Katar ile Türkiye arasında varılan 10 milyar dolarlık anlaşmanın bir kısmının ocak ayının ilk günlerinde Ankara'ya ulaşacağı bildirildi. Reuters'a bilgi veren iki Türk ekonomi yetkilisi, 2 milyar doların yılın ilk haftası geleceğini söyledi.

"Yılın ilk haftası Katar'dan Türkiye'ye 2 milyar dolar gelecek"

Seçim öncesi yabancı ülkelerle ilişkilerinin yönünü değiştiren iktidar Katar'dan gelecek parayı bekliyor.

Reuters'a konuşan ekonomi yönetiminin iki Türk yetkilisi, döviz rezervini artırma amacıyla Katar'la yapılan anlaşma çerçevesinde Doha'nın yeni yıl başında Türkiye'den 2 milyar dolarlık tahvil alacağını söyledi.

Katar ile Türkiye’nin 10 milyar dolara ulaşan kaynak aktarımı için anlaştıklarını anımsatan Türk kaynaklar, 2 milyar doların yılın ilk haftaları itibarıyla geleceğini söyledi.

10 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Türkiye'nin Katar ile 10 milyar dolarlık finansal destek görüşmelerinin son aşamasında olduğu ve bu kaynağın 3 milyar dolarlık kısmının yıl sonuna kadar transfer edilebileceği bildirilmişti.

Reuters'in iki Türk yetkili ve bir yabancı kaynağa dayandırdığı haberine göre, kaynak swap, eurobond ya da başka bir metotla aktarılabilecek.

Reuters’a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, “Katar’dan sağlanacak 10 milyar dolar için uzlaşmaya zaten varılmıştı. Geçen haftalarda açılan eurobonda katkıları oldu ama planladıkları kadar katılım olamadı çünkü diğer ülke ve kurumlardan yüksek bir katılım oldu. Şimdi yılın ilk haftası yeniden bir eurobond planlanıyor ve oradan 2 milyar dolar civarı giriş öngörülüyor. Devamının da yıl içinde (2023) gelmesi planlanıyor” diye konuştu.

Diğer ekonomi yetkilisi ise “Yıl bitmeden 2-3 milyar doların gelmiş olmasını planlıyorduk. Yılın ilk haftaları itibarıyla da ilgili tutarın tamamı eurobond ihraçlarına iştirak ile gelmiş olacak” dedi.

ERDOĞAN'IN SIKI DOSTU

Batı sermayesinin yatırımlarını azaltması nedeniyle Erdoğan ‘dost’ diye tabir ettiği ülkelerden dış kaynak sağlayarak kur başta olmak üzere ekonomi politikalarını destekliyor. En geç Haziran 2023’te yapılacak seçimler öncesi girişler mevcut döviz politikalarına destek oluyor.

Bu kapsamda Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkiler, komşuları tarafından Katar’a yönelik ekonomik ilişkilerin kesilmesiyle hız kazanmıştı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır 2017 ortasından 2021 başına kadar Katar’la olan diplomatik, ticaret ve ulaştırma ilişkilerini kesmişti.

Türkiye ile Katar bu dönemde ekonomik ilişkilerini artırmış, MB, Katar Merkez Bankası ile önce 5 sonra 15 milyar dolara genişletilen swap anlaşması imzalamıştı. Katar bu dönemde Borsa İstanbul ve Avrasya tünelinde de hisse almış, ülkeler liderler seviyesinde ekonomik ilişkilerin daha da artırılacağını söylemişlerdi.