9 Mayıs 1978'de faşistlerce katledilen Müjdat Çelikyay, Hasan Okut ve Renan Eriş anıldı. DEMAKD Yöneticisi Aral: Arkadaşlarımızı andık. 70'li yıllarda yürütülen bu mücadele o dönemde bir devlet politikası olan okulların faşist işgali engellendi

Yıldız’da yaşamını yitiren devrimciler 40. yılında da anıldı

KARDELEN KOCATÜRK

Eski adı İstanbul Devlet Mimar Mühendis Akademisi (İDMMA) olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Beşiktaş kampüsünde, 9 Mayıs 1978'de faşistlerce katledilen Müjdat Çelikyay, Hasan Okut ve Renan Eriş anıldı.

‘Faşist işgal engellenmişti’

Saldırının 40’ıncı yılında Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri Kültür Derneği (DEMAKD) bir anma düzenledi. Açıklama yapan DEMAKD Yöneticisi Mustafa Aral, şunları ifade etti: “Faşizme, gericiliğe ve emperyalizme karşı yürüttüğümüz mücadelede kaybettiğimiz devrimcileri ve bu mücadele içinde yer alıp daha sonra yaşamlarını yitiren arkadaşlarımızı andık. 70'li yıllarda yürütülen bu mücadele o dönemde bir devlet politikası olan okulların faşist işgali engellenmiştir.”

‘Canları pahasına savundular’

“Faşistleştirilemeyen okullar sayesinde bu okullardan mezun olan; mühendisler, mimarlar, doktorlar, avukatlar sayesinde bugün TMMOB ve Tabip Odası gibi kurumlar demokrat kimliğini koruyabilmektedir” diyen Aral, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tersine, faşistleştirilebilen Eğitim Enstitülerinden mezun olan öğretmen kitlesi üzerine gerici faşist bir eğitim sistemi inşa edilebilmiştir. Dolayısıyla 40 yıl önce devrimcilerin canları ve kanları pahasına savundukları okullar sayesinde bugün demokrat ve yurtsever bir damar varlığını koruyabilmektedir. Arkadaşlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”