Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu. İşte Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları: ‘Bu toplantı ile başta İstanbullu hemşerilerimiz olmak üzere halkımıza sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Neden böyle bir toplantı yapmak hasıl oldu? Bildiğiniz gibi 31 Mart seçimleri Türkiye’de ve İstanbul’da gerçekleşti. Seçimlerden hemen sonra iki açıklama yapıldı. Seçim gecesi önce CHP […]

Yıldırım 2 saat konuştu, sonucu ‘yemeğe’ bağladı

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu.

İşte Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları:

  • ‘Bu toplantı ile başta İstanbullu hemşerilerimiz olmak üzere halkımıza sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Neden böyle bir toplantı yapmak hasıl oldu? Bildiğiniz gibi 31 Mart seçimleri Türkiye’de ve İstanbul’da gerçekleşti. Seçimlerden hemen sonra iki açıklama yapıldı.
  • Seçim gecesi önce CHP adayı rakam vererek kazandığını ilan etti. 29 bin 500 civarında oy farkıyla kazandığını ifade etti. Biz de aynı gece 11’i 25 geçe eldeki bilgilere göre biz kazandığımızı söyledik.
  • YSK Başkanı Sadi Bey 227 bin 889 oy ile Ekrem İmamoğlu’nun daha önde olduğunu ifade etti. Böylece sandık sonuçlarına ilk bilgilerle beraber seçim esnasında, seçim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan anormallikler, şaibeler, yolsuzluklar gibi anormalliklerin de gündeme geldiğini hep beraber gördük.

YARGISAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR

  • 46 seçimleri yarı serbest seçimlerdir ve o itirazı da CHP yapmıştır. İlk açık oy gizli tasnif olmasına rağmen o itirazı yapan da CHP’dir. Dolayısıyla itiraz kültürü CHP’ye yabancı değildir. Bugün itiraza tahammülsüzlük anlaşılabilir değildir.
  • 2014 seçimlerinde de CHP Ankara seçimlerini itiraz süreçlerinden sonra hem AYM’ye hem AİHM’e kadar götürmüştür. Biz hukukun peşindeyiz. Biz vatandaşlarımızın verdiği oyun sandıkta iç edilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Bunu da kısmen başardık. Başlangıçta 27 bin açıklanan rakamlar bugün 12 bin 200 seviyesine gerilemiştir. Bir şeye İstanbullular’ın dikkatini çekmek isterim.
  • İki parti veya iki aday birbirine yakın oy aldığı halde neden aramızdaki fark benim lehime artmaktadır? Bu sorunun cevabını bekliyorum. Normalde yanlışlık varsa bu yanlışlık her iki aday için de aynı şekilde olması icap eder. Bu şunu gösteriyor, oylar sandıkta iç edilmiştir.
  • Bu kadar açık. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Bunlar tespit edebildiklerimiz. Bugüne kadar oyların sadece yüzde 10’u sayılabilmiştir.
  • Biz eminiz ki bu oyların tamamı sayılabilmiş olsaydı eğer rakip aday CHP buna rıza gösterseydi mutlaka bu seçimin sonucu böyle olmayacaktı. Bu fark kapanacak ve tersine dönecekti. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Tabi her iki halde de şunu da söylemek isterim. Seçimin bu şekle dönüşmüş olması tatsız bir şey. İstanbul gibi memleket büyüklüğünde bir şehri yönetecek başkanın; şaibeler ve sakatlanmış bir seçim sonucuyla başkan olması doğrusu pek hoş bir şey olmaz.”
  • Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçimdir. Murdar etin de kavurması olmaz

Yıldırım, konuşmasının devamında, Mansur Yavaş’ı tebrik ederek, “Mansur Yavaş soyadı gibi yavaş hareket etmiş, bütün süreçlerin tamamlanmasını beklemiş ve kendisine belediye başkanı olduğuna dair belge verilmiş ondan sonra Anıtkabir’e gitmiş ve görevine başlamış. Ben tebrik ediyorum. Sorumluluk taşıma bu.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın Yavaş’ı tebrik etmesi, akıllara AKP’nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki’nin bu sabah yaptığı açıklamayı getirdi. Özhaseki, Ankara’da da yeniden sayım istediği açıklamasında, “Keşke, mümkün olsa da tarafsız gözlemciler otursalar, Ankara ve İstanbul’u yeniden saysalar, emin olun sonuç çok daha farklı olur” ifadelerini kullanmıştı.

Binali Yıldırım, “İstanbul İl Başkanı istifa edecek mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “İl Başkanı gördüğünüz gibi yanımda, sonuçları değerlendiriyoruz. Başka bir şey söylemem yersiz olur.”

Yıldırım, New York Times muhabirinin ‘Oy oranlarınız neden düştü’ sorusunu şöyle yanıtladı:

“Düşük oy falan almış değiliz; bu seçimde karşı adayın daha fazla oy almasının sebebi, ittifaklardan kaynaklanıyor; 24 Haziran seçimlerinde partimizin aldığı oydan 278 bin daha fazla oy aldım.”

YSK’NİN KARARINI CANLI YAYINDA ÖĞRENDİ

Binali Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtlarken YSK’nin Maltepe kararını bir muhabirin duyurmasıyla öğrendi.

O anlar, kameraya böyle yansıdı:

CHP’DEN YANIT

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Binali Yıldırım’ın sözlerine tepki gösterdi.

“Birileri yalan söylemeye devam ediyor hala” diyen Kaftancıoğlu’nun tweet’leri şöyle:

“Milletin iradesine saygı duymayı öğreneceksiniz. Yalan çok ama bir somut örnek YSK son durum bilgisi:

  • Ekrem İmamoğlu: 4.170.058
  • Binali Yıldırım: 4.156.170
  • Fark: 13888 “

“Nüfus müdürlükleri ve sandık kurullarını oluşturma yetkisi nereye bağlıdır?” sorusunu tekrarlayarak Büyükçekmece’de yalanlara karşı gerçek rakamı verelim:

24 Haziran 2018’de seçmen sayısı: 172.351 31
Mart 2019’da seçmen sayısı: 174.661
Artış: 2.310″

“Hukuk devletinde YSK patron ya da iktidarın sopası değil, halkın iradesinin korunmasının ve tecelli etmesinin garantörü olmalıdır. Halkın iradesi sandıktan çıkmıştır ve Ekrem İmamoğlu Büyükşehir Belediye Başkanıdır NOKTA”

“KEDİ ULAŞAMADIĞI CİĞERE MURDAR DERMİŞ”

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, sosyal medya hesabından Binali Yıldırım’a yanıt verdi. Öztrak paylaşımında, “Bugün bile millete hakarete devam ediyorlar. Sandıktan kendileri çıkmayınca milletin iradesi murdar mı oluyor. Atalarımız boşuna dememiş “kedi ulaşamadığı ciğere murdar dermiş”. Ekrem İmamoğlu milletin seçtiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Nokta.” ifadelerini kullandı.