10 kenti sarsan depremin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hâlâ enkazdan yardım sesleri yükseliyor. Kurtarma çalışmasının başlamadığı yüzlerce bina var. Kurtarma ekiplerinin gelmesinden ümidi kesenler yakınlarını kendi imkanlarıyla arıyor. Su, yiyecek ve battaniye bulmak neredeyse imkânsız.

Yıkıma karşı tek başına
Fotoğraflar: AA-DHA-Depo Photos

Haber Merkezi

Merkez üssü Maraş olan ve 10 kenti etkileyen depremin üzerinden iki gün geçti. Arama kurtarma çalışmaları depremin ikinci gününde de devam etti. Maraş, Adana, Malatya, Urfa, Diyarbakır, Antep, Kilis ve Osmaniye’yi etkileyen depremde kamu kurumlarının arama kurtarma çalışmalarına demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler de destek veriyor. Yurttaşlar, yakınlarını ve komşularını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Arama kurtarma çalışmalarında devletin yetersizliği depremzedelerin isyanına neden oluyor. Deprem bölgesindeki yurttaşlar, yakınlarının kurtarılmasını beklerken enkazdan ise yardım sesleri yükseliyor. Soğuk hava, kar ve yağmur yağışı depremzedeleri etkiliyor. Depremden kurtulan halk geceyi sokakta, sağlam kalan kamu binalarında ve arabalarında geçirmek zorunda kalırken enkaz altındaki yurttaşların durumu ise belirsiz. Saatlerdir yardım ekiplerinin gitmediği ilçeler bulunurken yurttaşların temel ihtiyaçları bile karşılanmadı.

•MARAŞ: Depremin üssü olan Maraş’ın Pazarcık ilçesinde halk geceyi şiddetli yağış altında geçirdi. Ekiplerin yetersiz olduğu ilçede, yurttaşlar yakınlarını kendi imkânları ve gönüllülerin desteğiyle çıkarmaya çalışıyor. Kentte sadece birkaç binada arama kurtarma çalışması yapan AFAD çalışanlarının, söz konusu duruma tepki gösteren ailelere, “Yeterli ekip, yeterli ekipman yok” yanıtı verdiği aktarıldı. Enkazın altında birçok kişinin cansız bedeni olduğu belirtilirken kente küçük bir yardım ekibi gönderildiği ifade edildi. Diğer ilçe ve kırsal mahallelerden ise neredeyse hiçbir haber alınamıyor. İkinci depremin merkez üssü Elbistan ve kırsal mahallelerinde de çalışmalar kısır kaldı. Önceki geceden beri devam eden kar yağışı nedeniyle köylere ulaşım sağlanamadı. Birçok köydeki enkazın altında halk yakınlarını aradı. Geceyi derme çatma çadırlarda, araçlarda ve branda altında geçiren yurttaşlar, Kızılay’ın ilçeye gönderdiği ekiplerin yardımlarının yetersiz kaldığını dile getirdi.

•HATAY: Deprem sonrası çok sayıda binanın yıkıldığı İskenderun’da, arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 30 saat sonra başlatıldı. Yurttaşlar, saatler boyunca enkazdan yakınlarını kendileri çıkarmaya çalışırken çok sayıda cansız beden sokakta bekletildi. İlçeye bağlı Çay Mahallesi’nde elektrik ve sular da kesildi. Yardım ve desteğin gelmemesine tepki gösteren halk, gönderilen ekiplerin ise yetersiz olduğunu söyledi. Halk, arama kurtarma çalışmaları zamanında başlatılmadığı için can kayıplarının arttığını belirtti.

Depremde Hatay Havalimanı yolunda derin çatlaklar oluştu. Pistteki yarılmalar nedeniyle de havalimanı, uçuşlara kapatıldı. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar sürüyor.

•ADIYAMAN: Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen binlerce kişi enkaz altında bekledi. Deprem bölgelerinde kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı birçok enkaz bölgesinde halkın çaresiz bekleyişi sürdü. Adıyaman kent merkezinde bulunan 4 katlı bir binanın tamamı yıkıldı ancak binada herhangi bir arama kurtarma çalışmasına başlanmadı. 3 çocuğu için enkazın başında bekleyen bir baba, “İki saat kazma kürekle kazdık, hiçbir yere ulaşamadık. Bu durumda binlerce bina var ve içi ceset dolu. Sadece benim 3 çocuğum var enkazın altında” diye konuştu.

Enkazda arama kurtarma çalışmasını üstlenen halk, enkaz altındakilere seslenerek nerede olduklarını öğrenmeye çalıştı.

Gölbaşı, Kahta ve Besni ilçelerinin büyük bir bölümüne halen kurtarma ekipleri gönderilmedi. Merkez ve ilçelere bağlı köylerden ise henüz haber yok. Adıyaman’ın birçok ilçesinde halk kendi imkânlarıyla arama kurtarma çalışması yapıyor.

yikima-karsi-tek-basina-1123734-1.

•MALATYA: Kentte kar yağışı ve soğuk etkili olurken yurttaşlar geceyi dışarıda geçirdi. Depremzedelerin büyük çoğunluğu geceyi araçlarında geçirdi. Bazı depremzedeler ise enkazdan çıkardıkları malzemeleri yakarak ısınmaya çalıştı.

