Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yıldönümünde ülkenin pek çok kentinde anıldı. Salgın nedeniyle yurttaşlar Üç Fidan’ı, çoğunlukla sosyal medyadan anarken İstanbul ve Ankara’da yapılmak istenen eyleme polis müdahale etti

Yıllar geçse de üstünden unutulmayacaklar

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan katledilişlerinin 48’inci yıldönümünde ülkenin dört bir yanında anıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl geniş katılımlı etkinlikler düzenlenemezken yurttaşlar Üç Fidan’ı sosyal medyada andı. Öte yandan İzmir, İstanbul ve Ankara'da çeşitli eylemler düzenlendi.

SOL Parti üyeleri Üç Fidan’ın mezarlarını ziyaret etti. İzmir’deki gençlik örgütleri de Deniz, Hüseyin ve Yusuf’u Gündoğdu Meydanı'nda yaptıkları saygı duruşuyla andı. Ankara ve İstanbul’da anma yapmak isteyen gençler, polis tarafından gözaltına alındı.

Eski Dev-Genç Genel Sekreteri Ruhi Koç ve eşi Nebiye Koç ise Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i evinin balkonunda söyledikleri Şarkışla Türküsü ile andı.

BU YIL ANMA SOSYAL MEDYADA

Çok sayıda hukuk ve insan hakları örgütü ile siyasi parti Üç Fidan’ı andıkları açıklamalar yayımlarken çok sayıda yurttaşlar da sosyal medyadan paylaşım yaptı. Sanatçı Zülfü Livaneli ‘Anı’ adlı şarkısıyla birlikte “Denizlerin ANI’sına...’’ paylaşımını yaparken Sunay Akın da Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un son mektuplarından bölümler aktardı. Yapılan diğer paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

Nihat Behram: Denizlerin katledildiği ay Mayıs 972de çıkan ilk kitabım “Hayatımız Üstüne Şiirler”, “Üç Dağa Ağıt ve Yalnız Değiller” adlı şiirler nedeniyle yasaklanmış, tutuklanmıştım. Tarih zalimleri çöpe attı Denizleri yaşatıp yüceltti. Şan olsun onlara!

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Yaktıkları bağımsızlık meşalesiyle, 48 yıl önce darağacına yürüyen üç fidanı saygıyla anıyorum. Bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkın hizmetine sunma mücadelemizde ışıktır onlar.

HDP: Denizlerin öncü ruhunu, işaret ettikleri ortak mücadeleyi her daim hatırlayacağız.

İzmir Barosu tarafından yayımlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Henüz yirmili yaşlarının ortasına dahi gelmeden hiçbir şahsi çıkar gözetmeksizin, halkımızın mutluluğu ve bağımsızlığı için mücadele verip tam bağımsız Türkiye ideali ile son anılarına dek halkın hizmetine kalarak can verdi.”

yillar-gecse-de-ustunden-unutulmayacaklar-727962-1.
İzmir'deki gençlik örgütleri Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i Gündoğdu Meydanı'nda andı

Halkların bağımsızlık mücadelesinin bugün de geçerliliğini koruduğuna dikkat çekilen Devrimci 78’liler Federasyonu açıklamasında ise “Denizleri anmak, savaşa karşı barışı, diktatörlüğe, zulme, zorbalığa karşı demokrasiyi, ayrımcılığa, ötekileştirmeye karşı kardeşliği savunmak, her türlü işgale karşı çıkmak demektir” denildi.

Ankara’da anma yapmak isteyen gençlik örgütlerine polis müdahale etti. Polis, Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapı önünde bir araya gelen gençlerin toplu şekilde, pankart, flama ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın fotoğraflarıyla mezarlığa girmesine izin vermedi. Polis, mezarlığa flama soktukları gerekçesiyle gruba müdahale ederken 2 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önünde yapılmak istenen anmada ise üç üniversiteli gözaltına alındı.