Google Play Store
App Store
Yıldırım: Başkanlık kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır

Başbakan Binali Yıldırım, Iraklı yetkililerin Başika'daki Türk güçleriyle ilgili açıklamalarına tepki gösterip, "Ülkemizin başını ağrıtan PKK terörünün barındığı ülke Irak. Irak bize laf edeceğine önce bize orada bulunan ve ülkemizi rahatsız eden yıllardır sivil insanların hayatına kasteden, güvenlik güçlerimizi şehit eden, bu alçak hain bölücü PKK terör örgütüne yataklık yapmasınlar" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, ortak canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi planına değinen Yıldırım "Aslında başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır. Önceden ihtimal olarak konuşuluyordu ancak önemi pek bilinmiyordu. Farklı farklı spekülasyonlar yapılıyor. Öyle olmadığını 15 Temmuz gecesi gördük. Dünyanın hangi ülkesinde Cumhurbaşkanı 'inin meydana bunlara dersini verin' der ve o millet tanka karşı gözünü kırpmadan göğsünü siper eder. Millet geleceğine sahip çıktı." dedi.

'TÜRKİYE MUSUL'DA HAVA OPERASYONLARINDA YER ALACAK'

Türkiye operasyonun neresinde dahil olacak şeklinde bir soruya ise Yıldırım, "Koalisyon güçleri içerisinde kara unsurları var, hava unsurları var. Hava unsurları içerisinde Türkiye yer alacak. Bir hava harekatında ihtiyaç duyulduğunda bizim uçaklarımız da operasyona katılacak. Burada mutabakat sağlanmış durumda. Kara operasyonunda zaten şu anda Irak'ın resmi güçleriyle, peşmergeler doğrudan yer alıyor. Ayrıca bizim Başika kampında eğittiğimiz Ninova muhafızları var onlar yer alıyorlar. Diğer taraftan Irak içerisinde diğer milis gruplar var, onlar yer alıyorlar. Dolayısıyla şu anda koalisyon güçlerinden doğrudan operasyonda yer alan başka ülke unsurları yok. Kara harekatında şu anda bizim aktif olarak içinde yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

Başika'da bulunan Türk güçlerinin DEAŞ'a karşı mücadele konusunda ciddi oranda katkı sağlandığını söyleyen Yıldırım, "Bağdat bizim Başika'daki varlığımıza yönelik ileri geri açıklamalar yapıyor. Önceki şartların değişen bir şey yok, biz orada 2015'ten beri bulunuyoruz. Bugüne kadar herhangi bir sorun olmadığı halde, bugün bunun gündem yapılarak sürekli tekrarlanması hoş değil, bizi rahatsız ediyor. Bunu da açıkça ifade ettik. İtirazlara rağmen biz orada Musul'un kurtarılması DEAŞ'a karşın etkin mücadele edilmesi konusunda birliğimiz ciddi bir katkı sağlıyor. Binlerce orada yaşayan aşiretlerin sivil unsurların eğitimini yaptı ve DEAŞ'la yapılan mücadelede de önemli bir başarı kazandı, bunu ispat etti. Amaç DEAŞ'ı Irak'tan temizlemekse tam da bizim oradaki Başika askeri varlığımız bunu yapıyor." dedi.

'TÜRKİYE MUTLAKA MASADA OLACAK'

Barış görüşmelerinde Türkiye'nin masada yer alacağını vurgulayan Yıldırım, "Barış görüşmelerinde Türkiye mutlaka işin içindedir, olmaya da devam edecek. Türkiye olmadan bu bölgede plan yapmak, akla ziyan bir iştir. Bu bölgeyle hiçbir ortak bağı olmayanlar masada olacak, Türkiye olmayacak? Bizim tarihten gelen bir birlikteliğimiz var. İnanç, yaşam gibi birçok ortak değerimiz var. Bu bölgelerin tamamı Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan yerlerdir. Buralar Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bile Misak-ı Milli sınırları içerisindedir. Burada mutlaka Türkiye'nin ağırlığı olacaktır. Bugün Suriye'de kendimiz karar verdik ve yaptık. Bunu gerekirse Irak'ta da yaparız. Irak'ın, Suriye'nin topraklarını alalım diye bir derdimiz yok. Derdimiz oraların toprak bütünlüğü bozulmasın, çeşitli terör örgütleri burada cirit atmasın, insanlar kardeşlik içerisinde yaşasın" dedi.

