İstanbul’un tarihi surlarının Sulukule Kapısı yakınlarındaki kısmında çökme meydana geldi. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Polat Sulukule’nin çevresindeki inşaatları eleştirirken, TMMOB’den Akçelik, “İstanbul surları, kaderine terk edilmiş, ilgisizlik nedeniyle kendiliğinden çöküyor” dedi

Yılların ihmali surları çökertti

Haber Merkezi

İSTANBUL’un tarihi surlarının Sulukule Kapısı yakınlarındaki kısmında çökme meydana geldi. Alınan bilgiye göre, gece saatlerinde Karagümrük Mahallesi Kaleboyu Caddesi üzerindeki tarihi surların Sulukule T-80 burcu adıyla bilenen kısmı çöktü. Kopan parçaların bir bölümü, yola ve arka taraftaki yeşil alana savruldu. Çökme nedeniyle Kaleboyu Caddesi trafiğe kapandı. Olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çökmenin meydana geldiği alana güvenlik şeridi çekti. Sürücüler ekipler tarafından alternatif yollara yönlendirildi. Belediye ekipleri bölgedeki çalışmalarını sürdürdü.

Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Sulukule çevresindeki inşaatları eleştirdi. Polat, “10 kilometre alan büyük risk altında esaslı onarım bekliyor” dedi ve ekledi: “Dünya mirası İstanbul Surları yıkılıyor. Biz bölge koruma kurullarından kısmi onayı bu hafta alabildik. Koruma, cerrahi operasyon showları, ağır müdahale şantiyeleri kurmak değildir. İstanbul yılların ihmali ile tarihi değerleri konusunda büyük bir yok oluş ile karşı karşıya olduğunu kavramalı. Yıllardır kör, sağır, dilsiz olunan surlar konusunun önemini fark etmeli, hem mali hem iş gücü hem de zamanla yarışma açısından oluşan krizi idrak etmeli. İBB olarak İstanbul’un kültür varlıkları konusunu şehrin temel konusu olarak ele almaya ve tüm gücümüzle koruma konusuna eğilmeye devam edeceğiz. Tüm devasalaştırılmış sorunlar yumağına karşı İstanbul surlarını kurtaracağız.”

***

YILLARCA KADERİNE TERK EDİLDİ

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik BirGün’e konuştu, İstanbul Surları’nın kaderine terk edildiğini söyledi. Akçelik, şu ifadeleri kullandı: “İstanbul kara surları, Bizans İmparatoru II. Teodosios tarafından 413 yılında inşa ettirilen, 1985 yılında da UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış bir eserdir. 1992’de parçacıl yenileme projeleri geliştirilmiş, her bölge için açılan ayrı ihaleler sonucu farklı uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bu dönemde rölövesi tamamlanmadan gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ciddi zararlar vermiştir. 2003 yılına gelindiğinde ise Fatih ilçesi 1/1000 Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kapsamında surlar yeniden ele alınmış, bu çerçevede yapılan restorasyon çalışmaları doğru yapılmadığı gerekçesiyle 2005 yılında UNESCO tarafından durdurulmuştur. Detaylı ön araştırma yapılmadan ve standartlar belirlenmeden başlatılan çalışmalar sonucu kara surlarının tarihi özgünlüğü de zedelemiştir. Bugün, Dünya Miras Listesi’nde yer alan İstanbul surları, kaderine terk edilmiş, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kendiliğinden çökmektedir. 5’inci yüzyılda inşa edilmiş, nice depremlere rağmen günümüze ulaşmayı başaran surların, İBB tarafından geçtiğimiz dönemde kaderine terk edilmiş olması inanılmaz bir aymazlıktı. Yıllardır ihmal edilen İstanbul kara surlarının korunması için TMMOB olarak her türlü bilimsel katkıyı sunmaya hazırız. Beklenen İstanbul depremi gelmeden dünya mirası surlara hepimizin sahip çıkması gerekiyor.”