İngiltere'de ırkçı tartışmaların yanı sıra Euro 2020 finalinde meydana gelen bir diğer olay, fanatiklerin stadyuma zorla girmeye çalışmasıyla yaşandı. Uzmanlar yaşananları aşırı sağın yükselişine bağladı.

Yeşil sahalarda holigan korkusu

SPOR SERVİSİ

Euro 2020 final maçında İngiltere kendi evinde kaybederek tarihi bir fırsatı geri teperken, futbolun kanayan yarası olan holiganlar ve ırkçılık tekrar gündeme geldi.

Futbolun en şiddetli yüzü olan holiganizm aslında alınan bazı önemli tedbirler sayesinde birkaç yıldır, İngiltere Premier Ligi'nde bir sorun olmaktan çıktı.
Ancak uluslararası turnuvalarda ulusal takım maçlarında sıklıkla gündeme gelmeye devam ediyor.

BÖLÜNMÜŞ BİR TOPLUM

Pazar akşamı yaşanan olayların tüm marjinalliğine rağmen, Londra'da meydana gelen şiddet, aslında aşırı sağcı ve ırkçı olan bölünmüş bir toplumun yansıması.

Araştırmacı ve sosyolog Patrick Mignon'a göre, mevcut siyasi iklim, holiganların gündeme gelmesinde önemli bir rol oynuyor.

Holiganlığın temel unsurlarından birinin ırkçılık olduğu da İngiltere'nin İtalya'ya kaybetmesinden sonra siyahi oyuncuların ırkçı hakaretlere uğramasıyla yeniden kanıtlandı.

'JHONSON KÖRÜKLÜYOR'

Mignon, "İngiltere'de aşırı sağın gücünü hafife alma eğilimindeyiz ve Boris Johnson bu gerilimleri körüklüyor" diye konuştu.

İngiltere Futbol Federasyonu hem ırkçılık hem de holiganlığı eleştirerek bu tür davranışların ülkenin diğer önemli futbol turnuvalarında ev sahibi olmak için yaptığı başvuruları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere ve İrlanda 2030 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için ortak başvuruda bulunmuştu.

YİNE ORTAYA ÇIKTILAR

Euro 2020 final maçına bileti olmayan binlerce İngiliz taraftar karşılaşmanın oynandığı Wembley Stadyumu'nun güvenlik bariyerlerini aşmak istedi. Çoğu alkollü olan holiganlar stadyumun etrafını savaş alanına çevirdi, o esnada hırsızlık, bıçakla tehdit ve cinsel taciz olaylarının meydana geldiği bildirildi. Güvenlik güçleri en az 49 kişiyi gözaltına aldı.

‘PATLAYICI KOKTEYLİ’

Artois Üniversitesi'nde araştırmacı profesör Williams Nuytens, holiganların yeniden sahneye girmesine ilişkin yaptığı yorumda "Stadyuma girememenin hüsranı, alkol tüketimi ve bir yıldır devam eden Covid-19 tedbirleri 'patlayıcı kokteyli' oluşturuyordu" diye konuştu.

'HOLİGAN EYLEMLERİ'

Yaşananların kesinlikle ‘holigan eylemleri’ olduğunu vurgulayan Nuytens "Aslında bu olaylar öngörülebilirdi ancak bu büyüklükte olması belki tahmin edilmiyordu" dedi.

Nuytens, şiddete meyilli olmayan ‘ultraların’ (fanatiklerin) aksine, holiganların fiziksel şiddetten yana olduklarını, mala ve insanlara zarar verebildiklerini ileri sürdü.

SORUN ÇÖZÜLMEDİ

1980'lerde İngiltere'de çok yaygın olan holiganlık, Premier Lig stadyumlarından neredeyse tamamen silindi.

Bilet fiyatlarını yükselterek ve tribünlere erişimi düzenleyerek, İngiliz futbolunun yönetim organları, ölümcül trajedilerin ardından Premier Lig'in imajını düzeltmeyi başardı. Holiganizm sorununun ortadan kaldırılmadığını vurgulayan Williams Nuytens, "Sadece stadyumların kenarına taşındı" diyor.
Holigan sorunu, İngiliz futbol kültüründe derinden kök salmaya devam ediyor.

2016’DA DA YAŞANMIŞTI

2016'da Fransa'nın Saint-Denis şehrinde düzenlenen Euro 2016 Şampiyonası sırasında Marsilya sokaklarında Rus ve İngiliz holiganlar arasında çok büyük kavgalar yaşanmıştı. İki yıl sonra, aynı deneyimin tekrarlanmaması için fişlenen en az bin 200 İngiliz holiganının Rusya'ya seyahat etmesi engellendi.

