ABD’nin oyunları sonucunda iktidara gelen Taliban rejiminin bir yılını tanımlayacak tek kelimenin ‘felaket’ olduğunu söyleyen Afgan akademisyen Anwari, “Afganistan’ın umudu kadın mücadelesi” vurgusu yaptı.

Yılın özeti: Felaket
Kadınlar Taliban rejimini yıldönümünde protesto etti. (Fotoğraf: AA)

Asena TUNCA

Afganistan’ı işgalci ABD’den devralan Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin üzerinden 1 yıl geçti. 15 Ağustos 2021'de ülkede kontrolü ele alan Taliban rejimi bu süre zarfında kadınları sosyal hayattan ve çalışma yaşamından uzaklaştırdı, zorla evlendirdi, okulları kapattı, şeriat hükümlerini uygulayarak ülkeyi toplumsal, siyasal ve ekonomik olarak resmen cehenneme çevirdi. Taliban rejiminin birinci yılı ülkenin pek çok yerinde protesto edilirken Punjabi Üniversitesi’nde akademisyen Hasamuddin Anwari, BirGün’e konuştu.

ABD’nin oyunları sonucunda Taliban'ın bir anlaşmayla iktidara geldiğine vurgu yapan Anwari, köktendinci rejimin bir yıllık iktidarını tanımlayacak tek kelimenin felaket olduğunu söyledi. Doğu ve Batılı ülkelerin ihanetine uğradıklarını belirten Anwari, "Afganistan artık normal değil. ‘Normalliğin’ çok gerisinde kaldı. Taliban insanların davranışlarına ve özgürlüklerine el koyuyor. Afganistanlılar artık hiçbir yabancı kuruma ve bu kurumlara bağlılığa inanmıyor. İnsan hakları, demokrasi, aynı dine mensup olma duygusu. Bunlar fakir milletlerden yararlanmak için kullanılan bahaneler” dedi.

Hasamuddin Anwari, Akademisyen, Punjabi ÜniversitesiHasamuddin Anwari, Akademisyen, Punjabi Üniversitesi

UMUDUMUZ KADINLAR

Köktendinci Taliban rejiminin en fazla kadın ve kız çocuklarını hedef aldığını söyleyen Anwari, en büyük mücadeleyi de tüm baskı ve şiddete rağmen kadınların verdiğinin altını çizdi. Anwari, “Eğitim, çalışma ve sosyal özgürlük gibi tüm hakları Taliban tarafından gaspedilen Afgan kadınların bir yıl boyunca korkusuzca devam eden eylemleri, bu ülke için tek umut kaynağı. Hakları ve yaşamları ellerinden alınan kadınlar, bu gericiliğe boyun eğmiyor. Hakları için tüm saldırılara rağmen sokağa çıkıyor. Afgan kadınlar yıkılmadı, onların silahlarına karşı eli boş fakat düşünceleri ile sağlam bir şekilde savaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Taliban'ın cehaletten beslendiğini ifade eden Anwari sözlerini şöyle noktaladı: “Taliban hiçbir şey okumamış, görmemiş ve öldürmekten başka hiçbir şey bilmeyen bir terör örgütü. Afganistan bugün tüm varlığını ve itibarını yitirdi. Tüm altyapı ve sektörler Taliban tarafından yok edildi. Ülkede hukuk, eğitim, sağlık yok. Ülkede ekonomi çöktü. Afganistanlılar bu rejimi kabul etmiyor, etmeyecek.”

REJİMİN DEĞİL DAYANIŞMANIN GÜNÜ

Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Taliban’ın Afganistan’ı yeniden ele geçirişinin birinci yıldönümü olan 15 Ağustos’u "Afganistan Kadın Dayanışma Günü" ilan ettiklerini duyurdu. Kadınlar, Taliban’ın 20 yılın ardından 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ı yeniden ele geçirmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla sokaklara çıkarak protesto gerçekleştirdi. Taliban üyeleri göstericilerin üzerine ateş açtı.

PANJSHİR’DE YEDİ KÖY ELE GEÇİRİLDİ

Panjshir eyaletindeki yerel kaynaklar, Ulusal Direniş Cephesi güçlerinin bu eyaletteki Taliban mevzilerine yönelik saldırı başladığını bildirdi. Kaynaklar, bu saldırılar sonucunda Panjshir ilinin Bazarak, Dara, Annaba, Shatel, Peryan ve Khanj ilçelerine bağlı yedi köyün Ulusal Direniş Cephesi güçleri tarafından ele geçirildiğini belirtti.