Tüm uyarılara rağmen iktidarın ısrarcı olduğu Kanal İstanbul projesinin keşfi bugün yapılacak. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, keşif öncesi mahkeme önünde basın açıklaması yaptı.

Yıkım projesinin keşfi yapılacak

Gökay BAŞCAN

Kanal İstanbul ve Yenişehir Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı açılan davada bilirkişi incelemesi bugün yapılacak. Keşif öncesinde İstanbul Bölge İdari Mahkemeleri önüne çağrı yapan Ya Kanal Ya İstanbul Koodinasyonu basın açıklaması düzenledi.

Bilim uzmanlarının felaket olarak nitelendirdiği, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği Kanal İstanbul Projesi için verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan dava İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde sürüyor. 2 yıl aradan sonra verilen bilirkişi keşfi bugün yapılacak.


HEYETTE KİMLER VAR?

Heyetteki birçok isim, iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071’ kişilik listede de yer almıştı. Ayrıca listede “siyanüre evet” diyen, öğrenciyi tehdit ettiği iddia edilen akademisyenler de var.

1071 kişilik listenin içerisinde yer alan bilirkişiler şöyle: Prof. Dr. İsmail Toröz, Prof. Dr. Ali Osman Atahan, Prof. Dr. Mustafa Yanalak ve Doç. Dr. Şenel Özdamar.

3. Havalimanı’na karşı dava açan ve Prof. Dr. Övez’in bilirkişi olmasına itiraz eden yurttaşlar yaptığı açıklamada, “Sayın Övez’in dava konusu ihtilaf gibi daha önceden çeşitli çevre davalarında aldığı tutum, açıkladığı görüşler itibariyle mevcut davada tarafsız olamayacağını, daha doğrusu açıkladığı görüşler itibariyle çevre hukukunun en temel prensibi olan ‘koruma ve kullanma’ dengesini gözetemeyeceğini düşünüyoruz” demişti.

SİYANÜRE EVET DEMİŞ

Övez’in ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanıp Başbakanlık aracılığıyla İzmir Valiliği’ne gönderilen ve Bergama’da siyanürle altın çıkarma işleminin sakıncasız olduğu sonucuna varılan raporda da imzası bulunuyor.

KANAL NEYE YOL AÇACAK?

İBB tarafından hazırlanan ‘25 soruda Kanal İstanbul’ broşüründe, tartışmalı projenin doğaya ve kente etkileri madde madde tüm açıklığıyla anlatılmıştı.
Öne çıkan maddeler şu şekilde:

Kanal İstanbul projesi ile birlikte 8.300 hektar alan yani ortalama bir İstanbul ilçesinin, örneğin Bağcılar'ın 3,5 katı bir alan imara açılmaktadır.

Proje hayata geçtiğinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri sona ereceği için bölge halkının geçim kaynakları da yok olacak, yerleşik nüfus yerinden edilecektir.

Kanal İstanbul ile bölgedeki 134 milyon metrekare tarım alanı yok edilmekte ve bu alanların 83 milyon metrekaresi yapılaşmaya açılmaktadır.

Proje Sazlıdere Barajı'nı tamamen yok edecek. Terkos Gölü'nün su toplama havzası da yok olacak ve Terkos Gölü tuzlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Proje etki alanında kalan ve projeden etkilenecek toplam orman arazisi 13 bin 400 hektar. Proje için 394 bin ağaç kesilecektir.

Projenin 140 milyar TL’ye mal olacağından söz ediliyor. Bu parayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüme ayırdığı bütçe 7 katına çıkarılabilir. 9 Marmaray projesi veya 400 km uzunluğunda metro hattı yapılabilir. 150 yataklı 1.650 tane hastane yapılabilir. Bütün İstanbul'un riskli yapı sorunu çözülebilir.