birgün

10° AÇIK

Yıkılacak olan Dışkapı Hastanesi önünde eylem: ‘Hastaneler halkındır, kapatılamaz’

Hastanemi Açın Platformu üyeleri, yıkılacağı belirtilen Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi. "Dışkapı ve Sami Ulus Hastanelerinin kapatılmasını ve yıkılmasını kabul etmiyoruz" denilen açıklamada, "Her işin başı rant değil sağlık olsun" ifadeleri kullanıldı.

SAĞLIK 01.02.2023 13:44
Yıkılacak olan Dışkapı Hastanesi önünde eylem: ‘Hastaneler halkındır, kapatılamaz’
Abone Ol google-news

HABER MERKEZİ

Hastanemi Açın Platformu üyeleri, yıkılacağı belirtilen Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Sami Ulus Hastanesi için bir eylem yaptı. “Hastaneler halkındır, kapatılamaz” diyen grup üyeleri, “Her işin başı rant değil sağlık olsun” dedi.

Dışkapı Hastanesi önünde bir araya gelen platform üyeleri ve hekimler burada bir açıklama yaptı.

"Dışkapı ve Sami Ulus Hastanelerinin kapatılmasını ve yıkılmasını kabul etmiyoruz" denilen açıklamada, Etlik Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla birlikte Ankara'da hastanelerin işlevsiz hale getirildiği ve kapanma ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde aylık 300’ün üzerinde A, B ve C grubu üst düzey ameliyat yapılırken Kasım ayından bu yana ameliyatlar yapılamaz oldu, profesörler dahil hocalarımız işlerini yapamaz duruma getirildi. Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmeyen ya da götürülmeyen pek çok hoca, hekim, sağlık çalışanı cezalandırıldı, ötekileştirildi. Bu iki hastanemizin 15 Şubat’a kadar boşaltılacağı ifade ediliyor. Hastanelerimizin yıkılma gerekçesi olarak 'eski' oldukları dillendiriliyor. Binaların eskimiş ve bakımsız olması tabi ki hastaların, sağlık çalışanlarının, halkın değil, yıllardır 'nasıl olsa şehir hastanesi yapıyoruz, buraları yıkacağız' diyen siyasi iktidarın suçudur.

Bizler Hastanemi Açın Platformu olarak hep söyledik, hastanelerimize yatırım yapılmasını ve yenilenmesini istiyoruz. Aynı zamanda bunun için hastanelerin yıkılmasının gerekmediğini, tarihi kimlikleri korunarak restore edilebileceklerini, modernize edilebileceğini, güçlendirilebileceğini ve bunun çok daha az maliyetle ve sağlık hizmetleri korunarak yapılabileceğini de biliyoruz. 'Yıkılıp yerine yenisi yapılacak' deniyor. Bu konuyu ilk duyduğumuzdan beri kuşkulanıyoruz. Haksız mıyız? Mevcut siyasi iktidarın şehir hastaneleri gibi hizmet alım garantili kamu özel işbirliği projeleri için bu ülkenin hangi değerlerini yok ettiğini çok iyi hatırlıyoruz. Belki de en çarpıcısı İstanbul Atatürk Havaalanı’dır. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı 2023 Yatırım Programı yayınlandı. Sami Ulus ve Dışkapı Hastaneleri’nin yerine yapılacağı, Onkoloji Hastanesi’nin yanına yapılacağı söylenen yeni hastanenin yatırım programında olmadığını görüyoruz!

Haklı çıkmaktan yorulduk, mevcut hastanelerimizi yok etmek ve kent rantı yaratmak hevesinden vaz geçmeyen bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Altındağ Belediye Meclisi’nden bu hastanelerin yerleri için alınan olağanüstü yükseklik ve emsal artışlarının, 16 kat yüksekliğe kadar çıkabilecek, 2,5 ve 4 emsal kapalı alan kararlarının ne için kullanılacağı ise büsbütün soru işaretine dönüşüyor, endişelerimizi artırıyor. Türkiye üç ay sonra kritik bir seçime gidiyor. Seçimin hemen öncesinde yangından mal kaçırır gibi en önemli hastanelerimizi boşaltıp yıkmanızı iyi niyetli bulmuyor, reddediyoruz. İçinizdeki niyetleri biraz durdurun, bu hastanelerimizin nasıl planlanacağına yeni gelen siyasi iktidar karar versin, biz de onlara taleplerimizi anlatalım. Hastanelerimizi kapatmayın, yıkmayın, yatırım yapın, güçlendirin, yenileyin. Her işin başı rant değil sağlık olsun."

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun