AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 6 yıldır bitirilemeyen ve ihtiyaç olmadığı halde yapıldığı belirtilen caminin inşaatını tamamlayacak. 27 milyon 400 bin TL’lik inşaat ihalesi ise AKP’li Öner’in şirketine gitti.

Yılan hikâyesine dönen iş, en borçlu belediyeye kaldı
2017’de temeli atılan caminin inşaatı, bütçe yetersizliği nedeniyle bitirilemedi. (Fotoğraf: İHA)

Uğur ŞAHİN

AKP’nin 17 yıldır yönettiği ve 4 milyar 635 milyon TL’lik borcuyla ülkenin en borçlu belediyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince’de ihtiyaç olmadığı halde yapılan ve inşaatı yılan hikâyesine dönen caminin inşaatını bitirecek. Altı yıldır inşaatı tamamlanamayan caminin ihalesi ise AKP’li Erkan Öner’in şirketine gitti.

Derince Belediyesi’nin AKP’li Ali Haydar Bulut’un döneminde ‘vizyon projeleri’ arasında yer alan Hoca Ahmet Yesevi Camii’nin temeli, 2017 yılında atıldı. Ancak ekonomik krizle birlikte belediye bütçe ayıramayınca, 2018’de inşaat durduruldu. 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Derince Belediye Başkanlığı’na seçilen AKP’li Zeki Aygün de bütçe sorununu gerekçe göstererek, cami inşaatını belediyenin yatırım programından çıkarttı. Sonrasında inşaatı yarım kalan cami, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi ancak Diyanet de ödenek çıkartmadı. Bunun üzerine bağış kampanyası başlatıldı fakat buradan da istenilen sonuç çıkmadı. Derince Belediyesi de 3 bin 500 metrekarelik alanı ‘geçici depo’ olarak kullanmaya başladı.

MALİYETİN ÜSTÜNDE TEKLİF

Bölgede bu kadar büyük bir camiye hiç ihtiyaç yokken inşaatına başlandığı belirtilen 2 bin kişilik cami için devreye AKP’li Tahir Boynukalın’ın yönetimindeki ülkenin en borçlu belediyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi girdi. AKP’li belediyeye bağlı Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı, “Derince Ahmet Yesevi Camii İkmal İnşaatı Yapılması” başlığıyla bir ihale açtı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, yaklaşık maliyeti 26 milyon 172 bin TL olarak belirlenen işi, 27 milyon 400 bin TL’lik teklifle “NRSE İnşaat Gıda” isimli şirket aldı. Şirket ile AKP’li idare arasında 28 Temmuz’da sözleşme imzalandı.

Şirketin sahibi ise ‘tanıdık’ isimlerden. Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, 2013 yılında kurulan Ağrı merkezli şirketin Yönetim Kurulu Başkanı AKP’li Erkan Öner. Şu an AKP Düzce İl Teşkilatı’nda Yönetim Kurulu üyesi olan Öner, daha önce de Ağrı’da AKP İl Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Üstelik Öner’in Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı ilk ihale bu değil. Şirket, bugüne dek AKP’li belediyeden 36 milyon 861 bin TL tutarında altı ihale aldı. NRSE İnşaat’ın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı ihaleler ve tutarları şöyle:

•8 Ocak 2018 tarihinde 2 milyon 922 bin TL’lik ihale.

•14 Haziran 2018’de 3 milyon 922 bin TL tutarında ihale.

•5 Nisan 2019 tarihinde 3 milyon 923 bin TL’lik ihale.

•17 Ocak 2020’de 9 milyon 220 bin TL’lik ihale.

•8 Ekim 2020 tarihinde 8 milyon 52 bin TL’lik ihale.

•17 Mayıs 2021’de 8 milyon 822 bin TL tutarında ihale.

‘İHALE YÖNETİMİ DEĞİŞSİN YOKSA MÜTEAHHİTLER BATACAK’ DEMİŞTİ

AKP Düzce İl Yönetim Kurulu üyesi Erkan Öner, Ağrı’da 1977’de doğdu, 2000’de ticaret hayatına başladı. Şu an çeşitli kimi ünlü markaların bayiliklerinin yanı sıra; inşaat, lojistik ve enerji sektörlerinde kurucusu olduğu şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Öner, 2019’da Ağrı’daki yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, ihale yönteminin değişmesi gerektiğini belirterek, “Mevcut sistem, önceki dönemlerden geliyor. Ancak bu Allah’ın kelamı değil. Yerel idareciler, kendi şehirlerinde hizmet veren sermaye kuruluşları olan müteahhitleri korumak zorundalar. Mevcut ihale sistemi ile müteahhitlerimiz batıyor” demişti. Öner, Ağrı’da ‘polise hakaret ettiği’ gerekçesiyle kelepçe takılarak gözaltına alınmasıyla gündeme gelmişti. Öner’in polislere, “Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?” dediği iddia edilmişti.

AKP’li Erkan Öner (soldaki)AKP’li Erkan Öner (soldaki)

EZANI KİMSE SUSTURAMAZ

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Derince Yeni Kent Mahallesi’ndeki Hoca Ahmet Yesevi Camii’nde inceleme gerçekleştirmiş ve şu açıklamayı yapmıştı: “Caminin tamamlanması için gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Camimiz aynı zamanda bir yaşam merkezi olacak. Ezanlarımızı susturmaya kimsenin gücü yetmeyecek.”