Antalya’da ev işçisi olarak geçimini sağlayan İmece Kadın Dayanışma Derneği Genel Başkanı Minire İnal’ın 6 yıldır süren hukuk mücadelesinde gelişme yaşandı. İnal’ın dün görülen davası reddedildi. İnal, “Ev işçilerinin mücadelesi sürecek” dedi

Yıllardır süren ‘hizmet tespiti’ davası reddedildi: Ev işçilerinin mücadelesi sürecek

SEDA BALMUMCU sedabalmumcu@birgun.net

Temizlik için gittiği evde camları silerken 3’üncü kattan düşerek ağır yaralanan ev işçisi Minire İnal yıllardır işçi olduğunu ispatlamaya çalışıyor ve hukuk mücadelesi veriyor.

Ev işçilerinin sigorta haklarının eşitsiz şekilde düzenlenmesine karşı mücadele eden Minire İnal’ın dün Antalya 1. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmasında davanın reddine karar verildi.

Ev işçilerinin haklarını geriye götürüyorlar

Dava sonrasında BirGün’e konuşan İnal, “2015’te çıkan yasaya göre 10 günden az çalışan işçilere sigorta ödenmez, 10 günden fazla çalışıyorsa sigorta zorunluluğu var dendi. Bu düzenleme ev işçilerinin tüm sigorta haklarını geriye götüren bir şey. Bu kritere karşı ev işçileri ayrımcılığa maruz bırakılıyor” dedi.

“Ev işçisi olduğumuz için neden böyle bir ayrımcılığa uğruyoruz?” diye sonra İnal, “Ev işçilerinin emeğini görmezden gelen bir yerden karar veriliyor.

Hizmet süremin tespitini istemiştim ama mahkeme bugün bu hukuksuzluğu sürdürdü. Sürekli, düzenli çalışma ispatlanamadığı için davanın reddine karar verildi. Ama bu mücadele burada bitmeyecek devam edecek, çünkü ev işçilerinin diğer işçilerden hiçbir farkı yok ama yasalar nezdinde eşitsiz uygulamalar var. Halbuki anayasada herkes eşit görülmekte. Aynı sınırlar içerisinde hiç kimse farklı yasalara tabii tutulamaz. Bütün bu eşitsizliklere karşı mücadelemiz sürecek.” İfadelerini kullandı.


yillardir-suren-hizmet-tespiti-davasi-reddedildi-ev-iscilerinin-mucadelesi-surecek-690444-1.

İnal sözlerini şöyle sürdürdü:

Aynı evde geçirdiğim iş kazası nedeniyle yürüttüğüm dava da 7 Nisan’da görülecek. Bu davanın sonunda mahkeme hakimi, ‘Hepinizin emeklerine saygı duyuyorum ancak yasal çerçeve beni çok zorluyor, kriterler çok net bu yüzden davanın reddine karar veriyorum’ dedi.

Ayrımcı olan bu yasalar değişecek

Biz ev işçileri olarak, bu kriterlerin katılığına, eşitsizliğe tepki veriyoruz. Bu yasalar değişecek, Ev işçileri de diğer işçiler ile eşit haklara sahip olana kadar mücadelemiz sürecek. Antalya’da ev işçileri görünür oldu bizleri sınırlayan yasaları değiştirene kadar mücadele edeceğim.”

İnal’ın avukatı Sevgi Evren ise, “Burada davayı yasaların bize çizdiği sınırlar çerçevesinde usulen kaybettik ancak kadın mücadelesi, ev işçilerinin görünürlüğü anlamında kazandık. Ev işçilerinin mücadelesi bu yasaları değiştirecek. Biz davanın reddine karşı üst mahkemeye başvuracağız. Üst mahkeme reddederse de Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. Bu eşitsizliği kabul etmiyoruz” dedi.