Yetki sendikada, patron kaçıyor

Deniz Güngör

Bel Karper işçileri toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grevin 88’inci gününde firmanın İstanbul Beşiktaş’ta bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması yaparak “Yetki bizde. Sözleşme masasından daha fazla kaçamazsınız. Hukuksuzluğa son verin” dedi.

Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper gıda fabrikasında patronun yetkili Tekgıda-İş Sendikası ile toplu sözleşme masasına oturmaması üzerine başlayan grevin 88’inci gününde işçiler fabrikanın İstanbul Beşiktaş’ta bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu “Bizler hukuka uygun davranırken, kazandığımız hukuk zaferi sonucunda hakkımız olan TİS hazırlıklarını yaparken hukuk tanımaz işveren, toplu sözleşme masasından kaçmıştır” diye konuştu.

Durdu, işverenin 6 yıldır toplu sözleşme masasına oturmayı reddettiğini hatırlatarak, “Davalar sürerken işyeri baş temsilcimiz ve 5 arkadaşımızı işten çıkarıldılar. Ardındansa 12 arkadaşımızı pandemi koşullarını bahane ederek ücretsiz izne çıkartıldı” dedi. Greve çıktıları ilk günden bu yana işverenin grev kırıcılığı yaptığını hatırlatan Durdu, “İşçi çıkarma yasağına rağmen işten çıkarttığınız işçi arkadaşlarımızı işe geri alın ve grev kırıcılığından vazgeçin” ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen basın açıklamasından sonra sendika, belirledikleri heyet ile Fransız Başkonsolosluğuna gidecek olan işçilerin, konsolosluğa hem Fransızca ve Türkçe mektup vereceklerini duyurdu.

BARIŞI BOZAN SİZSİNİZ

İşverenin yetki kararını tanımadığını belirten Durdu yaptığı açıklamada, “Bizler hukuka uygun davranırken, kazandığımız hukuk zaferi sonucunda hakkımız olan TİS hazırlıkları yaparken hukuk tanımaz işveren, toplu sözleşme masasından kaçmıştır” diye konuştu. Fabrikadaki baş temsilcisinin ‘iş yeri sırlarını paylaştığı’ iddiasıyla işten çıkarıldığını hatırlatan Durdu, Bel Karper işverenin sendika düşmanlığı yaptığını aktardı. TİS görüşmeleri için işverenin müzakerelere katılmayacağını söylediğini hatırlatan Durdu, “Tüm müzakere ve diyalog yollarınızı kapatmanız iş barışını bozmuştur” dedi. Durdu, TİS müzakerelerinin yasal sürecinin tamamlanmasının ardından grev kararı aldıklarını ancak işverenin emekçilere karşı olan tutumunun hukuksuz olduğunu belirtti.

SON DEFA UYARDILAR

Emekçilerin işe iade ve TİS taleplerinin karşılanmaması halinde boykot çağrısı yapacaklarını söyleyen Durdu son olarak şunları söyledi: “Ya bu ülkenin yasalarına saygılı olup bu yasal grevi tanıyarak masaya oturacaksınız ya da batacaksınız! Aksi takdirde örgütlü gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykıracak, tüm alışveriş merkezlerinde ürünlerinize boykot çağrısı yapacağız.”