Rize İl Özel İdaresi, mahkemenin iptal kararına karşın Yeşil Yol Projesi’ni stratejik planlarına aldı. Planın itirazlara rağmen Meclis’te onaylandığını belirten CHP’li Deniz: “Yeşili yok etmeyi hedeflerine koymuşlar”

‘Yeşil’i yok etme ısrarı sürüyor

Gökay BAŞCAN

Rize İl Özel İdaresi, mahkeme karalarıyla iptal edilen Yeşil Yol Projesi’ni 2020-2024 Stratejik Planları kapsamına aldı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’ adlı betonlaşma projesini geçen temmuz ayında durdurdu. Kurul, Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan yolların yaylaların varlığını yok edeceğine dikkat çekerek yol boyunca sürekliliği olan bir yapılaşmaya neden olacağını vurguladı.


AMAÇ GÜVENLİ ULAŞIMMIŞ

Danıştay’ın kararını görmezden gelen Rize İl Özel İdaresi, ‘Güvenli konforlu ve kesintisiz yol ve ulaşım ağını tamamlamak ile trafik seyir ve güvenliğini temin etmek’ amacıyla hazırladığı 2020-2024 Stratejik Planları’nda ‘Turizm Yolları ve Yeşil Yollar’ın yapımı’ ibaresi yer aldı.

YEŞİLİ YOK EDİYORLAR

Rize İl Özel İdaresi’ne tepki gösteren CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Mahkemenin iptali mümkün olmayacak şeklinde verdiği karar yaylaların dokusunun bozulmayacağı için sevindirici olmuştu. Doğanın yeşilini, doların yeşiline çevirmeyi hedefleyen, talan ve yağmanın meşrulaştırılmış hali olan Yeşil Yol Projesi Rize İl Özel İdaresi 2020-2024 Stratejik Planın’da yer almış ve mecliste yapılan itirazlara rağmen kabul edilmiştir” denildi.

“Rize’yi var eden yeşili yok etmeyi hedeflerine koymuşlar” diyen Deniz şu ifadeleri kullandı: Rize’nin en önemli 2 gelir kaynağı var. Biri çay tarımı diğeri doğasıdır. Karar vericiler Rize’nin doğasını nasıl koruyacaklarını planlaması gerekirsen nasıl talan edeceğini planlamaktadır. Hem turizmden bahsedip hem de turizme konu olan yeşili yok etmek anlaşılması mümkün olmayan bir anlayıştır.”

YOL YAPIMI SÜRÜYOR

Geçen ekim ayında BirGün, Danıştay’ın Yeşil Yol’u iptal etmesine rağmen güzergah içerisinde kalan Trabzon’un Hayrat ilçesinden geçen yolun yapımı devam ettiğini ortaya çıkarmıştı. Çalışmaları incelemek üzere Hayrat Kaymakamı Cüneyt Zor ve Hayrat Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet İmamoğlu bölgeyi ziyaret etti. Yeşil Yol projesinin hukuksuz bir biçimde devam ettiğini belirten yaşam savunucuları Kaymakam Zor’a tepki göstermişti.

Muhtar Mehmet İmamoğlu, asfaltlama çalışmasının Yeşil Yol kapsamında yapıldığını belirtirken Kaymakam Cüneyt Zor, muhtarın yanlış beyan verdiğini ifade etmişti.