'PKK İLE MÜCADELE KONUSUNDA İRAN'LA ÇOK YAKIN BİR İŞBİRLİĞİMİZ VAR'

İran-Türkiye ilişkilerine de değinin Başbakan Yıldırım, İran ile sürekli görüşme halinde olduklarının altını çizdi. Yıldırım, "Türkiye'de Sünni grupları destekleyen bir çalışma yok. Bizim kültürümüzde mezhep farklılığı yok. Hepsi bizim ortak değerlerimiz. Kardeşlik. İslam'ın en büyük özelliği, ne olursan ol yine gel. Burası umutsuzluk dergahı değil. Mevlana hazretlerinin çağrısı çok açık. İran'la sürekli görüşüyoruz. Özellikle PKK ile mücadele konusunda çok yakın bir işbirliğimiz var. Gerek Irak'la, gerek Suriye'de huzurun sağlanması için İran-Türkiye görüşmeleri kesintisiz devam ediyor. Bu konuda İran'ın da önemli bir rolü var. Çünkü İran'ın da biz ve Irakla sınırı var. Bölge ülkeleri olarak biz bu işi başkalarına bırakırsak sorun büyür. Bölge ülkeleri daha aktif olmalı ve uzaklardan gelen ülkelere bu meseleyi bırakmamalılar. Onların hassasiyeti ve olayı algılamaları bizim gibi olmaz. DEAŞ'ın ortaya çıkmasının sebebi Saddam'ın gitmesinden sonra oluşan yönetim boşluğudur. Bu boşluktan DEAŞ doğmuştur. Saddam'ın gitmesi daha büyük kargaşa ve gözyaşı getirdi" şeklinde konuştu.

'ABD TERCİHİNİ YAPMAK ZORUNDA'

PKK ile YPG'nin aynı olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, " YPG-PYD eşittir PKK. Bizim Suriye'de Irak'ta yaşayan Kürt ahalisiyle bir meselemiz yok. Onlar bizim kardeşimiz. İki şey birbirleriyle karıştırılıyor. Sanki biz YPG-PYD ile ilgili konuştuğumuzda Kürtleri burada Türkiye istemiyor gibi bir algı oluşturuluyor. Bu yanlışı düzeltelim. Bizim Kürt vatandaşlarla, Suriye'de Irak'ta yaşayan Kürtlerle bir sorunumuz yok. Ama sorun ne? Maalesef ABD şöyle düşnüüyor. Ben DEAŞ'ı yok etmek için YPG ile PYD ile anlaşma yapacağım, kendi askerimi riske atmayacağım, içeride DEAŞ'ı yok edeceğim diye düşünülüyor. Dünyanın neresinde görülmüş, bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü yok etmek akla ziyandır. Peki sonra öbür terör örgütü ne olacak. Onu yok etmek için başka bir terör örgütü mü üretilecek? Bu bir yanıltmadır. Oradaki terör örgütleri maalesef Amerika'yı ikna etmiş gibi görünüyor. ABD şu tercihi yapmak zorunda. Türkiye'yi mi tercih edecek, yoksa 3-5 teröristin oluşturduğu grupları mı tercih edecek? YPG-PYD'ye verdiğiniz silahların yarıdan fazlası PKK'ya gidiyor dedik. Doğu'da Güneydoğu'da elde ettiğimiz mühimmat onların mühimmatı. ABD bizim dostumuz ise bize silah çeken terör örgütlerine dolaylı olarak destek vermiş olmuyor mu? Bu gruplar ABD'ye bazı vaatlerde bulunmuş olabilir. Bu yanlış bir yoldur. Sürdürülemez. ABD'nin tercihinin bu yönde olduğunu kesin ve net olarak söylemesi gerekiyor. YPG-PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz ama PKK bir terör örgütüdür. Mücadelenizde yanınızdayız diyorlar. Bundan sonra bu tutumlarını umarız gözden geçirirler" dedi.

