Yayıncılık tecrübesini kamp hayatı ile birleştiren Necati Balbay: “Doğaya ilginin artmasıyla, yayıncılık da bu alanda yer bulmayı istiyordu. Ben de bisikletimle kendimi en yakın yeşile atma sevdasını birleştirmek istedim”

Yeşil sevdası yayıncılıkla buluştu

Ferhat Uludere

Binalar, caddeler, sokaklar, şehrin kalabalığı ve trafik içimize o kadar işlemiş ki hepsinden kurtulmak için kendimizi doğanın kucağına atıyoruz ama doğaya yabancıyız. Bitkileri tanımıyor, yön bulmayı bilmiyor ve barınak yapıp suyu arındıramıyoruz. Salgın günlerinde kurulan Avantür Kitap, yayıncılık tecrübesini kamp hayatı ile birleştiren Necati Balbay’ın hazırladığı ‘katlamalı kılavuzlar’ ile doğa ve insan arasındaki ilişkinin yeniden kurulmasına yardımcı oluyor.
Necati Balbay ile ‘Navigasyon’, ‘Barınak Ateş Su’, ‘Yenebilen Yabani Otlar’ ve ‘Yenebilen Yabani Meyveler’ başlıklarıyla yayımlanan 14 sayfalık kılavuzları ve Türkiye’deki outdoor yayıncılığı konuştuk.

► Outdoor yayıncılık Türkiye’nin yeni tanıştığı bir alan. Bu tip kitaplar yazma ve yayımlama fikri nasıl ortaya çıktı?
Son yıllarda dünyayla ilişkilerimizde yeni farkında olduğumuz durumlar var. Aramızda konuşurken “ben dizi izlemem, belgeselciyim” sözü bile bunun bir dışavurumu aslında. Son salgın da bu süreci iyice görünür kıldı. Doğaya olan ilginin artmasıyla, diğerleri gibi yayıncılık sektörü de bu alanda kendine yer bulmayı istiyor haliyle.

Ben de hem yayın dünyasında 20 yılı aşkın tecrübemi hem de çocukluğumdan beri süregelen, doğada olma, bir dereyi takip etme, yokuşun sonuna varma, bisikletime atlayıp en yakın yeşile kendimi atma sevdasını birleştirmek istedim. Ve sonuçta da doğada pratik kullanıma, biraz da entelektüel ilgiye hitap edeceğini düşündüğüm bu katlamalı kılavuzlar ortaya çıktı.

ANLATIMDA HEDEFE ODAKLANDIM

► Avantür, kitap algısını da değiştiriyor. Alıştığımız kitap biçimini dışında bir iş yapıyor. Her sayfa katlanıp bir rehber halini alıyor. Neden böyle bir biçim tercih ettiniz?
Ben bunlara ‘katlamalı kılavuzlar’ demeyi daha çok seviyorum. Benzer örneklerini biçim olarak broşürlerde görebiliyoruz aslında. Biz sadece bunu yoğun teknik bilgiyle ve doğada pratik kullanıma uygun şekliyle tekrar ürettik. ‘Teknik bilgi’ ve ‘pratik kullanım’ı özellikle vurgulamak istiyorum. Tamamen hedefe odaklanmış bir anlatımı tercih ettim. İşte bu nedenle kitap değil de ‘katlamalı kılavuzlar’ demek daha uygun. Bir de asıl önemli konu, ağırlık tabii. İşte tüm bunlar birleşince, konuları bölerek, sadece o anda ihtiyacımız olan bilgiye odaklanarak, gereksiz sözcük ve resimlerden kaçınarak bu kılavuzlara vardık.

► “Barınak Ateş Su” barınak yapmayı, ateş yakmayı ve su arıtmayı kısacası hayatta kalmayı anlatan temel ve evrensel bir kitap değil mi?
Bu kılavuzda, doğada vakit geçireceğiniz zaman ihtiyacınız olan evrensel bilgiler var. Survival ve Bushcraft’ın üç temel kuralıdır: Barınağını kur, ateşini yak, suyunu bul. Bunları halletmiş olman senin en azından o geceyi konforlu ve huzurlu geçirmeni sağlayacaktır. Mesela benim hazırlarken de en hoşuma giden ‘Navigasyon’ oldu. Doğada vakit geçirirken ihtiyacımız olan diğer bilgi de yön bilgisidir. Kılavuzun içi öyle zengin ki: Doğayı okuyarak yön belirtilerini yakalamak, her zaman yanımızda olan ya da en azından olması gereken pusulamızı ve haritamızı daha etkili kullanmak, gerekirse kendi mevkimizi saptayıp, haritamızı oluşturmak, uzaktaki bir mesafeyi ya da erişemeyeceğimiz bir yüksekliği ölçmek ve tabii ki zamanı tahmin etmek. Tüm bunlar birçok alternatifleriyle birlikte 14 sayfalık bu katlamalı kılavuzun içinde. Ayrıca her zaman ihtiyacımız olan yenebilen bitkileri ve meyveleri de unutmamak gerek tabii.

YAĞMANIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ YOK

► Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgınının kamp hayatını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Eve kapanmamızın ilk günlerinden beri insanlarda doğaya duyarlılık gelişim gösterdi. Bunun ilk başta doğaya bakışımıza olumlu yansımasını diliyorum. Çünkü doğayla genel olarak o kadar hoyrat ve bilinçsizce ilişki kuruyoruz ki, bu yağmanın sürdürülebilir bir yanı artık yok. Hubert Reeves’in meşhur bir sözü var: “Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz.”