ABD’nin, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya verilmesini önerdiğine dair iddia, Türk yetkililer tarafından reddedildi.

Yetkililer, ‘ABD, Türkiye'ye S-400'leri Ukrayna'ya transfer etmeyi teklif etti’ iddiasını reddetti

ABD’li yetkililerin S-400’lerin Ukrayna’ya verilmesini önerdiğine yönelik iddia, Türk yetkililer tarafından reddedildi.

Türkiye ile ABD arasında gerilime sebep olan S-400 krizi, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan beri devam eden savaşta da gündeme geldiği öne sürüldü. Reuters’a konuşan 3 yetkili, ABD’nin gayri resmi olarak Türkiye’ye Rusya’dan satın aldıkları S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya vermesini önerdiğini söyledi. Yetkililer S-400’lerin Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna orduları tarafından kullanılabileceğini de dile getirdi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li yetkililerin son bir ayda Türkiye’ye “S-400’leri verin” imasında bulunduğunu fakat resmi olarak bir talepte bulunulmadığını da dile getirdi. Bu ayın başında Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman’ın ziyaretinde de bu konunun gündeme geldiği öne sürüldü.

Biden yönetimi bir süredir aralarında S-300 ve S-400’ün de olduğu Rus savunma sistemleri ve askeri mühimmatlarını kullanan müttefik ülkelere bu silahların Ukrayna’ya verilmesini talep etmişti.

‘ANKARA GERİ ÇEVİRDİ’

Reuters’a konuşan uzmanlar ise Ankara’nın bu öneriyi geri çevirdiğini öne sürerken, Türk yetkililerin ya da dışişleri bakanlığının bu konu ile ilgili açıklamaları geri çevirdiğini söyledi. Reuters’a konuşan bazı kaynaklar, bu önerinin Türkiye için karşılığı olmadığını söylerken, hem S-400’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi ve orada yönetilmesi hem de siyasi olarak Ankara’nın Moskova’yı karşısına almak istemediğini dile getirdi.

YETKİLİLER YALANLADI

Habertürk TV Diplomasi Muhabiri Sena Alkan, iddianın gündeme gelmesi ardından Türk yetkililerin konuya dair açıklamasını kişisel Twitter hesabından paylaştı.

Alkan, “Türk yetkililer konunun ABD’li yetkililerle bugüne kadarki görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti” dedi.

Alkan’ın mesajı şöyle: