Yetki alamadı ‘PKK oylaması’ istedi
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak. (Fotoğraf: BirGün)

Abidin YAĞMUR

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belediye meclisinden istediği borçlanma yetkisini alamadı. Meclis Diyarbakır’ın kayyum belediyesiyle kardeş şehir protokolü yapılmasını da reddedince, AKP’li Başkan Meclis’te “PKK terör örgütü müdür, değil midir” diye oylama yaptırmak istedi. Bazı meclis üyenin konuşması engellendi. Meclis’te sert tartışmalar, karşılıklı ithamlar vardı.

AKP’li Gültak’ın başkanlığında yapılan Meclis toplantısında ilk kavganın nedeni Başkan Gültak’ın, Diyarbakır’ın kayyum belediye başkanı ile kardeş şehir protokolü imzalamak için yetki istemesi oldu. Meclis geçen oturumda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kayyumla idare edildiği gerekçesiyle, bu teklifi reddetmişti. Ancak AKP’li Başkan Gültak, ‘Diyarbakır’ın olanaklarından Akdeniz’in de faydalanacağı’ iddiasıyla teklifi yeniden gündeme getirdi ve Meclis’ten “kararda ısrar” istedi.

KAYYUM OLDUĞU İÇİN KARŞI ÇIKTILAR

HDP’li üye Ali Tanrıverdi, kararda ısrar oylaması uygulamasının söz konusu teklifi kapsamayacağını belirterek, “Meclis bu kararı reddederek, hukuka aykırı işlem yapmadı. Bunu yeniden getirmeniz hukuki değil” dedi. Bir diğer HDP’li üye Özgür Çağlar ise kayyum idarelerinin demokrasiye darbe olduğuna dikkat çekti ve ‘teklife hayır diyeceklerini’ kaydetti.

CHP Grup Sözcüsü Mahmut Dönmez de, geçmişte Akdeniz Belediyesi’ne de kayyum atandığını, kendisinin o dönemde de meclis üyesi olduğunu kaydetti: “Seçilmişler olarak bizlerin mecliste görev yapması 2.5 yıl engellendi. Bizim suçumuz neydi? Kayyum idarelerine karşıyız. Bu nedenle ret veriyoruz.”

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak bunun üzerine, yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının terörist olduğunu ileri sürdü. “PKK ve PYD’nin NATO tarafından terör örgütü listesine alındığını” belirten Gültak, “PKK terör örgütü müdür, değil midir” şeklinde oylama yaptırmak istedi. “PKK terör örgütüdür diyenler el kaldırsın” diyen Gültak, böyle bir oylama yapamayacağını söylemeye çalışan üyeleri, “Terör örgütü diyemiyorlar” diyerek hedef aldı.

ŞEYHİN CENAZESİ DE GÜNDEME GELDİ

Kardeş şehir oylamasının ardından HDP’li Ali Tanrıverdi ile AKP’li üyeler arasında tartışma yaşandı. AKP’liler, Tanrıverdi’nin AKP grubundaki Kürt meclis üyelerine “Yazıklar olsun” dediğini iddia ederken Tanrıverdi oturumu terk etti.

Akdeniz Belediye Meclisi’nde Başkan Gültak’a 20 milyon borçlanma yetkisi verilmesi teklifi de reddedildi. Bu teklifin de reddedilmesi üzerine AKP’li başkan ve meclis üyeleri yeniden “PKK terör örgütü müdür, değil midir” tartışmasını açtı.

HDP’li meclis üyesi, Avukat Özgür Çalar tartışmalar üzerine söz alarak, “Madem Atatürk Cumhuriyeti konusunda çok hassasınız. Cumhurbaşkanı’nın bir şeyhin cenaze törenine katılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Tekke ve Zaviyeler Kanunu hâlâ yürürlüktedir. Cumhurbaşkanı’nın o cenazeye katılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Biz de bununla ilgili oylama mı isteyelim” diye konuştu.

Çağlar, konuşması sırasında yargıya güvenin azaldığını ifade edince AKP’li Başkan “Hâkim ve savcılara hakaret edemezsin. Seni konuşturmam” diyerek meclis üyesinin konuşmasını engelledi. Meclis üyesi Çağlar, bunun üzerine oturumu terk etti.