Yeni yıl yaklaşırken yapmayı sevdiğim en keyifli işlerden biri de yılın albümleri listesi hazırlamak. Birçok açıdan oldukça keyifsiz geçirdiğimiz, kıyamet gibi bir yılda keyif veren, destek olan albümler bunlardı. Sizleri de kucaklamaları dileğiyle, iyi dinlemeler.

Yılın en iyi albümleri

Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

yilin-en-iyi-albumleri-96649-1.Sevdiğiniz bir insanın vefatının verdiği acıyla karşılaştırabilecek hiçbir şey yok bu dünyada. Sufjan Stevens; “Bu benim sanatım değil, bu benim hayatım” dediği albümünde, annesini kaybetmiş olmanın acısıyla yüzleşiyor. Matemin yerine huzur ve sükunet koyabilmek için abislerde başlayan şahsi bir arayışa çıkıyor. O yarasını deştikçe, bu evrensel acının yaşattığı deneyimleri en yoğun haliyle tasvir eden şaheserler saçılıyor ortaya. Yalınlığın mükemmeliyete eriştiği, olağanüstü bir albüm Carrie & Lowell.

Tame Impala - CurrentsTame

Impala’nın kurucusu Kevin Parker son yılların en yaratıcı, en etkileyici ve en şaşırtıcı müzisyenlerinden biri. Önceki iki albümü Lonerism ve Innerspeaker’da modern bir saykodelik rock anlayışını benimsemişti. Bestelerini ve kayıtlarını tek başına yaptığı yeni albümü Currents’te ise gitarlardan, synth’e doğru yol almış. Parker’ın o renkli zihninde dolanmamıza olanak sağlayan Currents yılın en kusursuz albümlerinden.

Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly

Kendrick Lamar’ın To Pimp a Butterfly’ı müzik ve sözler açısından tam bir başyapıt. Dr. Dre, Flying Lotus, Pharrell Williams gibi işinin ustası müzisyenlerin de katkıda bulunduğu albüm, hip-hop’tan rap’e, caz’dan r&b’ye birçok türü aynı anda barındırıyor. Lamar’ın kişisel değişimini ve beyazların siyahlara ayrımcılığını merkeze koyan To Pimp a Butterfly, yılın en iyilerinden.

Father John Misty - Love You, Honeybear

Fleet Foxes’un stil sahibi eski üyesi Josh Tillman, solo kariyerine başladığından bu yana sanatsal açıdan çok daha heyecan verici bir figür haline geldi. Father John Misty adıyla yayınladığı bu ikinci albümü, aşk üzerine yapılan ironiyle dolu bir güzelleme olarak karşımıza çıkıyor. Tillman’ın mutluluk veren, renkli, detaylarla dolu folk albümü I Love You, Honeyber yıllar boyunca geri dönüp dinleyeceğiniz bir çalışma.

Deerhunter - Fading Frontier

Müzikal tarzı konusunda her zaman sürpriz yapabilen bir topluluk Deerhunter. Garage rock’tan, saykodelik rock’a, neredeyse her albümlerinde alternatif müziğin farklı bir tonunda geziniyorlar. Yedi albümlük kariyerleri boyunca kendilerini tekrar etmemelerinin en büyük sebebi de bu. Fading Frontier ise alternatif pop’a yakın duruşu ile en rahat dinlenebilir albümleri olmuş. Her dinleyişte derinleşen, fazlasıyla duygusal ve samimi bir albüm.

Kamasi Washington - The Epic

Saksafoncu Kamasi Washington Broken Bells’den Snoop Dogg’a Raphael Saadiq’den Kendrick Lamar’a kadar yilin-en-iyi-albumleri-96648-1.birçok farklı müzisyen ve grupla çalıştı. Grup liderliğini yaptığı ilk albümünü ise bu yıla kadar yayınlamamıştı. 10 kişilik grubun, 32 kişilik orkestranın ve 20 kişilik koronun elinden çıkan The Epic, muazzam büyüklükte, yaklaşık üç saat süren, destansı bir albüm.

Björk - Vulnicura

Popüler müzik dünyasının en ayrıksı ve bir o kadar da mühim karakterlerinden biri Björk. Bu yeni albümünde, son birkaçında işlediği temalardan uzaklaşıp tamamen kendi iç dünyasına yöneliyor. Björk’ün albümü sona eren evliliğinin yasından ilham alıyor. Bu fazlasıyla ağır albüm, bizlere acının eşsiz güzellikte bir sanata nasıl dönüştürülebileceğini gösteriyor. Björk’ün en etkileyici albümlerinden biri Vulnicura.

Jamie XX - In Colour

Meslektaşı Disclosure’la birlikte günümüz elektronik müzik piyasasındaki en sofistike isimlerden biri Jamie XX. The XX’nin kurucusu Jamie Smith’in bu ilk solo çalışması bir dans albümünden beklemeyeceğiniz kadar melankoli yüklü. Jamie Smith bu ilk albümüyle elektronik müziğinin geçmişten kalan mirasına konup, geleceğin standartlarını belirliyor.

The Arcs - Yours, Dreamily

The Black Keys gitaristi Dan Auerbach boş durmayı pek sevmeyen, sürekli üretim halinde olan bir müzisyen. Lana Del Rey, The Growlers, Cage The Elephant kendi grubu dışında çalıştığı isimlerden sadece birkaçı. Kişisel projesi The Arcs’la ise The Shins davulcusu Richard Swift’in de yer aldığı muhteşem bir garage rock şaheseri yaratıyor. R&B, hip-hop ve funk temellerini de barındıran bu rock’n roll albümü gitar müziğini yüceltiyor.

Ezra Furman - Perpetual Motion People

Keyfiniz mi yok? Canınız mı sıkkın? Günde bir doz Ezra Furman size kesinlikle iyi gelecektir. The Beach Boys, Allah Las ve Vampire Weekend’ın karışımından oluşan bir müzik icra ediyor Ezra Furman. Albümün her yeni şarkısında geçmişe yapılmış yeni bir referansla karşılaşıyorsunuz. Akıcı, güçlü ve heyecan verici bir albüm Perpetual Motion People.

Not: Bu albümleri de unutmamak gerekir. Beach House / Thank You Lucky Stars, Julia Holter / Have You In My Wilderness, Blur / The Magic Whip, Courtney Barnett / Sometimes I Sit and Think, And Sometimes I Just Sit, Grimes / Art Angels, Destroyer / Poison Season, Godspeed You! Black Emperor / Asunder, Sweet and Other Distress, Ryle Walker / Primrose Green