On binlerce ölüme neden olan rant çetelerini görmek için Antep’e bakmak yeterli. Müteahhitler, parti yöneticileri ve belediye başkanlarının ortaklığında beton mezarlıklar inşa edildi. Şamil Tayyar bu tablonun tam ortasındaydı. Bu rant çeteleri yargılanmadığı sürece 50 bin insanımızı, onların yakınlarını adaletsizliğe mahkûm edeceğiz.

Yıkımın portresi

Tarihimizin en büyük acısını yaşıyoruz. Bu çürümüş beton düzeninde 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti.

Şimdi…

Sorumlu olarak sadece birkaç müteahhidi gösterip cinayet örgütlerini gizlemek istiyorlar. En tepelere uzanan bağlantıları örtmeyi planlıyorlar.

Müteahhit malzemeden çaldı. Ama onu denetimden koruyan, kollayan kimdi?

Müteahhit 4 kat izin verilen bölgeye 10 katlı apartman dikti. Peki bu kat iznini kim verdi?

Müteahhit fay hattına, tarım arazilerine, sıvılaşan zeminlere siteler dikti. Buraları imara kim açtı?

Müteahhit kaçak yapılarına ruhsat aldı. Ruhsat işlerini belediyedeki hangi çantacılar çözüyordu?

Müteahhit, imar planı değişikliğiyle kupon araziye dönüşen yerlere dev binalar dikti. İmar planını değiştirip binanın yapılmasını sağlayan kimdi?

Müteahhitlerin gizli, isimsiz ortakları kimlerdi?

50 bin insanımızı sadece müteahhitler öldürmedi. Onların gizli ortağı siyasiler, belediye başkanları ile meclis üyeleri ve bürokratların kurduğu rant çeteleri öldürdü.

Depremde yıkılan bütün kent ve ilçelere, müteahhitlerin ilişkilerine bakın.

Hepsinde aynı sistemi, benzer çeteleri göreceksiniz.

Mesela…

Eski AKP Gaziantep Milletvekili ve AKP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Şamil Tayyar, yıkımın ve ilçelere kadar inmiş çürümüş sistemin bir portresi.

Nurdağı’nda onun adının kocaman yazıldığı kültür sanat merkezi önünde depremzedelere yemek dağıtılırken Nurdağı ve İslahiye’deki yıkımdan hep onun ismi çıkıyor.

Nurdağı’ndaki kültür merkezine Şamil Tayyar’ın ismi verilmiş. Depremden sonra kocaman isminin yazdığı kültür merkezi önünde insanlar gıda yardımı için uzun kuyruklar oluşturduNurdağı’ndaki kültür merkezine Şamil Tayyar’ın ismi verilmiş. Depremden sonra kocaman isminin yazdığı kültür merkezi önünde insanlar gıda yardımı için uzun kuyruklar oluşturdu

İslahiye’den başlayalım…

İslahiye, diğer yerle bir olmuş şehirler ve ilçeler gibi son yıllarda yüksek binalarla doldu. Bu betonlaşma halka ‘gelişme’, ‘kalkınma’ diye sunulurken rant çetesi imar oyunlarıyla servetine servet kattı.

Müteahhit Ahmet Tekin ve kardeşi Veysi Tekin, 6 Şubat depreminden sonra tutuklandı. İslahiye’de onların müteahhidi olduğu Tekin Apartmanı enkazında onlarca kişi hayatını kaybetti. İlçede inşa ettikleri çok sayıda bina yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Bunların arasında 6-7 yıllık apartmanlar vardı.

Tekin kardeşler, AKP’nin beton rüzgarını arkasına alıp zenginleşmişti. Veysi Tekin, AKP ilçe yönetimindeydi. 2014 yerel seçimlerinde AKP’nin birinci sıradan İslahiye Belediye Meclis üyesi adayıydı ve seçildi. Aynı zamanda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi oldu. Bu seçimden sonra Ahmet Tekin’in inşaat işleri büyüdü. İddiaya göre; İslahiye ve Nurdağı’nda imar plan revizyonu yapılıyor ve bazı bölgelerde kat sayısı 3-4’ten 6-7’ye çıkınca Ahmet Tekin devreye giriyordu. Yap-sat yöntemiyle büyük paralar kazandılar. Tekin kardeşler, kamuya ait bazı binaları da alarak apartmana dönüştürmüştü.

Veysi Tekin’in belediye meclis üyesi olduğu dönemde Şamil Tayyar, AKP Gaziantep Milletvekili’ydi. İddiaya göre; Tekin kardeşlerin binaları hızla yükselirken Şamil Tayyar ile yakın ilişki içindeydiler.

