Aşırı ciddiye alınan yıl sonu müzik listelerine dair fikirlerimi yazmak istedim. Bu listeler hangi durumlar çerçevesinde mantıklı olur hangi durumlarda yapılmaması gerekir. Tek bir platforma bakılarak liste hazırlamak ne kadar doğru. Cevap aramaya çalıştım.

Bugün yayımlanan BirGün’de ‘2019’un İz Bırakan Albümleri’ başlıklı yazısında benden de bir yeni yıl listesi göreceksiniz. Yılsonu albüm listeleri yapmayı normalde çok sevmem ama mutlaka ‘En çok kimleri dinledim’ temalı listelere göz gezdiririm. Birkaç yıldır ben de böyle yapıyorum. Bu yıl da yerli, yabancı ya da tür farkı gözetmeksizin bir liste yaptım. Listede sadece caz sadece metal ya da rap ya da tekno olacak denseydi veya sadece yerli veya yabancı denseydi listem ona göre şekillenirdi, fakat editörümüz Burak Abatay ‘yerli/yabancı ve tür fark etmez’ deyince gerçekten eklektik bir liste çıktı ortaya. Hatta bazı isimleri yan yana getirmek bile normalde saçma olacaktır.

Listelere güvencem pek yok, çünkü yılın başında çıkan albümlerle sona kalanlar genelde bu listelere giremez. Erken çıkanlar unutulur sonlarda çıkanlarsa dinlenmez veya gözden, kulaktan kaçar. Bir de dinleyebildiğimiz albüm sayısı gerçekten çok az. Müzik sektörü değişti, artık her müzisyen şarkılarını çok basit yöntemlerle dijital müzik servislerine yükleyebiliyor. Dolayısıyla yayımlanan albüm sayısı gerçekten muazzam sayılara fırlamış durumda. Haftada en az 10 albüm dinlemeyen birinin yılsonunda yaptığı 10 albümlük listeyi dikkate almam pek mümkün değil. Çünkü bu kadar albüm dinlemelisiniz ki bunlardan bazılarını çok beğenip listenize ekleyin. E işin doğası gereği bunların bir kısmını da beğenmeyeceksiniz.

Kısacası karşımdaki liste en az 150-200 albümlük değilse o listenin her yerde karşıma çıkabileceği ilk aklıma gelen şey oluyor. Ve memlekette 200 albümlük liste yapan müzik yazarıyla şimdiye kadar karşılaşmadım. İşte bu yüzden ben fikir falan belirtmeden ‘en çok dinlediğim albümler’ listesi yapıyorum çünkü haftada 10 albüm dinleme gibi bir alışkanlığım yok. Keşke olsa. Ayrıca bazı grupları Bandcamp’ten keşfediyorum ve bu grupların yayımladığı albümlerin birçoğu ana akım müzik servisinde yok. Size de öneririm Bandcamp’i. Mevzu büyük dijital müzik servisleriyle kısıtlı değil. Karşımıza gelen hazır stream servis listelerine biraz da yabancı müzik sitelerinin listelerinden eklemeler yaparak ‘En iyi 10 albüm’ listesi çıkartamayız. Çıkartırız da, artık ne kadar çıkarsa.

BirGün’de ‘en çok dinlediğim albümler’ için uzun uzun bir metin yazmadım ama burada biraz türlere göre ayırabilirim. Ekstrem metal dinleyenler için Misery Index’in Rituals of Power ve Cattle Decapitation’un Death Atlas albümlerini gözüm kapalı tavsiye ederim. Özellikle Cattle Decapitation inanılmaz bir albüm yapmış, brütal vokal sevenler kaçırmasın. She Past Away yine taş gibi bir albümle karşımızda. Gotik, endüstriyel, synth-pop sularında hele bir de Türkçe sözlü albüm yapan bu ekibin Disko Anksiyete albümünü çok dinledim bu yıl. Albümde ‘Durdu Dünya’ ve albümle aynı adı taşıyan şarkı müthiş. Bir de “Disko Anksiyete” tabir olarak ülkede yaşadığımız son 10 yılı müthiş özetliyor. Şimdiye kadar bu tabiri ben bulmadığım için biraz kıskanıyorum grubu.

The Comet Is Coming ‘anlatılmaz yaşanır’ diye tarif edebileceğim bir grup. Son yıllarda bu kadar zihin açan bir müzik az dinledim.

Lin Records adlı yerli plak şirketimiz ise hem albümlerde Cem Tuncer (Alright!) ve Paz (can) hem de single listemde Barış Demirel feat. Da Poet, Kamufle’nin Ofsayt adlı parçasıyla karşımıza çıkıyor. Şirketi radarınıza almanızı öneririm. Çok güzel caz ve rock albümleri yayınlıyorlar. Yazıda Bandcamp’in adını geçirme sebeplerimin başındaysa memleketin sevdiğim prodüktör ve DJ’leri Gantz ve Golem’in ortak yayınladığı Psycho Mantis EP’si geliyor. Drum & Bass ve breakbeat sevenler kaçırmasın. Aga B’nin Muaf’ı ve Kül’ün Ait ve Dair adlı albümleriyse yılın nispeten daha başlarında çıkan albümleriydi. Yıl bitmeden dinlemenizi öneririm. Önümüzdeki hafta, listeme almadığım ama yine çok dinlediğim rap, tekno ve metal albümlerini yazmaya devam edeceğim.

cukurda-defineci-avi-540867-1.