Sırbistan ve Batı yanlıları arasında bölünen Balkan ülkesi Karadağ'da siyasi çekişme sürüyor. Sırp yanlıları bastırdı, AB’ci Cumhurbaşkanı kendi yetkilerini kısıtladı.

Yetkilerini kısıtladı
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Karadağ'da cumhurbaşkanı ve parlamento arasındaki siyasi krizde yeni aşamaya geçildi. Sırp yanlısı partiler tarafından Meclis'e sunulan cumhurbaşkanının hükümet kurmadaki yetkilerini kısıtlayan düzenleme Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic tarafından imzalandı. Djukanovic yaptığı açıklamada, hükümeti kurmak için istişarelerde bulunmayacağını ifade ederek, birinin görevlendirilmesi maddesini meclisin üstleneceğini belirtti. Söz konusu düzenlemenin Karadağ Anayasası'nı değiştirmek anlamına geldiğine işaret eden Djukanovic, "İlk seferinde imzalamadım ancak mecliste ikinci kez oylanan yasal düzenlemeyi imzalama kararı aldım. Anayasaya karşı olan düzenlemenin sorumluluğunu onu kabul edenler üstlensin" dedi.

SIRP-KARADAĞ KRİZİ

Djukanovic, anayasaya saygısı olan bir kurum olmaktan çıktığını savunduğu Meclis'in siyasi adımlar attığını kaydetti. Söz konusu yasal düzenleme birçok uluslararası kurum tarafından tepkiyle karşılandı. Karadağ'da Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos'ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüşmüştü. Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkedeki Sırp Kilisesine "resmi statü" kazandırmak için imzaladığı "temel anlaşma" ile tartışmalara neden olan Abazovic liderliğindeki hükümet, Meclis'te yapılan oylama sonucu düşmüştü. Ülkedeki Sırp yanlısı partiler yeni hükümeti kurmak için Miodrag Lekic'in ismini önerirken Cumhurbaşkanı Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği için bu isme yetkiyi vermedi. Djukanovic, erken genel seçime gidilmesini talep etmiş, seçimin 2023 başında olabileceğini duyurmuştu.​​​​​​​ Bunun üzerine Sıpr ve Rusya yanlısı partiler cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan düzenlemeye imza atmıştı. Düzenleme iki kez Meclis'e getirilmişti. Ülkede siyasi krize sebep olan gelişmeler sonrası gösteriler düzenlenmişti.