Bu yıla, ülkenin dört bir tarafında direnen yaşam savunucuları damga vurdu. Rize’den Muğla’ya doğasını korumak için mücadele eden yurttaşlar, yeni yılda da ranta ve talana karşı direnmekte kararlı.

Yılbaşında da direnişteyiz!

Aycan KARADAĞ

Doğa ve yaşam savunucuları, 2021 yılını, sermayenin yaşam alanlarına karşı mücadele ederek geçirdi. Birçok bölgede projelere karşı doğasını korumak isteyen yurttaşlar direniş nöbetlerini sürdürüyor. İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ve 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu'nda AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmak istenen ‘Rehabilitasyon Projesi’ne karşı bölge halkı 192 gündür direnişini sürdürüyor. Son olarak projenin ihalesi mahkeme tarafından iptal edilse, belediyenin projeden vazgeçene kadar nöbete devam edeceğini söyledi. Validebağ Gönüllülerinden Şengül Kılıç, bölgeyi korumak için 23 yıldır mücadele ettiklerini belirtti. Kılıç, “Validebağ’a gireceğiz dedikleri günden beri düzenli nöbete geçtik. Yeni yılda direniş nöbetimiz sürecek. Sürekli ‘vazgeçtik’ deyip, yeniden yapmaya başlıyorlar. İhaleden vazgeçilene, koruya dokunmayacaklarından emin olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Nöbetteyiz, gitmiyoruz, buradayız. Korunun doğal yapısını koruyacağız” diye konuştu.

TEK BİR AĞAÇ KALANA KADAR NÖBETTEYİZ

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat tarafından Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'nde yapılmak istenen taş ocağına karşı köylüler de 253 gündür direniyor. Köylüler, bölgede son ağaç kesilene kadar mücadele edeceklerini belirtti. Yöre halkından Dursun Baş, şirketin hâlâ çalışmasını sürdürdüğünü söyleyerek, “Bilirkişi bizim lehimize karar verdi ama mahkeme süreci devam ediyor. Bizi yıldırmalarına asla izin vermeyeceğiz. Nöbetimizi sürdürüyoruz. Bu süreçte her türlü zorbalığa karşı direndik, direnmeye de devam edeceğiz” dedi.

Baş sözlerine şunları ekledi: “Binlerce yıllık bir doğa kaybediliyor. Doğal güzelliklerin yok edilmesine sessiz kalınıyor. Nasıl bir hırs, bu hırs yüzünden bir ülke yok ediliyor, talan ediliyor. Ayrıca burada yaşayanlara gözdağı verildi. Bunlara sessiz kalmadık. Yeni yılda da direnişimiz devam edecek. Eylemlerimiz, basın açıklamalarımız sürecek. Tüm Türkiye’nin de direnişimize destek olmasını istiyoruz.” Muğla’nın Milas ilçesinde LİMAK-İÇTAŞ’a ait Yeniköy Termik Santralı’nın kömür ihtiyacı için 750 hektarlık alanda bulunan çam ağaçlarını kestirmemek için yaşam savunucularının da doğa nöbeti 167 gündür sürdürüyor. Son olarak Muğla 1. İdare Mahkemesi 7 Eylül'de Akbelen'de yapılan bilirkişi keşfini İkizköy gönüllü avukatlarının itirazı nedeniyle iptal etti. Ormanda yeniden keşif yapılmasına karar verildi. İkizköylü Necla Işık, “Akbelen’de hava çok soğuk ve direniş sıcak. Mücadelemiz devam ediyor. Yılbaşında evde değil direnişteyiz. Tüm bölge halkı olarak yılbaşında nöbette olacağız. Yeni yılda de direnişimiz devam edecek. Bilirkişi incelemesi yeniden olacak. Kazanana kadar direnişimizi sürdüreceğiz. Bölgemizi korumakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.