Yetkililer kötü muameleyi reddediyor, Avrupa ‘var’ diyor

HABER MERKEZİ

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin (CPT), 2019’da çok sayıda şehir, cezaevi ve polis merkezini ziyaret ederek Türkiye’deki işkence ve kötü muamele iddialarına yönelik hazırladığı raporu yayımlandı. Komitenin raporunda, önemli sayıda keyfi uygulama, kötü muamele, sağlıksız koşullar, işkence ve taciz şikâyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Hükümete önerilen öneri ve çağrıların uygulanmadığına dikkat çekilen raporda, yurttaşların gözaltına alınma şekillerinde, gözaltı sürelerinin uzunluğuna vurgu yapıldı. Polis ile jandarmanın direkt olarak kontrol edilmesi gerektiği aktarılan raporda, tüm belgelerin resmi olarak kayda geçmesinin önemine dikkat çekilirken hukuka uygun olarak yürütülmesi gerektiği kaydedildi.


Raporda devlet yetkililerine yapılan tespit ve çağrılardan bir kısmı ise şu şekilde oldu:

► Emniyet güçleri ve hapishane görevlileri orantısız güç kullanmamak konusunda eğitimlere tabi tutulmalı.

► Güç kullanılarak gözaltına veya kontrol altına alındığı andan itibaren bir kişi artık herhangi bir darbeye maruz kalmamalı.

► Yetkililer gözaltına alınan kişilere yönelik olarak emniyet güçlerinin sözlü saldırı ve tehditlerine engel olacak şekilde caydırıcı adımlar atmalı.

► Güvenlik personeli kesinlikle sağlık muayeneleri sırasında odada bulunmamalı. Bu konuda gerekli önlemler alınmalı.

YETKİLİLER KABUL ETMİYOR

Yetkililerin rapora yönelik gönderdiği cevaplarda ise şöyle denildi: “Hiç kimseden fiziksel şiddet veya psikolojik baskı ve korkutma yoluyla itiraf almak gibi bir yöntem kullanılmamaktadır.”

Cevaplarda verilen tablolara göre 2019 yılında toplam 39 adet şikâyet gerçekleşti. Bunlardan 25’inin ‘gerçek dışı’ şikâyetler olduğu anlaşıldığı belirtilirken hakkında soruşturma devam edenlerin sayısı 12 ve tamamlanan soruşturma sayısı ise 2 oldu. Aktarılana göre 2018’de toplam şikâyet sayısı 18, 2017’de de 14 oldu.