***

İngiltere'ye ‘Rusya'nın Holigan Ordusu' hatırlatması!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Euro 2020 final karşılaşması sonrasında Londra’nın merkezinde İngiliz holiganların çıkardığı olaylara, BBC’nin Rusya’da oynanan 2018 FIFA Dünya Kupası öncesinde yayınladığı 'Rusya'nın Holigan Ordusu' adlı belgeselini hatırlatarak tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, pazar akşamı oynanan Euro 2020 final karşılaşması sonrasında İngiliz holiganların Londra’nın merkezinde çıkardığı, 130’dan fazla kişinin gözaltına alındığı, güvenlik güçlerinden neredeyse 20 kişinin yaralandığı olayları Telegram kanalında gündeme getirdi.

Zaharova, bu Londra’nın merkezinde yaşanan olaylara, Rusya’da oynanan 2018 FIFA Dünya Kupası öncesinde futbolseverleri Rus holiganlarla korkutan İngiliz BBC televizyonunun yayınladığı 'Rusya'nın Holigan Ordusu' adlı belgeseli hatırlatarak tepki gösterdi.

O dönemde İngiliz yetkililerin futbolseverleri ‘Rus holiganlarla’ nasıl korkuttuklarını anımsatan Zaharova, "İngiliz futbol taraftarlarının İtalyanları nasıl tekmelediklerini gördünüz mü? İngiltere Dışişleri Bakanlığı bu konuda neler açıkladı? Ya İngiliz parlamentosu? İşte böyle. Şimdi umutlar bir tek BBC’nin tarafsızlığına bağlandı, dünyaya gerçek ‘futbol holiganlarının’ nerede yaşadıklarını gösteren kendi fanatikleri hakkında bir film çekeceklerini umarım" ifadelerini kullandı.

BBC, 2018 FIFA Dünya Kupası öncesinde Rusya’ya gitmek isteyen futbolseverleri korkutmayı amaçlayan 'Rusya'nın Holigan Ordusu' adlı bir belgesel
yayınlamıştı.

***

Rashford'a destek büyüdü

İngiltere'de yüzlerce yurttaş, İtalya'nın penaltılarla kazandığı EURO 2020 finali sonrasında sosyal medyadan ırkçı saldırılara maruz kalan İngiliz futbolcu Marcus Rashford'a destek vermek için toplandı.

İngiltere'nin Manchester kentindeki Withington bölgesinde, final maçı sonrası Rashford'un resminin tahrip edildiği duvar önünde toplanan yaklaşık 700 kişilik topluluk, ırkçılığa karşı İngiliz futbolcuya destek verdi.

Resmi yapan Manchesterlı sanatçı Akse, duvarda tahrip edilen bölgeleri yeniden onarırken, futbolcuya destek mesajları içeren mektuplar ve İngiltere bayrakları da duvara asıldı.

Manchester United'da forma giyen Rashford ise eyleme katılanlara ve kendisine destek verenlere Twitter hesabından teşekkür mesajı yolladı.

İlk iki ayı kaçırabilir

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United'ın forveti Marcus Rashford, omzundaki sakatlık nedeniyle yeni sezonun ilk iki ayında forma giyemeyebilir.

Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde İtalya'ya karşı penaltı atışından yararlanamayan ve ırkçı saldırılara maruz kalan 23 yaşındaki futbolcu geçen sezon oynadığı 37 lig maçında 11 kez rakip fileleri havalandırmıştı.

***

UEFA’dan soruşturma

İngiltere Futbol Federasyonu'na, İngiltere taraftarlarının davranışları nedeniyle disiplin soruşturması açıldı. Suçlamalar arasında, milli marşlar sırasında yaratılan rahatsızlıklar, sahaya taraftar girmesi, cisim atılması ve havai fişek yakılması yer alıyor.

Yapılan açıklamada, stadyum içinde ve dışında taraftarların tavırlarıyla ilgili de bir disiplin soruşturması başlatıldığı ve bir müfettiş görevlendirildiği duyuruldu.
UEFA açıklamasında "Soruşturmanın ileri aşamalarında bu konuda bilgilendirme yapılacak" denildi.

İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Mark Bullingham, stadyuma kaçak girenler nedeniyle yaşanan mağduriyet için özür dilemiş, güvenliğin "hiç böyle bir durumla karşılaşmadığını" söylemişti.

***

Galatasaray futbolculara destek verdi

Galatasaray Futbol Kulübü, Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde kaçırdıkları penaltı nedeniyle ırkçı saldırılara maruz kalan İngiliz futbolcular Bukayo Saka, Jodan Sancho ve Marcus Rashford'a destek verdi. Sarı-kırmızılı ekibin sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, "Futbolda kazanmanın ve kaybetmenin varlığını unutmadan, bu güzel oyunun keyfini çıkarmalıyız. Irkçılık bir insanlık suçudur ve futbolda yeri yoktur" ifadeleri kullanıldı.