Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, TBMM’yi işlevsizleştirip parlamenter sistem yerine ‘tek adam’ rejimini kurumsallaştırdı. Yaşanan krizleri “Aksaklık” olarak nitelendiren TBMM Başkanı Şentop ise “Bunların yaşanması gayet doğal” dedi.

Yıkımın adı ‘aksaklık’ oldu

BirGün ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından iki yıllık süreçte başta yönetimsel ve ekonomik olmak üzere kamunun her alanında çöküş yaşandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise durumu "Yaşanması olağan aksaklıklar" olarak nitelendirdi.

Yeni sisteme geçişle birlikte parlamenter sistem, yerini ‘tek adam rejimi’ne bıraktı, yasama işlevini yitirdi. Ülke yasalar yerine Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ya da Saray'da hazırlanıp milletvekillerinin eline tutuşturulan kanun metinleri ile yönetilmeye başlandı. Parlamentonun zaten çok sınırlı olan "halk adına yürütmeyi denetim" yetkisi de tamamen ortadan kalktı.


Ekonomide yaşanan kötü gidişat hız kazandı, partili Cumhurbaşkanı'nın müdahalelerinin TL'nin değer kaybetmesinde etkili olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirildi. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi alanına müdahaleleri, yabancı para birimlerinin hızla değer kazanmasını sağladı, avro ve dolar, TL karşısında tarihi zirveyi gördü.

Kamudaki sorunlar, Erdoğan'ın daha önce görevden aldığı personeli, bir süre sonra yeniden görevden alması gibi yönetimsel sorunlarla sınırlı kalmadı.

ŞENTOP'UN DEĞERLENDİRMESİ

TBMM Başkanı Şentop, Meclis'te yaptığı değerlendirme toplantısında bu konuya değindi. Yeni sisteme geçişle birlikte "aksaklıkların" yaşanabileceğini söyleyen Şentop, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili zaman içinde ortaya birtakım aksaklıklar çıkarsa bunlarla ilgili gerek Anayasa'da gerek kanunlarda değişiklikler yapılır. Bu da gayet doğaldır. Fakat bugün itiraz olarak ileri sürülen hususların hepsinin isabetli ve doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.

15 TEMMUZ'U GEREKÇE GÖSTERDİ

Siyasete dışarıdan müdahale etmek isteyenlerin parlamenter sistemi fırsat olarak gördüğünü öne süren Şentop, bu durumun ve 15 Temmuz darbe girişiminin sistem değişikliğini zorunlu kıldığını söyledi. Şentop, "Yeni sistem gerekliydi, zorunluydu. 15 Temmuz'da gerçekleşen şey, sistem değişikliğinin ihtiyacını göstermiştir" dedi.

Erken seçim tartışmalarına da değinen Şentop, erken seçim kararının yeni sistemde TBMM ya da Cumhurbaşkanı tarafından alınabildiğini ancak bunun gerçekleşme ihtimalinin zor olduğunu söyledi. Şentop, Cumhurbaşkanı'nın tekrar aday olacaksa erken seçime gitmeyeceğini belirtti.

AYASOFYA BASİT BİR TARTIŞMA

Ayasofya'nın açılışı, sonrasında yaşananlar ve Mustafa Kemal'den rövanş alındığı tartışmalarına da değinen Şentop, "Ayasofya'nın açılışı Atatürk'e karşı bir hareket değildir. Ayasofya'nın müzeden ibadethaneye çevrilmesinin haklı gerekçeleri vardır. Aslına rücu etmiştir" dedi.

***

Muhalefetin teklifleri görüşülmedi

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, TBMM'de bulunan 11 partiden sadece AKP'nin kanun tekliflerinin gündeme alındığını diğer 10 partinin verdiği hiçbir kanun teklifinin TBMM gündemine alınmadığını vurguladı.

Yurttaşların sorunlarını ve mağduriyetlerini çözmek adına kanun teklifi verdiklerini belirten Yılmazkaya, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 291, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 138, Halkların Demokratik Partisi’nin 57, Milliyetçi Hareket Partisi’nin 49, İYİ Parti’nin 37, Türkiye İşçi Partisi’nin 2, Büyük Birlik Partisi’nin 1, Demokrasi ve Atılım Partisi’nin 1, Demokrat Parti’nin 1, Demokratik Bölgeler Partisi’nin 1, Saadet Partisi’nin 1 milletvekili olmasına rağmen AKP dışında hiçbir partinin verdiği kanun teklifi, TBMM'nin gündemine alınmadı. Bunu çok seslilik olarak adlandıramayız. TBMM, tek partinin etkisi altında" dedi.

***

9 milletvekili 35 personel Covid-19

Koronavirüsün TBMM'ye yansıması hakkında konuşan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, toplam 23 bin 310 testin yapıldığını söyleyerek, "Toplamda dokuz milletvekili Covid-19 tedavisi görüyor. Tedavi gören personel sayısı ise 35'tir'' açıklamasında bulundu.

Şentop, koronavirüs salgınına karşı TBMM’de yoğun olarak testler yaptıklarını, test sayısının ise günde ortalama 500’ün üzerinde olduğunu söyledi. Vaka sayılarına ilişkin konuşan Şentop, "Şu anda evden takip edilen personel sayısı 32, hastanede tedavi gören personel sayımız 1, yeni tespit edilen personel sayısı ise 2. Evde takip edilen milletvekili sayısı 5, hastanede tedavi gören milletvekili sayısı 4. Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun durumu ile ilgili gelişmeler olumlu, çok şükür" ifadelerini kullandı.