MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yener, “Son zam ile doğal gaz satış fiyatları yıl başından bugüne konutlarda ve küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 40,63 arttı” dedi

Yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 40,63 zam

BİRGÜN/ANKARA

Bir ayda doğalgaza ikinci zammın yapılmasına tepki gösteren TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, yılbaşından bu yana konutlarda ve küçük sanayi kuruluşlarında kullanılan doğalgaza yapılan zammın oranının yüzde 40,63'e ulaştığını bildirdi. Yener, ailelerin aylık doğalgaz ödemesinin 233,75 liraya, elektrik, doğal gaz ve su ödeme toplamının ise 470,72 liraya ulaştığını belirterek, doğalgazdan alınan KDV'nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesini istedi.

Yener, yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ’ın 2017 sonuna göre Ağustos 2019 itibarıyla büyük sanayi kuruluşlarında kullanılan doğalgaza yüzde 120,1, elektrik üretimi için yakıt olarak doğal gaz kullanan santrallerde kullanılanı yüzde 109,5 oranında arttırdığını söyledi. Son zamlara da değinen Yener, artışın konutlar ve küçük sanayide kullanılan doğalgazda yüzde 40,63, büyük sanayide kullanılandayüzde 14,7, elektrik üretiminde kullanılanda ise için yüzde 3,2 oranında olduğunu bildirdi.

YOKSULA BEDAVA DOĞALGAZ

yilbasindan-bu-yana-dogalgaza-yuzde-40-63-zam-619363-1.

Yener, Türkiye aleyhine yeni gaz alım anlaşmaları imzalayan siyasi iktidarın, doğalgazın bin metre küpünü yaklaşık 288 Dolar’a ithal ettiğini bildirdi. Ticari amaçla elektrik üretiminde doğalgaz kullanan santralların, kamunun kendilerine doğal gazı maliyetin altında satması talebinin makul karşılanmaması gerektiğinin altını çizen Yener, yoksullara elektrik ve doğalgazın kamu tarafından ücretsiz verilmesini istedi

AYLIK FATURA 470 TL

Ankara’da Başkent Gaz’ın Eylül 2019’da konutlar için doğal gaz satış fiyatının KDV dahil 1,95 TL metreküp olduğunu belirten Yener, “Bireysel ısınmada konut başı doğal gaz tüketimi Ankara için yıllık bin 500 metreküp, aylık ortalama 125 metreküptür. Bu durumda, bir ailenin Eylül 2019’da ödeyeceği doğal gaz bedeli 233,75 TL’dir” dedi. Yener, 10 metreküp su tüketen Ankaralıların aylık su faturasının 94,80 TL olduğunu ifade ederek, aylık elektrik, doğal gaz ve su fatura bedelleri toplamının 470,72 TL’ye yükseldiğini bildirdi. Yener, bu tutarın asgari ücretin dörtte birine yakın olduğuna dİkkati çekti.

KDV YÜZDE YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ

Yener, şu önerilerde bulundu:

  • 150 kilowatt saat elektrik yardımının kapsamı genişletilmeli,
  • Kömür yardımı yerine doğal gaz desteği sağlanmalı,
  • Yerel yönetimler düşük gelir gruplarına ücretsiz su desteği vermeli,
  • Temel bir ihtiyaç olan doğal gaz fiyatları üzerindeki KDV yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmeli ve ÖTV kaldırılmalı."

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yener, kamusal kaynaklardan sağlanacak bu desteklerin kötüye kullanımını önlemek için uygulamanın toplum çıkarları gözetilerek denetlenmesi gerektiğini de vurguladı.