Yıl sonunda hazırlanan albüm listelerinden hiç haz etmem. Okumaktan ve okuduklarımı dinlemekten çok hoşlansam da liste yapmaya her daim üşendim. Çünkü hayatımın hiçbir döneminde planlı, programlı biri olmadım. Dinlenebilecek binlerce hatta yüz binlerce albümün arasında bazı albümlere takılıp kalıyoruz ve onların arasından seçim yapıyoruz. Bu, bana hem dinlemediğimiz albümlere haksızlık hem de laf aramızda biraz vakit kaybıymış gibi geliyor. Ama bu işi ciddiye alarak yapan arkadaşlarım var, haftalarca uğraşıp bütün bir yıl çıkan tüm albümleri, single ve EP’leri elden geçirip listeliyorlar. Yeni yılın ilk 1 ve hatta 2 ayını o listelerde kaçırdığım albümleri tarayarak geçiriyorum.

Her yıl, bir sebepten bir mecraya mutlaka “ben liste yapmam hocam” derim. Çünkü ben dinledim ve çok beğendiklerimi sosyal medyada veya bu sayfada paylaşıyorum diye düşünüyorum fakat bu yıl öyle olmadı. Dinlediğim ekstrem metal albümlerinde anlatılan kara ütopik dünyada anlatılanların yaşandığı bu garip yıl benim de alışkanlıklarımı değiştirdi. Yeraltı metal dünyasında olup bitenleri takip ettiğim Paslanmaz Kalem sitesi (https://www.paslanmazkalem.com) benden bu yıl dinlediğim 20 albümü listelememi istedi. Memleketin en sıkı gruplarından Radical Noise Solisti Kerem Onan isteyince elbette yaparım dedim ve ekledim “benden 20 albüm çıkmaz ki araya hip hop da koyarsam belki” dedim.

Çıktı hem de ne çıkmak, 50 tane çıktı. Dinlediğim caz ve pop albümlerinden de sevdiklerimi ekleyince 70’i göreceğime emindim ama metal ve hip hopta karar kıldım. Liste bir aksilik olmazsa bugün yayımlanacak. Tamamı hip hop ve metalden oluşan 20’lik listeme giremeyenleri de girenler kardar anlatmayı planlıyorum. Önümüzdeki yazımda listede öne çıkanları ve sevdiğim caz ve pop albümlerini bu sayfaya taşıyacağım. Tamamını ve listeye giremeyen metal ve hip hop albümlerini de sosyal medyamda paylaşacağım.

Listeyi yaparken müziği ne kadar hızlı ve hunharca tükettiğimiz gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldım. Bu kadar çok albüm arasında kalmamın başlıca sebebi eve kapalı olmamdan geçiyor belli ki. Sürekli yeni albüm dinlemişim bu yıl . Kimini 2 ay kimini 1 gün dinledim, ama dinledim. Eskiden dinlediğim albümler geldi aklıma. Bundan 15-20 yıl önce daha başka türlü bir heyecanla dinlerdim albümleri. 20 yıl önce bir ara hayran kalarak dinlediğim bir albümü bugün hala dinliyorum. Ama artık ocak ayında dinlediğim albümü yılın sonunda hala dinleyip dinlemeyeceğimi bilemiyorum. “Yılın en iyileri” listeme girse de emin değilim. Çünkü o listeyi yaparken de ezberden yapamıyorum artık. Neden bilmiyorum ama listeye giren albümlerimi unutmuş oluyorum. Telefonumdaki müzik programına indirdiğim albümler arasından yapıyorum o listemi. Nostalji sevdalısı gibi konuşmak istemem ama artık bir albümü tüm yıl dinlemiyorum. Çok beğendiğim bir şeyi bile 2-3 hafta aklımda tutuyorum. Salgın ve karantina sağolsun… Bir şeyler yaşıyormuşuz ilüzyonu yaratan bu yıl içinde her şeyin bu kadar hızlı yaşanıyor olması size de biraz fazla yorucu gelmiyor mu?

***

yil-sonu-listeleri-816069-1.

Özlediğim şeyler

“Şarkı listesini gözden geçir. Bilgisayarı kapat, kılıfına koy. USB dönüştürücüler, şarj kabloları ve kulaklıklar, ekipman adaptörü, ses ve USB kabloları falan filan” diye içimden geçirirdim sırasıyla. Unuttuklarım da olurdu yine. Bir yerlerde çalmayı deli gibi özledim. 8-9 kiloluk çantayla mekâna kan ter içinde gidip hızlı hızlı kurulup line check yapmayı. Kapının önündeki son muhabbetleri... Play’e basmadan önceki o son ihtiyaç molasını özledim. Eskiden kızdığım şeyleri bile fena özledim… Kabine çarparak dans edenleri, içkilerini dökenleri, içkimi dökmeyi, ıslak yerde kaymamaya çalışmayı… Kabine doğru koşarken dans edenlere çarpıp hemen arkama dönüp rastgele birilerinden özür dilemeyi, mekânda gördüğüm dostlara selam vermeyi, büyük jest ve mimiklerle birilerini karşılamayı ve iş bitince bir kadeh daha içmeyi özledim. Yüksek sesli müziğimizi, kalabalık ortamlarımızı, görünce sarıldığım insanları özledim.

Belki bir yolluk? En çok da onu çok özledim. Belki üstüne bir beyran çorbası? Üf be.

Bu büyük özlemim yüzünden bu yazının fotoğrafını DJ’lik yaptığım geceden seçtim. Sanırım 2020’nin bizden aldığı en büyük şey eğlenmek ve para kazanmak oldu.