Milli Güvenlik Kurulu (MGK) yılın son toplantısını bugün yapacak. Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak toplantının gündem maddeleri arasında olası sınır ötesi kara harekatı, devam eden operasyonlar ve Rusya-Ukrayna savaşı yer alıyor.

Yılın son MGK toplantısı bugün yapılacak: Masada neler var?
Fotoğraf: AA

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yılın son toplantısını yapacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak MGK toplantısında, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Pençe operasyonlarının ele alınması bekleniyor.

AA'nın aktardığına göre, Pençe-Kilit ve Pençe-Kılıç operasyonlarında gelinen son aşamanın detaylı şekilde masaya yatırılması ve toplantının önemli gündem maddelerinden biri olması öngörülüyor.

Suriye’nin kuzeyine yönelik olası bir sınır ötesi kara harekatı için çok yönlü değerlendirmelerin de MGK gündemine gelmesi bekleniyor.

Sınırlarda yürütülen faaliyetlerin de toplantıda ele alınacak önemli başlıklar arasında yer alması beklenirken, gerçekleştirilen operasyonların toplantıda görüşülmesi planlanıyor.

Toplantıda ele alınacak bir diğer önemli konunun Yunanistan'ın yürüttüğü silahlanma faaliyetleri olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin de değerlendirileceği toplantıda, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasına yönelik çalışmaların görüşülmesi bekleniyor.

RURYA VE UKRAYNA'DAN TAHIL SEVKİYATI GÖRÜŞÜLECEK

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da ele alınması beklenen toplantıda, tahıl koridoruyla ilgili gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye'nin arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleri ile insani yardım ve kalıcı ateşkes konularının görüşüleceği tahmin ediliyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ DE MASADA

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvuruları kapsamında Türkiye'nin ortaya koyduğu tavır ve bu ülkelerin NATO üyeliği için öne sürdüğü kriterlerin, toplantıda ele alınacak gündem maddelerinden olması öngörülüyor.