Erdoğan, yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 öncesi yapıldığını iddia etti. Bölgedeki meslek odası temsilcileri ise bu verilerin doğru olmadığını vurguladı.

Yıkılan binalardan iktidar sorumlu!

İsmail ARI

Tam 10 kenti yerle bir eden deprem felaketinde 35 binden fazla yurttaş yaşamını yitirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise önceki gün yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi yapıldığını iddia etti. Oysa yıkılan binalar arasında henüz birkaç yıl önce yapılan Hatay Şehir Hastanesi de bulunuyor. Erdoğan’ın sorumluluğu önceki iktidarlara atmak için yaptığı bu açıklamayı uzmanlar, veriler ve uydu görüntüleri yalanladı.


DOĞRU DEĞİL

Deprem bölgesindeki binaların durumunu değerlendiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Taner Yüzgeç, “Deprem bölgesinde bizim gözlemlerimiz, yıkılan binaların yüzde 20’sinin 1999 yılında sonra yapıldığı yönünde. Hasar tespit çalışmaları tamamlandığında daha net veriler ortaya çıkacaktır. Kamu kurumlarının aralarında yer aldığı pek çok kurumun yaptığı çalışmalara göre de ülkedeki yapıların yüzde 60 ile 70’i 1999 öncesinde yapıldı” dedi.

“Erdoğan sorumluluktan kurtulma derdindeyse ve kendi döneminde yapılan yapılarda sorun olmadığını iddia ediyorsa bu doğru değil” diyen Yüzgeç sözlerini şöyle tamamladı:

“Siyasi iktidarlar sadece kendi dönemlerinde yapılan yapılardan değil tüm yapılardan sorumlulardır. İktidarın riskli yapıların bertaraf edilmesi yönünde sorumlulukları var. 20 yıldır riskli yapı stoğunun bilinmesine rağmen harekete geçilmiyorsa bu başlı başına bir sorundur. İktidar, 2023’e kadar Türkiye’de güvenli yapılaşmayı taahhüt etmişti. İktidar, riskli yapıların güçlendirilmesini veya yenilenmesini taahhüt etmişti. Yani kağıt üzerinde riskli yapıları tespit edip önlem alacaklarını ifade ettiler. Ancak sonuç olarak bu depremde riskli yapıların büyük kısmı yıkıldı.”

KAÇMAK İSTİYOR

Deprem bölgesinin tamamında gözlemler yaparak teknik tespitlerde bulunduklarını ifade eden TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu da “Deprem bölgesindeki konutların yüzde 60’ından fazlası 1999 yılı sonrasında yapıldı. Yapı stokunun büyük kısmı bu iktidar döneminde yapılmış. Bu kentlerdeki nüfusun büyük çoğunluğu da 1999’dan sonra yapılan yapılarda ikamet ediyor. Bu yapılar baktığımız zaman da pek çocuğunun hasarlı olduğu ve bir kısmının da yıkıldığını görüyoruz. Erdoğan’ın kendi dönemini aklama ve sorumluluktan kaçma gayreti içerisinde olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

yikilan-binalardan-iktidar-sorumlu-1127247-1.