İstanbul’da nargile kültürü denince akla ilk gelen yerlerden olan Tophane'nin sahil şeridi Galata Port projesi kapsamında Doğuş Holding’e tahsis edildi

Yıkım sırası Tophane’deki nargilecilerde: ‘Devlet bizi korumalıydı’

OZAN SAĞLAM

İstanbul’da kahve, nargile ve kahvehane kültürünün ortaya çıkışından bu yana en uğrak nokta haline gelen semtlerin başında Tophane geliyor. Önceleri sadece İstanbul’un 'kabadayılarının' uğrak noktası olan mekân, yaşanan toplumsal değişimle beraber bugünkü halini almıştı.

Denize sıfır mesafede bulunan Tophane’de küçük büyük yaklaşık 20 nargile kafe bulunuyordu. Fakat şimdi kafeler Galata Port bir diğer adıyla Salı Pazarı Kruvaziyer projesi kapsamında yıkılacak.

OTEL GELİYOR
İhalesini Doğuş Holding’in kazandığı proje yaklaşık olarak 1200 metrelik sahil şeridini kapsıyor.

İhale kapsamında yaklaşık 100 bin metrekarelik alana alışveriş merkezleri oteller ve liman yapılması planlanıyor. Holding projeyi yaklaşık 702 milyon dolara satın aldı. Bu kapsamda Tophane’de bulunan nargile kafelere ve kumpircilere tahliye davası açıldı. Holding’in gönderdiği uyarı yazısı üzerine önceki gün kafelerin tahliye süreci de başladı.

'PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'
Nargile kafe sahipleri ise projeye tepkili.  Çınaraltı nargile kafe emekçisi, Selami Demir devletin kendine yakın olan kesimlerine Tophane’nin peşkeş çekildiğini söylüyor. Mekânın yıkılacağı haberinin önceden verilmesiyle bölgenin popülerliğinin düşürülmeye çalışıldığını söyleyen Demir “Belediyeye gidiyoruz buraları güzelleştirmek için ama izin vermiyorlar, tek bir çivi bile çaktırmıyorlar” dedi.

YEŞİLLİK YERLE BİR
Sermayenin bölgeye hâkim olmasının ardından alınan yıkım kararı hakkında Demir “Burası yeşili ile denizi ile insanlara huzur veren bir alan, şimdi yıkılacak. Çok yazık, biz burada yarım yüzyıllık esnafız, devletin bizi korumasını beklerdik” dedi.

‘ADALET' ONLARDA
Proje kapsamında, 6 dükkânını kapatan Parma Nargile sahibi Ümit Ünal “Ben burada 15 yıllık çalışanımın tazminatını vermeye çalışıyorum, kimse bunu görmüyor, onlarca avukatı var, gerçekten uğraşamıyorsun, adalet onlardan yana” dedi.

Taşınmak zorunda kalan bir diğer nargile kafe ise Ali Baba Nargile imalatı ve Bambu çeşitleri şirketi sahibi, herkesin Ali Baba olarak bildiği nargile kafe. Diğer kafe sahiplerinin aksine alınan karardan memnun olan Ali Baba “Türkiye’de bu kültürü yaşatan insanlarız, ama bu düzende milyonların ekmek yemesi farklı 3 kişinin ekmek yemesi farklı” dedi. Geçen dönemlerde Doğuş Holding’e verilen Galata Port imar planına karşılık Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti fakat holding yeni Çevresel Etki Değerlendirme raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu.