Eredivisie’de yeni sezon yarın akşam oynanacak Heerenveen-De Graafschap maçıyla başlıyor. Her transfer döneminde önemli futbolcuları parlatıp yurtdışına gönderen ligin bu sezonki profiline Hollanda’dan bir göz atalım.

Son şampiyon PSV kadrosunu 3 önemli isimle güçlendirdi. 23 yaşındaki Belçikalı forvet Maxime Lestienne, Katar’ın Al Arabi takımından satın alma opsiyonu ile kiralanırken, orta sahaya da Vitesse’de özellikle son 2 sezondur çok iyi işler yapan ve geçtiğimiz sezon taraftarlarca yılın oyuncusu seçilen 24 yaşındaki Davy Pröpper ile Uruguay’ın Nacional takımından 20 yaşındaki Gaston Pereira transfer edildi. Bu oyuncuların kulüplerine toplam 11 milyonluk bir bedel ödendi. Tabii buna rağmen otoriteler onların halen güç kaybettiği görüşündeler, çünkü geçtiğimiz sezonki şampiyonluğun başrolü, Hollanda futbolunun son süperstarı Memphis Depay 35 milyon karşılığında Old Trafford’un yolunu tuttu ve onun hücumdaki boşluğunu doldurmak zor olacak. Meksika ile çok iyi bir Gold Cup geçiren ve şampiyonluğa ulaşan Andres Guardado’nun formu onları sevindirse de orta sahadaki pes etmeyen adam Wijnaldum’un Newcastle’a gidişi ve 2 sezondur Eindhoven’da kiralık olan defans oyuncusu Karim Rekik’in Olympique Marseille transferi Cocu’nun bu sezon yeni çözümler üretmesini zorunlu kılıyor.

Ajax, Rapid Wien ile geçen hafta Viyana’da oynadığı Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu maçına kulüp tarihinin Avrupa kupalarındaki en genç 11’iyle çıktı. 2 kuzeyli, Fin defans oyuncusu Niklas Moisander ve İzlandalı golcü Kolbeinn Sigþórsson’un gidişi belki onlar için büyük bir kayıp olmayabilir, zira Sigþórsson daha geçtiğimiz sezonun başında kendisine kulüp aramış ve QPR’ye olan transferi son anda suya düştüğünden zoraki olarak Amsterdam’da kalmıştı. Yani Frank de Boer bu gidişe çoktan hazırlıklıydı.

Yaz transfer döneminin en büyük hamlesi, geçtiğimiz sezon hem Hollanda’da hem de Polonya ulusal takımında büyük bir çıkış yapan Arkadiusz Milik’ın bonservisinin, 2,8 milyon avro gibi yüksek olmayan bir rakamla Leverkusen’den alınması oldu. De Boer, geçen sezon parlattığı Ricardo Kishna’yı da 4 milyon karşılığında Lazio’ya göndermiş durumda ancak, AZ’nin son 2 sezondaki demirbaşlarından Sırp Nemanja Gudelj ve Arsenal’den kiralanan Yaya Sanogo, hücum hattındaki bu eksikliği kapatmaya çalışacak. Özellikle bonservisine 6 milyon ödenen Gudelj’den çok şey bekleniyor. Son olarak 31 yaşındaki John Heitinga’nın da 7 sezon sonra Arena’ya döndüğünü belirtelim.

En son 1999’da şampiyon olmuş, son 30 yılda sadece 2 şampiyonluğu bulunan, Hollanda’nın üçüncü büyüğü Feyenoord ise şampiyonluk için yine en zayıf halka durumunda.Hazırlık döneminde VVV Venlo’ya 2-1, Southampton’a 3-0, Olympiakos’a 3-1 mağlup olan ve bu maçlardaki düşük tempoları, top kayıpları ve alarm veren defansı ile oldukça eleştiri alan Rotterdamlılar Jordy Clasie gibi çok önemli bir orta saha oyuncusunu da kaybettiler. Onun yerine transfer edilen 2 isim ise İsveç’in Hacken takımından gelen 20 yaşındaki Simon Gustafson ve Vitesse’den 4 milyon karşılığı transfer edilen Marko Vejinović. Jean-Paul Boëtius’un hafta başında Basel’e imza atması ve kaptan Lex Immers hakkında çıkan Premier Lig dedikoduları da yeni teknik adam, “Rotterdam çocuğu” Giovanni van Bronckhorst’un işini oldukça zorlaştırdı. Üçüncülük koltuğu dahi garanti değil diyebiliriz onlar için. Chelsea’nin pilot takımı olmanın avantajlarından yararlanan Vitesse, geçtiğimiz sezonun üçüncüsü AZ ve Twente onları zorlayacak.

Memphis, Clasie, Wijnaldum, Kishna, Rekik, Boëtius, Chery, De Roon, Martina, Castaignos Eredivisie’de parlayarak Avrupa’nın 5 büyük ligine transfer olan oyuncular kervanının yeni üyeleri (Rekik ve Castaignos’un daha önce bu seviyede tecrübeleri var). Bu sezonun da yeni yolcular çıkarmasını bekliyoruz.

Bu arada Eredivisie bu hafta sonu eksik maçlarla başlıyor. Emniyet güçlerinin 7, 8 ve 9 Ağustos’taki grevi sebebiyle şimdiden 3 maç ertelenmiş durumda. Polisler stadyumlarda görev yapmak istemiyorlar. Bu sayı yarın öğle saatlerine kadar muhtemelen artacak. Federasyon maçları gelecek hafta içi oynatarak eksikleri bir an önce kapamak istiyor.