ABD başkanı Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği sözü tutmadığını belirten Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:

"Mümbiç harekâtı esnasında Sayın Obama ile Cumhurbaşkanımız konuşup anlaştılar. Mümbiç'ten DEAŞ temizlenince buraya getirilen ve Amerika ile birlikte bulunan YPG ve PYD unsurları tekrar bölgelerine çekilecekler. Bu açık söz. Bugün de ABD hala sözümüz söz diyor, ama hala ayak sürüyorlar. YPG PYD'ye söz mü geçiremiyorlar? Ağırdan alıyorlar. Bunu takipçisi olacağız. Türkiye gerek sınırları içerisinde, gerek sınırları dışarısında toprak bütünlüğünü, vatandaşlarının can ve mal güvenliğini tehdit eden her terör örgütüyle, ne olursa olsun gereğini yaparız. Kimseden de izin almaya ihtiyacımız yok."

"BAŞKANLIK KAPISI 15 TEMMUZ'DA AÇILDI"

Başkanlık kapısının 15 Temmuz gecesi açıldığını belirten Yıldırım, "Başkanlık kişiler üzerinden düzenlenecek bir mesele değildir. Bu ülkenin birliği için, olmazsa olmaz bir şey. Aslında başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır. Önceden ihtimal olarak konuşuluyordu ancak önemi pek bilinmiyordu. Farklı farklı spekülasyonlar yapılıyor. Öyle olmadığını 15 Temmuz gecesi gördük. Dünyanın hangi ülkesinde Cumhurbaşkanı 'inin meydana bunlara dersini verin' der ve o millet tanka karşı gözünü kırpmadan göğsünü siper eder. Millet geleceğine sahip çıktı. Bundan sonra ülkede bu ve buna benzer sorunlar yaşanmaması için mutlaka ve mutlaka sürekli tek başına iktidar çıkaran bir sisteme ihtiyaç var. Bunun adı da başkanlık bu kadar basit. Milletvekilliği seçimlerinin de 5 yılda bir seçilmesinin uyum için iyi olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir yola gidilebilir. Yapacağımız değişiklik neyse tek seferde yapalım. Türkiye bir yapboz tahtası değil. Düşünüp geniş istişare yapacağız. Başkanlık'ta da partililik var."

"HDP İLE HANGİ ORTAK PAYDADA BULUŞACAĞIZ ?"

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Siyaset ülkenin vazgeçilmezidir. Siyaset milli iradenin tecelli ettiği yerdir. Bir siyasi parti düşünün, terörle arasına bir mesafe koymuyor. PKK'yı bir terör örgütü olarak görmüyor. Her hal ve hareketiyle terör örgütüne destek veriyor. Bundan da 79 milyon vatandaşımız rahatsızlık duyuyor. Bu şartlar altında HDP ile hangi ortak paydada buluşacağız? Bizim görevimiz milletimizle devletimizle aramıza girmiş olan bu alçak terör örgütünü yok etmektir. Silvan'da İdil'de Cizre'de Yüksekova'da Nusaybin'de Diyarbakır Sur'da 30 bin konutu yerle bir ettiler. Şimdi oraları yeniden yapıyoruz. Bunu da engellemeye çalışıyorlar"

İHRAÇ EDİLEN MEMURLARDAN DAHA FAZLA İTİRAZ VAR

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; "İncelenenler durumları tespit edilenler, yanlış olduğu kesin olanlar, çıkacak olan KHK'larla iadeleri ilan edilecek. Bu bir süreç. Bizim yaptığımız işlemin üstünkörü olduğu, toptancı mantığıyla yapıldığı algısı yaratılmaya çalışıyorlar. İhraç edilen memurların sayısından daha fazla itiraz var. Bir genelge yayınladık. İsmi, adresi ve gerçek kimlikleri olmayan ihbarlar dikkate alınmayacak. Bir insanın hayatı ve geleceği söz konusu. Bu konuda üstün körü karar veremezsiniz. Türkiye'de bu kararları veren kamuda her düzeyde yönetici var"