MÜTEAHHİTLERİN DÜĞÜNÜ

Ahmet Tekin’in kızı ile İslahiye’nin önemli müteahhitlerinden Şaban Doğan’ın oğlu evlenmişti. Nikahı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kıydı, nikah şahitleri arasında Şamil Tayyar vardı. Depremde Şaban Doğan’ın yaptığı binalar ağır hasar gördü. Hayatını kaybeden olmadı. Şaban Doğan, 2011’de AKP İslahiye İlçe Başkanı’ydı. Kardeşi Mehmet Doğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarından. Bu siyasi güçle ilçedeki rant düzeninde önemli pay sahibi oldukları iddia ediliyor. Mustafa Doğan’ın partiye gelen ya da belediyeden aldığı parayla ev, arsa aldığına yönelik iddialar üzerine Şaban Doğan, AKP İlçe Başkanlığı’ndan istifa etmişti. İstifasını açıklarken yanında Şamil Tayyar oturuyordu. Ancak istifasından sonra ticari yükselişi ve Ankara ile sıkı bağlantısı devam etti.

Ahmet Tekin’in kızı ile Şaban Doğan’ın oğlunun düğününü Fatma Şahin kıyarken nikah şahidi olarak Şamil Tayyar vardı Ahmet Tekin’in kızı ile Şaban Doğan’ın oğlunun düğününü Fatma Şahin kıyarken nikah şahidi olarak Şamil Tayyar vardı

 İslahiye’de beton rantının önemli bir aktörü olduğu iddia edilen Şaban Doğan’ın, Bilal Erdoğan ile de fotoğrafı var İslahiye’de beton rantının önemli bir aktörü olduğu iddia edilen Şaban Doğan’ın, Bilal Erdoğan ile de fotoğrafı var

HÜSEYİN TAYYİP ERDOĞAN APARTMANI

İslahiye’de depremden sonra tutuklanan müteahhitlerden Hüseyin Erdoğan da Şamil Tayyar ile çok yakın bir isimdi. Onun da kardeşi AKP’de siyaset yapıyordu. Kardeşi İbrahim Doğan, eski AKP İslahiye İlçe Başkanı’ydı. Müteahhidi oldukları İslahiye Fatih Caddesi’ndeki Hüseyin Tayyip Erdoğan Apartmanı yıkıldı. Hüseyin Erdoğan’ın oğlu, gelini, 4 torunu, ağabeyi, yengesi, yeğeni de bu enkazda hayatını kaybetti. Şamil Tayyar, İnstagram hesabında Hüseyin Erdoğan’a enkaz başında sarılarak ağladığı bir fotoğrafı depremin ikinci günü paylaştı.

Şamil Tayyar, depremin ikinci günü ailesini kaybeden Hüseyin Erdoğan’ın yanındaydı. Sosyal medya hesabında bu fotoğrafı yayınlamıştıŞamil Tayyar, depremin ikinci günü ailesini kaybeden Hüseyin Erdoğan’ın yanındaydı. Sosyal medya hesabında bu fotoğrafı yayınlamıştı

ÖĞRETMENLİKTEN MÜTEAHHİTLİĞE

İslahiye’deki müteahhitlerden Murat Ergin Mideoğlu da Şamil Tayyar’ın yakın adamı olarak biliniyor. Sosyal medya hesaplarına bakıldığında kendisinden çok Şamil Tayyar’ın paylaşımları görülüyor. Onun yaptığı henüz bir yıllık bina depremde ağır hasar gördü ve hızlı şekilde iş makinesiyle yıkıldı. Binadaki dairelerin çoğu boştu ve ölen olmadığı için tutuklanmadı.

Müteahhidi olduğu henüz 1 yıllık bina ağır hasar gören Murat Ergin Mideoğlu ile Şamil Tayyar çok yakın isimlerMüteahhidi olduğu henüz 1 yıllık bina ağır hasar gören Murat Ergin Mideoğlu ile Şamil Tayyar çok yakın isimler

Murat Ergin Mideoğlu’nun, yıkım çetelerinde çok sık karşılaştığımız bir geçmişi var. Asıl mesleği öğretmenlik. Müteahhit olmadan önce İslahiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de yapmıştı. Bazı tarikatlarla yakın ilişkisi olan AKP’li bir bürokrat olarak tanınıyor ve bunun meyvelerini toplamış. Şamil Tayyar’ın AKP Milletvekili olduğu dönemde AKP’li İslahiye Belediyesi’nin başkan yardımcısı koltuğuna oturdu. İddiaya göre; imar planı değişiklikleriyle oluşturulan bazı rantlarda onun imzası vardı. Belediyeden ayrıldıktan sonra Karkamış İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atandı ama bu sırada akrabaları adına kurduğu şirketle müteahhitlik de yapıyordu. İmar planlarında park olan yerlerin konut ve ticari alana çevrildiği onun buralara binalar yaptığı öne sürülüyor. Şamil Tayyar’ın kardeşiyle gizli ortaklığı olduğu rivayeti kulaktan kulağa yayılmış.

