İzmir Büyükşehir Belediyesi, yakın geçmişe iz bırakan ama son yıllarda kaderine terk edilen tarihi Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ı satın alarak, kente kazandırdı.

Yıldız Sineması’nın eski sahibi Yüksel Kazmirci: Hayatımın 70 senesi bu sinemada geçti

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar İzmir’in en uğrak yeri olan Yıldız Sineması ve Bıçakçı Han’ı kentte kazandırmak için 26 milyona satın aldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin hanı ve sinemayı satın almasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Yıldız Sineması’nın eski sahibi Yüksel Kazmirci şu ifadeleri kullandı: “Ben 90 yaşındayım ve hayatımın 70 senesi bu sinemada geçti. Ben ömrümde ailemle pazar kahvaltısı yapmadım. Çünkü sinema için pazar çok önemliydi. Hayatımı böyle yaşadığım için de mutluyum. Belediyenin burayı alması muhafaza ederek yaşatması benim için büyük mutluluk. Burası benim hayatım. Şu anda sinemaların durumunu biliyorsunuz. Ama ben bir günde 10 bin bilet kestiğimi hatırlıyorum. Zeki Müren konseri ile açılmıştı ama ben yoğunluktan o konseri izleyemedim mesela. Şimdi belediye aldı. Burayı atıl bir halden kurtardı. Burası bir tarih. Tarihimize sahip çıkmak gerekir. Bundan sonrasında zevkle gelip tüm değişimi seyretmek istiyorum.”


SİNEMANIN TARİHİ

Yıldız Sineması önceleri yazlık bir sinema iken, 1953 yılında kapalı bir sinemaya dönüştürülmüştü. 1957’de yeniden inşa edilmiş ve bugünkü ismiyle kapılarını 22 Mart’ta Zeki Müren konseriyle açmıştı. Yıldız Sineması zamanla sihirbaz gösterilerinden konserlere, operetlerden tiyatrolara kadar farklı pek çok sanat etkinliklerinin gerçekleşti. 1955 yılında ülkemiz ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakalarına bile ev sahipliği yapan bir kültür merkezi oldu.
İzmirliler için özel bir yeri bulunan, bin 800 koltuk kapasitesiyle, üstü açılıp kapanan tavanıyla döneminin en büyük ve önemli sinema salonlarından olan Yıldız Sineması, yıllar geçtikçe ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başladı. Sahibi Yüksel Kazmirci’nin sinemayı ayakta tutmak için verdği mücadele 1988 yılında son buldu. Kazmirci’nin oğlunun fikriyle 1988 yılından itibaren ekonomik gelir olması için halı saha olarak hizmet vermeye başladı.