Şehir merkezinde arama kurtarma çalışmaları eksik kalırken Malatya’nın köylerinde ise hiçbir çalışma yapılmadığı belirtildi. Doğanşehir ilçesinin Topraktepe, Karaterzi, Polatdere köylerinde henüz arama kurtarma çalışmalarına başlanmazken bu köylerde su ve gıda da bulunmuyor. 300 hanelik Topraktepe köyünde 200’den fazla ev yıkıldı, enkaz çalışmalarını ise halk yapıyor.

Akçadağ ilçesinde neredeyse bütün evlerin yıkıldığı ama arama kurtarma çalışmaların yapılmadığı belirtildi. Özellikle evlerin tamamen yıkıldığı Ören Mahallesi’ne yardım ulaşmadı. Enkazlar kar altında kaldı.

•KİLİS: Kentte 50 bina yıkılırken arama kurtarma çalışmaları burada da eksik kalırken enkazın altında kalan kimsenin bulunmadığı belirtildi. Kentteki arama kurtarma çalışmaları Musabeyli ve merkez ilçesiyle sınırlı kalırken doğalgaz hattı da depremden etkilendi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş “Enkaz altında herhangi bir vatandaşımız bulunmamaktadır. Hayat burada yavaş yavaş normale dönmeye başlayacak” açıklaması yaptı.

•OSMANİYE: Osmaniye’de yüzlerce bina yıkıldı. Yurttaşların sınırlı sayıda ekiple birlikte yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sırasında bir binanın enkazından yaklaşık 26 saat sonra bir kişi kurtarıldı. Kentin kırsal bölgelerinden ise haber alınamıyor. Ekipler, Esenler Mahallesi İstasyon Caddesi’nde bulunan Bilge Sitesi’ndeki enkazdan 30 yaşındaki Kubilay adlı yurttaşa ulaştı.

yikima-karsi-tek-basina-1123733-1.

•ADANA: En az 12 binanın yıkıldığı Adana’da iş makineleri ve vinçlerin de kullanıldığı çalışmalarda beton bloklar kaldırılıp, mahsur kalan depremzedelere ulaşılmaya çalışılıyor. Adana’da yıkılan binalarda en az 140 kişinin cesedine cansız bedene ulaşıldı.

•DİYARBAKIR: Diyarbakır’da yıkılan 23 binada arama kurtarma çalışması devam ederken enkaz altında ne kadar kişinin olduğu ise henüz bilinmiyor. Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama kurtarma çalışmalarında bir bebek 20 saat sonra kurtarıldı. Bu sırada enkazdan 2 kadın ve bir erkeğin cansız bedeni çıkarıldı.

•ANTEP: Kentin İslahiye ilçesinde yapıların yüzde 80’inin tamamen yıkılırken yurttaşlar yardım ekiplerinin gelmemesine dikkat çekti. İslahiye’nin kırsal mahallelerinden ise haber alınamadı. Ağır yıkımın yaşandığı Nurdağı ilçesine de AFAD ancak 17 saat ulaşırken sadece bir bölgede arama çalışmaları yapılıyor.

Antep’te bir enkazın olduğu yere Şehitkamil Belediyesi tarafından bir çadır bırakılırken yurttaşlar, enkazdan çıkarılan odunlarla ateş yakarak geceyi geçirdi. Enkazın başında hâlâ umutla beklediklerini söyleyen yurttaşlar, “8 kişiden biri mi sağ çıkacak. İnsan bekledikçe daha da zor oluyor. Burada AFAD yeterince yok. Sadece jandarma müdahale ediyor” dedi.

•URFA: Urfa ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkılırken enkaz kaldırma çalışmaları Bahçelievler Mahallesi, Uçaksavar Kavşağı, 24 Metre Yol ve Yenişehir mahalleleriyle sınırlı kaldı. Kentteki 4 ilçeye ise ekip gönderilmedi. İlçelerde halk enkaz kaldırma çalışmaların kendi imkânlarıyla yaparken köylerin durumu bilinmiyor. Kent merkezi ile ilçelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yakıt ve fırınlarda ekmek sıkıntısı yaşanıyor.

***

KAR, FIRTINA VE SOĞUK...

Meteoroloji, depremden etkilenen 10 il için hava tahmin raporunu açıkladı.

•Hatay: Çok bulutlu, sağanak yağışlı ve rüzgarlı. Hava sıcaklığının gece eksi 3 derece, gündüz 10 derece olması bekleniyor.

•Maraş: Hafif kar yağışlı ve rüzgarlı. Hava sıcaklığının gece eksi 7 derece, gündüz 3 derece olması bekleniyor.

•Malatya: Kar yağışı. Sıcaklık gece eksi 13 derece, gündüz eksi 4 derece.

•Antep: Bulutlu ve rüzgarlı. Sıcaklık gece eksi 3 derece, gündüz 4 derece.

•Osmaniye: Rüzgarlı. Sıcaklık gece eksi 3 derece, gündüz 1 derece.

•Diyarbakır: Kar yağışı. Sıcaklık gece eksi 4 derece, gündüz 3 derece.

•Adana: Rüzgarlı. Sıcaklık gece 1 derece, gündüz 11 derece.

•Urfa: Çok bulutlu ve rüzgarlı. Sıcaklık gece eksi 2 derece, gündüz 7 derece.

•Adıyaman: Karla karışık yağmurlu. Sıcaklık gece eksi 6, gündüz 4 derece.

•Kilis: Karla karışık yağmurlu. Sıcaklık gece eksi 5, gündüz 6 derece.