Murat Ergin Mideoğlu örneğinde gördüğümüz gibi; milli eğitim müdürlerinin, müteahhitliğe geçişlerine çok sık rastlanıyor. İddiaya göre; milli eğitimin inşaat ihaleleri için müteahhitlerle akçeli ilişkiler başlıyor ve eğitimden inşaat sektörüne geçmelerinde siyasi bağlantılar da önemli rol oynuyor.

BAŞKAN YARDIMCISININ İNŞAAT ŞİRKETİ

Murat Ergin Mideoğlu ile birlikte belediye başkan yardımcılığı yapan İzzet Aytekin ise halen bu makamda oturuyor. Depremde çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Müge Yapı Kooperatifi’nin yönetim kurulu üyesiydi. İslahiye Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Aytekin’in eşine ait bir inşaat şirketi var. Bu şirket tarafından yapılan yeni binalar depremde ağır hasar gördü ama ölüm yaşanmadığı için tutuklanmadı.

İzzet Aytekin (en solda), eski Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır (soldan ikinci) ve onun yanında Murat Ergin Mideoğlu (beyaz gömlekli) birbirine çok yakın isimlerİzzet Aytekin (en solda), eski Nurdağı Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır (soldan ikinci) ve onun yanında Murat Ergin Mideoğlu (beyaz gömlekli) birbirine çok yakın isimler

AĞABEY MÜTEAHHİT KARDEŞİ DENETİMCİ

İslahiye’de ölümcül rant çetesinin yapı denetim ayağı da gözler önüne seriliyor. Kadir Ateş, bölgede yıkılan pek çok inşaatın denetimine imza atan 3T Yapı Denetim ve farklı isimlerdeki yapı denetim şirketlerinin sahibi. Ağabeyi Ali Ateş ise Bahadır İnşaat’ın sahibi. Aslında ortaklar ve kardeş, ağabeyinin yaptığı inşaatları denetliyor.

Bahadır İnşaat’ın yaptığı Sefa Apartmanı’nın da arasında olduğu çok sayıda binada onlarca kişi hayatını kaybetti. Bahadır İnşaat’ın otogar çevresinde 2019’da tamamladığı 3 bina yerle bir oldu. Kadir Ateş ve Ali Ateş’in depremden sonra yurt dışına kaçtığı ve arandıkları öne sürülüyor.

Ateş kardeşlerin AKP ile, özellikle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ndeki bir başkan yardımcısıyla yakın ilişki içinde olduğu yaygın bir rivayet. Bu akçeli ilişki sayesinde imar planlarındaki değişikliklerde rol oynadıkları iddia ediliyor.

AKP’li Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, 3T Yapı Denetim şirketinin sahibi Kadir Ateş’i (ortada) ziyaret etmiş AKP’li Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, 3T Yapı Denetim şirketinin sahibi Kadir Ateş’i (ortada) ziyaret etmiş 

İslahiye’de tutuklanan ve siyasi bağlantıları olduğu öne sürülen başka inşaat şirketleri de var. Bunları araştırmaya devam edeceğiz. İslahiye’de AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bir başkan yardımcısının da imar planlarıyla ranta yön verdiği öne sürülüyor. Bu başkan yardımcısıyla ilişkili Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis üyesi bir avukatın imar işlerini ‘çözdüğü’ ve bu işlerde büyük paralar döndüğü İslahiye’de çok konuşuluyor.

