Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, dolar kuru konusunda şaşırtıcı ve daha önce hiçbir AKP yöneticisinin dile getirmediği bir iddiada bulunarak, “Aşırı değerli yerli para, gelişmekte olan ülkelerin avantajına değil. Paranın değerinin optimal noktasının neresi olacağına bakmak gerekiyor” dedi.

Yiğit Bulut, dolar kuru tartışmasına 'noktayı' koydu: Aşırı değerli para avantajlı değil

AKP’nin ekonomi yönetimi nedeniyle Türk Lirası’nın ABD doları karşısındaki değer kaybı dalgalı bir seyirde devam ederken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Yiğit Bulut’tan ilginç açıklamalar geldi.

CNN Türk’te konuşan Bulut, ‘vatandaşın spekülasyonun önüne geçmek için 11 milyarlık döviz sattığını’ söyledi. Merkez Bankası Başkanı’nı aradığını ve “Satış oldu mu?” diye sorduğunu aktara Bulut, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanımızın çağrısı olumlu sonuç buldu. Şu anda yerlilerin yaptığı satış miktarı 11 milyar dolara dayandı. Bunun 8.5 milyar dolar sistem içinden 3 milyarı yastık altından satılmış. MB Başkanı'nı aradım, satış oldu mu diye sordum. MB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı. Vatandaş tabiri caizse şunu dedi, ‘Türkiye'ye çok saldırıyorlar, siz bir durun kenarda biz bu işi hallederiz’ dedi. Bu çağrıların etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız varlık barışına katılın, yastık altı kıymetlerinizi sisteme katın.”

Yastık altında saklanan altın ve dövizin ‘hiçbir işe yaramadığını’ savunan Bulut, “Yastık altında altın var, sisteme sokun, altınınızı kullanarak oradan kendinize bir kredi çıkarın. Yastık altında kalan para, altın hiçbir kimseye yaramıyor” iddiasında bulundu.

Bulut, dolarla ilgili sözlerine şöyle devam etti:

“PİYASALAR MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NI SEVDİ”

“Dolar 8 lirayı aşağı doğru kırmaya çalışıyor. Spekülatif atak ve dalgalanmalar geçecek demiştik. Piyasalar Merkez Bankası Başkanı'nı sevdi. Enflasyonist para politikalarını uygulamayacağını, piyasaları öldürmeden, enflasyon hedefini düşürmenin hedef olduğunu MB başkanı söyledi. Çok teknik terime boğmadan şunu söyleyelim. Sıkı para politikasından bazıları hoşlanır bazıları hoşlanmaz. Olağanüstü toplantı yapılmayacak, olağanüstü toplantı kararı alınmayacak. Faizlerin 500 puan indirilmesi, akla hayale gelmeyecek uygulamaların gündeme gelmesi mümkün değil demiştim. MB başkanı ne dediyse sözünde durdu ve açıklamalarına devam ediyor. 2013'te 4.61 seviyesini görmüştük gösterge faizde. Gösterge faizin 19 olduğunu görüyoruz. Bir kısım medya ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Bir kısmı Londra'dandı bunların. Yerli ve yerel medya destek verdi ve bu durumu çok iyi anlattı.”

‘OPTİMAL NOKTAYA BAKMAK GEREKİYOR’

“Türk parasının değer kaybı vatandaşın müdahalesiyle bu hafta bir kısmı değerlenerek bir noktaya geldi” diyen Bulut, önümüzde dönemde de ‘bunun devam edeceğini’ ileri sürdü.

Bulut, TL’nin değerine ilişkin ise ‘ezber bozan’ ve daha önce AKP sözcüleri tarafından dile getirilmeyen bir açıklamada bulunarak, “Hükümetin atacağı adımlar da olacaktır. Aşırı değerli yerli para, gelişmekte olan ülkelerin avantajına değil. Paranın değerinin optimal noktasının neresi olacağına bakmak gerekiyor. Türkiye açısından çok yararlı değil. İhracatı, sattığımız malı düşünmemiz gerekiyor” dedi.

MAAŞ İDDİALARINA YANIT

Yiğit Bulut, aldığı maaşa dönük iddialara da yanıt verdi. “3-5-10 maaş diye eleştiriler var. Benim için söylüyorlar. Bunları ispatlayamayanlar şerefleriyle imtihan edilirler” diyen Bulut, bunun ispatının kamuoyuna sunulması gerektiğini dile getirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Yiğit Bulut’un, 3 yerden maaş aldığını ve derneklerden, vakıflardan kazandıklarıyla birlikte toplamda aylık maaşının 200 bin lirayı bulduğunu iddia etmişti.