Fatsa’da deniz dolgusu için açılmak istenen taşocaklarına karşı mücadele sürüyor. Ormanlık arazi üzerinde açılmak istenen maden ocağı için bilirkişiler bölgede inceleme yaptı. Bölge halkı keşifte itirazlarını dile getirdi.

Yeşile maden denize dolgu
Bölge halkı itirazlarını dile getirmek için bilirkişi heyetini köy girişinde karşıladı. (Fotoğraf: BirGün)

Dilan ŞAHİNBAŞ

Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü’nün Ordu’nun Fatsa ilçesine açmak istediği kalker ocağı için bilirkişi keşfi yapıldı. Bölge halkı, bilirkişi heyetini ocağın açılmak istendiği alanda karşılarken projenin ormana ve tarıma vereceği zararlara dikkat çekti.

Ordu Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Fatsa’nın Kayaköy ve Akçakese köylerine açılmak istenen kalker ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Ormanlık alana yapılması planlanan projenin aynı zamanda bölgedeki tarımsal faaliyetlere zarar vereceğini belirten bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Ordu İdare Mahkemesi bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Dün mahkeme tarafından oluşturulan heyet bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Keşif heyetini köy girişinde karşılayan bölge halkı itirazlarını dile getirdi.

DOĞAYI KORUYACAĞIZ

Kayaköyü Akçakese Mahallesi Dayanışma Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Ali Işık, “Bu bölge aynı zamanda tarım bölgesi, bu bölge bizim su havzamızın, su kaynaklarımızın olduğu bir yer. Hemen 300 metre ilerisi yerleşim birimi… Havamızın kirlenmesine suyumuzun kurumasına asla izin vermeyeceğiz. Bu topraklar bize dedelerimizden miras, onların bize bıraktığı gibi biz de çocuklarımıza torunlarımıza bu doğayı bu cenneti, cennet vatanı onlara emanet etmek istiyoruz” dedi.

Köylülerin avukatlarından Nur Hilal Gündüz, çıkarılan taşların deniz dolgusunda kullanılacağına dikkat çekti: “Bütün köylerin birleşim noktasında bulunan ormanlık alanların ve su kaynaklarının olduğu bir yaşam alanına taşocağı açılarak bir doğayı katletme planı bu. Bunu da yapmak isteyen Karayolları Bölge Müdürlüğü. Amaçları da bu taşları buradan alıp denizi doldurmak.”

UTANÇ VERİCİ PROJE

Açılmak istenen taşocağının komşu köy Kılıçlı’nın muhtarı ve fındık üreticisi Mülayim Kaya, “Utanç verici bir proje” dedi. Birileri para kazanacak diye doğanın yok edilmesine karşı olduklarını belirten Kaya, “Biz senelerce anılarımızın yaşandığı bu ormanı gelecek nesillere yeşil bırakmanın mutluluğunu yaşadık. Bu mutluluk bu insanların elinden alınıyor” diye konuştu.

DENİZİ DOLDURACAKLAR

Son olarak konuşan Fatsa Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Zeki Odabaş da deniz dolgusunun tehlikesine dikkat çekerek daha önce bir taşocağı projesini iptal ettirdiklerini hatırlattı: “Buradan çıkacak olan taşlar, Fatsa’mızdaki deniz dolgusu için kullanılacak. Biz Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesini daha önce mahkemeye verdik. Mahkeme de bizi haklı buldu sonra temyize gitti, temyiz de bizi haklı buldu. Ama şimdi yeniden başvurdular. Israrla yeniden toplantı yapmak istiyorlar. Halbuki Fatsa’daki bu deniz dolgusu, Karadeniz’deki dolguları siz iyi bilirsiniz, şehrimizi, geleceğimizi denizden uzaklaştırma projesi.”

***

ORMANA ZARARI YOKMUŞ

Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından açılmak istenen maden ocağının proje bedeli 300 bin TL. Maden ocağının faaliyet göstereceği 5766 metrekarelik alanın tamamı orman arazisi. Tamamı orman arazisi olmasına rağmen Ünye Orman İşletme Müdürlüğü, proje tanıtım dosyasına sunduğu yazıda maden ocağının ormanlık alanlara zararı olmayacağını iddia etti. Maden ocağının üretim kapasitesi ise yıllık 1 milyon ton. Kırma eleme tesisinin de kapasitesi yıllık 395 bin ton.