Kamu yayıncısı WDR sunucusu Detlef Flintz, Grevenbroich şehrindeki yerel yönetimde Yeşiller Partisi Sekreterliği görevi nedeniyle ağır eleştiri altında. WDR tarafından Alman haber ajansı dpa’ya yapılan açıklamada, kanal yönetiminin Flintz’in bu görevinden haber olmadığı ve yorumlarının kısıtlanacağı belirtildi.

Yeşiller Partisi’ndeki görevi ortaya çıkan WDR sunucusuna kısıtlama

DİLARA EKİNCİ/BERLİN

Alman Basınında yer alan haberlere göre, 64 yaşındaki gazeteci Flintz’in bağlantısı ÖRR Blog tarafından ortaya çıkarıldı. Flintz, Ekim 2021’den beridir Yeşiller Partisi’nin bir üyesi ve Haziran 2022’den beridir de Grevenbroich şehrinin yönetiminde görev alıyor. Konunun ortaya çıkmasının ardından WDR tarafından yapılan açıklamada daha önce Flintz’in Yeşillere olan bağlılığının “yayıncı tarafından bilinmediği” belirtildi.

WDR yöneticileri, etik değerlerinin, bağımsızlıklarının ve güvenilirliklerinin onlar için çok önemli olduğunu belirterek, olası menfaat çatışması durumlarının önüne geçebilmek için Flintz’in yorum içeren yayınlardan kısıtlanması yönünde karar alındığını duyurdu.

ARD kanalındaki Flintz, “Tagesthemen” programında haberleri sunarken, yükselen enerji fiyatlarından mutlu olduğunu, böylece küresel ısınmaya karşı bir adim atılabileceği yorumunda bulundu. Yeşiller Partisinin programıyla paralel olan bu yorum bazı kuruluşların dikkatini çekti ve Flintz’in partiyle olan bağlantısı ortaya çıktı.

Alman Medyasında, Alman Basın Konseyi ilkelerinin altıncı maddesi vurgulanarak Flintz’in eşzamanlı olarak politikacı ve gazeteci görevlerinde olması ağır eleştiriye maruz kaldı. Alman Basın Konseyi’nin altıncı maddesi söyle diyor: “Gazeteciler ve yayıncılar, basının güvenilirliğini sorgulatacak hiçbir faaliyette bulunamazlar. (...) ilgili herkes bu işlevlerin birbirinden kesin olarak ayrılmasını sağlamalıdır.”