Erdoğan, 2 milyonun üzerinde tablet dağıtıldığını iddia etse de, bu sayı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda 664 bin 157 olarak açıklandı. Programda, kadın üniversiteleri ve FATİH Projesi konusundaki ısrar da yer aldı.

Yıllık program bile ‘Reis’i yalanladı

Mustafa BİLDİRCİN

AKP’nin Rize İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi sürecinde öğrencilere 2 milyonu aşkın tablet dağıtıldığını iddia etse de ‘Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ dağıtılan tablet sayısının 1 milyona dahi yaklaşmadığını ortaya koydu. Ekonomi, büyüme, istihdam ve yatırımlar konusunda hedeflerin sıralandığı ve önceki gün yayımlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre öğrencilere dağıtılan tablet sayısı yalnızca 664 bin 157’de kaldı.


VERİLER UYUŞMADI

Programda eğitime ilişkin yer alan hedeflerin tamamına yakınının 2021 yılındaki programla birebir aynı olması dikkat çekerken eğitimdeki somut sorunlar bir kez daha görmezden gelindi.

Programın, ‘Eğitim’ başlığı altında ülkedeki mevcut duruma değinildi. Fiziki imkânların artırılması ile eğitime erişimde önemli mesafe alındığının öne sürüldüğü program metninde, uzaktan eğitim sürecine yönelik veriler de paylaşıldı. Eylül 2020 ile Haziran 2021 dönemleri arasında televizyon kanalları üzerinden toplam 11 bin 824 saat yayın yapıldığı kaydedildi. Programda, uzaktan eğitim sürecinde internet erişimi ve cihaz desteği ihtiyacı olan öğrencilere dağıtılan tabletlere ilişkin veriler de yer aldı. Programdaki verilerin, partisinin Rize İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı verilerle uyuşmaması dikkat çekti. Erdoğan, şubat ayında yaptığı konuşmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 40 bin tablet dağıtımı projesini hedef alarak, “MEB’in dağıttığı 2 milyonu aşkın tableti bir kenara bırakıyorum, sadece Şahinbey ilçe belediyesinin dağıttığı 50 bin tableti kimse görmek istemiyor” dese de dağıtılan tablet sayısı program metnine, 664 bin 157 olarak kaydedildi.

FATİH’TE ISRAR EDİLDİ

Milyarlarca liralık harcamaya karşın başarısızlığı verilerle de tescillenen FATİH Projesi’ndeki ısrar programa yansıdı. Buna göre, ‘4 bin 900 okula ağ altyapısı kurulması, 100 bin etkileşimli tahta kurulumu’ ve ‘3 bin 500 okul için geniş bant internet erişim hizmeti alınması’ hedefleri programa yazıldı.

***

Kadın üniversiteleri ısrarı sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez 2019 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde dile getirdiği, ‘Kadın Üniversiteleri’ne de eğitimdeki hedefler arasında yer verildi.

Eğitim uzmanlarının dünyada geçerliliğinin kalmadığını belirterek “Türkiye’de ideolojik dönüşüm aracı olarak kullanılır” dediği kadın üniversitelerine ilişkin olarak program metninde şu ifadelere yer verildi: “Kız öğrencilerin ülkemizde farklı derecelerde yükseköğretime katılmaları değerlendirilecek, sorun bulunan alanlar saptanacak ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirilecektir. Kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılacaktır.”

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, AKP iktidarının kurmayı planladığı ‘kadın üniversiteleri’ için, “Asla kabul etmiyoruz. Hamam mantığıyla üniversite açılmaz. Kadınlar toplumsal hayattan soyutlanmaya çalışılıyor” dedi.