Balat’ta Sancaktar Yokuşu üzerinde bulunan gecekondular için verilen yıkım kararına bölge halkı tepkili. Akademisyen Şahin, bölgeyle ilgili hazırlanan proje olmadığını vurgulayarak “Yıkım kararı hukuksuz” dedi.

Yıkım kararı var ancak proje yok

Tolga UĞUR

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Balat’ta Sancaktar Yokuşu üzerinde bulunan gecekondularda yıkım kararı alınması mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. Fatih Belediyesi Başkanlığı Yapı Kontrol Müdürlüğünün 9 Mart tarihli kararıyla, evlerin ‘üzerine çökme riski bulunduğundan’ 10 gün içerisinde boşaltılması istendi. Kiracılara gönderilen yazıda evlerin boşaltılmadığı takdirde belediye tarafından tahliye edileceği vurgulanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın İmar Durum Belgesi Sorgulama ekranında ise herhangi bir proje gözükmüyor.


Mahalle sakinleri evsiz kalacaklarını dile getirerek sorunların çözümüne dair hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını kaydetti. Yurttaşlar bir yandan ekonomik krizle boğuşurken diğer yanda kira fiyatlarının bu kadar yükseldiği dönemde yeni ev arama derdine düştü.

Mahallede yaşayan Meryem Kurtçu, günlerdir yetkililere ulaşmak için çabaladığını ancak göz ardı edildiğini belirterek şunları söyledi: “Hafta başından beri kimseye ulaşamıyorum. Yapı müdürünün kapısında saatlerce beklememe rağmen içeri girip konuşamadım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma günkü Fatih ziyareti sebebiyle Belediye’den birine ulaşmak da neredeyse imkânsızdı. Biz kontrollü yıkım istiyoruz ancak 10 Mart günü jandarmalar ‘Çıkın’ diye kâğıt dağıttı. O günden beri sürekli kapımızdalar ve şimdi pazartesi günü yıkmak istiyorlarmış. Eğer gerçekten bir proje varsa bizi 6 ay öncesinden uyarın, biz de ona göre davranalım.” Kurtçu, pazartesi gününe kadar ev bulamadığı takdirde evsiz kalacağını hatırlatarak, “Komşum 3 bin liraya ev buldu. Taşınacak. Ben de ev arıyorum artık. Pazartesiye kadar bir ev bulamazsam evsiz kalacağım. Üstelik, idareciler, ihtiyaç sahibi iseniz size erzak yardımı yaparız diyorlar. Ben evimde oturamadıktan sonra erzağı ne yapayım?”diye konuştu.

SÜREÇ YASAL DEĞİL

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi öğretim üyesi ve Fener-Balat ve Ayvansaray’daki kentsel dönüşüm projelerini yakından takip eden akademisyen Dr. Çiğdem Şahin, yıkım kararının hukuksuz olduğunu söyledi: “Hukuki bir süreç olsa tebligatla halledebilirlerdi. Projenin ihalesi var mı, yüklenici firma var mı? Bu nedenle yasal bir süreç değil. Ayrıca, kiracılara gönderilen tebligat bile değil. Aynı Eğrikapı’daki gibi zabıta ile gönderilen ilmühaber denen bir şey. O zamanki avukatlar bunun yasal bir hükmü olmadığını söylemişlerdi. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Eğrikapı’yı yıkmadılar.” Şahin, ormanlar ve tarım arazileri başta olmak üzere gecekondu mahallelerinin inşaata açılarak rant yaratıldığını kaydetti: ‘‘Bir anlamda kentin eskiyen ya da yıkıma gerekçe uydurabildikleri ve günümüzde de değer kazanmış alanlarını adım adım arsalaştırmak ve yıkıp yeniden inşa ediyorlar. Bunu yaparken de halkı gafil avlamak, onların bilgi eksikliğinden faydalanarak hukuki veya hukuksuz belgelerle onlara göz dağı vermek, tehdit etmek, belediyeler aracılığıyla bu bu yerleri bir an önce boşaltmak için her türlü kirli yöntemi kullanıyorlar.’’