BELEDİYE BAŞKANI: AYAKTA KALMASI MUCİZE

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın (sağdan dördüncü) bir yanında Şamil Tayyar, diğer yanında müteahhit Murat Ergin Mideoğlu duruyorİslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın (sağdan dördüncü) bir yanında Şamil Tayyar, diğer yanında müteahhit Murat Ergin Mideoğlu duruyor

Elbette İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın, ilçede kat artırımları yapılıp imar planları değişirken rant çetesinden uzak olması mümkün değil. Kemal Vural, kat artışlarıyla ilgili sorumuz üzerine “Kaçak katlar tespit ediliyor ve işlem yapılıyor. Depremden sonra da bunların sorumluları tespit ediliyor” diye konuştu. Müteahhitlerle ilgili sorulara ise “Ben depremin yaralarını sarmak için uğraşıyorum. Bu konularla savcılık ilgileniyor” diye yanıt verdi ve şöyle devam etti:

“Biz üç depremi, kıyameti bir arada yaşadık. Burada ayakta kalan bina olması mucize.”

Ya sabır…

İslahiye ile komşu Nurdağı ilçesindeki rant çetesi iç içe. Nitekim Nurdağı’ndaki müteahhit-siyaset bağlantısı depremin ilk günlerinde gözler önüne serilmişti. Şamil Tayyar yine burada.

RANT ÇETESİNİN HALAYI

Hatta 6 Temmuz 2019’daki Nurdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Yıldırım’ın oğlunun düğünündeki bir halay, çeteyi ortaya koymaya yetiyordu. Halay başı ilçenin en büyük müteahhidi Yunus Kaya’ydı. Depremde yeni yaptığı binalar 300 kişiye mezar oldu, tutuklandı. Müteahhit Yunus Kaya aynı zamanda Nurdağı Belediyesi’nin AKP’li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı’ydı. Bu da yetmemişti. Halay’daki Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ile ortaktılar. Ökkeş Kavak da tutuklandı.

Nurdağı’ndaki rant çetesi, ilçe milli eğitim müdürünün düğünündeki halayda buluştuNurdağı’ndaki rant çetesi, ilçe milli eğitim müdürünün düğünündeki halayda buluştu

YİNE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ

Yunus Kaya, devletten 56.5 milyon liralık ihale de almıştı. Halaydaki düğün sahibi Musa Yıldırım hakkında yerel gazeteye yıllar önce bir ihbar mektubu ulaşmıştı. Yunus Kaya’nın taşıma ihaleleri karşılığında Musa Yıldırım’a rüşvet olarak daire verdiği iddia edilmişti. Musa Yıldırım AKP’li bir bürokrattı ve bir dönem AKP’den belediye meclis üyesi seçilmek için aday olmuştu.

Depremde onlarca kişiye mezar olan Nurdağı Otel’in sahibi Mustafa Gökkaya da halaydaydı. Tutuklanan Mustafa Gökkaya, Nurdağı Belediyesi’nin AKP’li meclis üyesi. Ayrıca Asil İnşaat Şirketi’nin sahibi.

Şamil Tayyar’ı Nurdağı’nı ziyaretinde Belediye Başkanı Ökkeş Kavak (ortada) ve Belediye Meclis Üyesi Mustafa Gökkaya karşılamıştı. Şimdi iki isim de tutukluŞamil Tayyar’ı Nurdağı’nı ziyaretinde Belediye Başkanı Ökkeş Kavak (ortada) ve Belediye Meclis Üyesi Mustafa Gökkaya karşılamıştı. Şimdi iki isim de tutuklu

Tabii ki halayda Şamil Tayyar da vardı. Herkesi birbirine bağlayan isimdi. Şamil Tayyar’ın Yunus Kaya’ya plaket verdiği fotoğraflar sosyal medyada duruyor.

Depremden sonra MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, bir tweet atarak isim vermeden Şamil Tayyar ile Yunus Kaya’nın akçeli ilişkisine dikkat çekti.

Şamil Tayyar’ın plaket verdiği Yunus Kaya tutukluŞamil Tayyar’ın plaket verdiği Yunus Kaya tutuklu

Şamil Tayyar ise Sermet Atay’ı uyuşturucu kaçakçılığı ve fuhuş ile suçlayarak yanıt verdi. Daha sonra bu tweetleri sildi. İki isim de suskunluğa büründü.

İslahiye ve Nurdağı’nda depremden sonra 29 kişi tutuklandı. Halen firari olan pek çok isim var. Ama pek çok çete üyesi ellerini kollarını sallayarak geziyor. Arkalarındaki siyasi güçle kurtulacaklarını düşünüyorlar. Oysa rant çeteleri gün gibi ortada. Müteahhitlerin gizli ortakları ve siyasi bağlantıları yargılanmadan on binlerce insanımızın katillerinden hesap soramayacağız. Adalet istiyorsak bu bataklığın tüm aktörlerinin yargılanması gerekiyor.

İşte rant çetesindeki halay ve siyasi bağlantıları…