Yetenek avcısı Arena’da

Şubat ayında getirildiği altyapı sorumluluğundan A takım teknik direktörlüğüne (kağıt üzerinde olsa da) ışık hızıyla yükselen, Galatasaray camiasının yeni Hollandalısı Jan Olde Riekerink hakkında ülkede çok şey bilinmiyor. O halde tanıtalım.

Jan Olde Riekerink ile Mayıs 2011’de, Ajax 7 senelik bir şampiyonluk hasretini bitirmek üzereyken bir röportaj yapmıştım FourFourTwo dergisi aracılığı ile. O yıllarda başı kulüp efsanesi Johan Cruijff ile dertteydi. Tüm bir kulübü yönetiminden altyapısına, mali yapısından A takımına kadar her yönüyle yerin dibine batıran, başkan Uri Coronel ve Genel Direktör Rick van den Boog’u, etrafına topladığı eski Ajax yıldızlarıyla adeta üstü kapalı tehdit eden Johan Cruyff, Riekerink için de “Hiçbir işe yaramıyor, onu Cape Town’a göndermek lazım” (Ajax’ın Güney Afrika’daki pilot takımı Ajax Cape Town) diyordu. Ajax şampiyon oldu, Cruijff yönetime el koydu ve nisan ayında Amsterdam Arena’nın önünde, yanında Dennis Bergkamp ve Wim Jonk ile Ajax’ı yerden yere vuran efsane 14 numara, Riekerink’i kapı dışarı edip Bergkamp ile Jonk’a Ajax altyapısının kontrolünü teslim etti. Riekerink öyle bunalmıştı ki Çin’e kadar uzaklaştı.

Futbolculuk kariyeri genelde alt liglerde geçti Jan Olde Riekerink’in. 1995 yılında Ajax altyapısında antrenör olarak göreve başladığında Ajax’ın yaratacağı bir altın jenerasyon da yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyordu. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Urby Emanuelson, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg gibi oyuncular onun altyapıdaki görevi sırasında A takıma dahil oldular. 2002 yılında görevden ayrılıp Co Adriaanse’nin yardımcısı olarak Portekiz ve Ukrayna’da çalıştı Riekerink. 2007’de Amsterdam’a döndü. Bu sefer Ajax Altyapı Direktörü olarak. 4 yıl boyunca Christian Eriksen, Toby Alderweireld, Daley Blind gibi önemli isimler A takım kadrosunda kendilerine yer buldular. Yukarı bahsettiğimiz Cruijff darbesi onu Amsterdam’dan Beijing’e kadar götürdü ve Çin Ulusal Takımı alt yaş gruplarının idaresini üstlendi. 5 yıl orada kaldı. Şimdi kendi ifadesiyle “ufaklığından beri tanıdığı” Wesley Sneijder ile tekrar yolları birleşti.



Bir kere onun göreve gelişinde Sneijder’ın tavsiyesinin olduğunu tahmin etmek zor değil. Riekerink Çin’de gerçekleştirilmeye çalışılan futbol projesinde önemli bir rol alırken, Sneijder da geçtiğimiz yıl ülkedeki futbol okullarıyla promosyon çalışmaları düzenlemişti. “Çin’de, Ajax altyapısında çalıştığım oyunculardan dahi teknik kapasitesi daha yüksek çocuklar var, ancak bir takımın parçası olmayı beceremiyorlar” demişti Riekerink geçtiğimiz aylarda. 5 sene önce kendisiyle röportaj yaptığımda da genç yeteneklerin kafasını 4-4-2, 4-3-3- gibi dizilişlerle meşgul etmek yerine onlara kendilerini geliştirmeleri için gerekli serbestinin verilmesi gerektiğini söylemiş ve “akademideki gençleri kesinlikle sokakta yaptıkları maçlardan mahrum etmiyoruz” diye eklemişti.

Joop Lensen ismini kaç kişi hatırlar bilmiyoruz. 2005 yılında Fenerbahçe altyapısının başına getirilmiş ve 1 yıl sonra hala kimsenin bilmediği sebeplerle Aziz Yıldırım tarafından görevden alınmıştı Hollandalı. Bugün Lazio altyapısının başında. Riekerink futbol kültürü oldukça ters, o kültürün içinden çıkmış teknik adamların oldukça zorlandığı ve genelde başarısız oldukları (Hiddink, Rijkaard, Şota, Fuat Çapa...) bir ülkeye geliyor. Hem de ülke futbolunun en çürük yerlerinden birisi olan altyapıyı düzeltmek için. Kendisiyle konuşurken Blind, Ebecilio, Alderweireld gibi futbolcular için “benim eserlerim” lafını kullanmaktan çekinmiyordu. Ajax’taki görevi sırasında 60 kişilik, oldukça fazla gönüllüden oluşan bir yetenek avcısı ekibini yönetiyordu. Bu alanlarda Avrupa futbolunun en problemli ülkelerinden birisinde kısa vadede ondan büyük işler beklemek hayalcilik olacak. Uzun vade için ise önce kendisi uzun vadede etrafta olacak mı bunu görmek lazım.