Yıldırım Holding temsilcisi çalıştayı terk etmek zorunda kaldı!

BİRGÜN/ÇANAKKALE

Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları’na 2 tane kömürlü termik santral projesi yapmak isteyen Yıldırım Holding, katıldığı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Çalıştayı'nda protesto edildi. Firmanın kömürlü termik santral projelerinden vazgeçmesini talep eden yurttaşlar, Yıldırım Holding’e kömür yerine yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye yatırım yapmasını önerdi.

Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından geçen hafta sonu Edremit’te düzenlenen İklim Değişikliği ve Yenilebilir Enerji Çalıştayı’nda, yerel yönetimler, sivil toplum temsilcileri ve özel sektör temsilcileri, yeşil ve temiz enerji konusunda gelişmeleri, akademisyenler ve uzmanlar ile beraber tartıştı. Çalıştaya katılanlar arasında, bölgede kömür yatırımı planlayan Yıldırım Holding de vardı.

YILDIRIM’A MESAJ: KÖMÜRÜ BIRAK, YENİLENEBİLİR YAP

Kazdağları’nın korunması için yıllardır mücadele eden yerel hareketler, çalıştayda pankart açarak, Yıldırım Holding’in bölgedeki kömür yatırımlarını protesto etti. Yurttaşlar, Yıldırım Holding’i, bir an önce kömür madeni ve termik santral yatırımlarını terk edip, sadece yenilenebilir, iklim dostu enerjiye yatırım yapmaya davet etti. Pankart açan yurttaşlar, “Yıldırım Kömürü Bırak, Sadece Yenilenebilir Yap” dedi.

Çalıştay sonunda birlikte çektirilecek fotoğrafa da girmek isteyen Yıldırım Holding temsilcisine, Kirazlıdere Santrali’ni iptal ettikleri ve sadece temiz yatırım yapacaklarını açıklayana kadar sivil toplum temsilcileri tarafından aynı karede olmak istenmediği çevreciler tarafından iletildi. Fotoğraf karesine alınmayan Yıldırım Holding temsilcisi protesto edilince de salonu terk etmek zorunda kaldı.

YILDIRIM, KAZDAĞLARI’NI İTHAL KÖMÜRLE TEHDİT EDİYOR

Yıldırım Holding, bölgeye Kolombiya menşeili kömürle çalışacak termik santraller planlıyor. Yıldırım Holding’in planlandığı santrallerden biri olan Kirazlıdere Termik Santrali’nin ÇED süreci ise halen devam ediyor. ÇED Raporu’nun onaylanmasını bekleyen firmaya, hava modellemesini yenilemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 26 Nisan 2017 tarihinde iki aylık ek süre verilmişti.

Çanakkale’deki yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşlarının girişimleri ile itiraz dilekçeleri yollanmış, Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Gerze, Aliağa, Foça gibi tüm Türkiye çapında da sivil toplum kuruluşları ve bireyler projenin iptal edilmesini ve ÇED Raporu’nun reddini talep etmişti.

30 KİLOMETREYE 9 TERMİK SANTRAL!

Kazdağları’nın temiz havası ile bilinen Çanakkale, halihazırda işleyen ve inşaat halinde olan toplam 5 tane kömürlü termik santralin yanı sıra yapılmak istenen yeni projelerle birlikte toplam 16 kömürlü termik santral tehdidi altında. Kirazlıdere Termik Santrali, Karabiga bölgesine yapılmak istenilen 9 termik santralden sadece biri.Bu santrallar yapılırsa, Karabiga ilçesini bir ekolojik feda bölgesine çevirecek, doğal güzellikleri ve tarımı ile ünlü ilçeyi küle boğacak.