İzmir’deki 6.6’lık depremde 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek Apartmanı’nın sorumlularının yargılandığı davada mahkeme başkanı, bina altında bulunan ve taşıyıcı kolonu kestiği iddia edilen BİM A.Ş. hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Yılmaz Erbek Apartmanı davasına bakan mahkemeden BİM hakkında suç duyurusu

AYCAN KARADAĞ

Geçtiğimiz yıl meydana gelen İzmir depremi sırasında yan yatan Yılmaz Erbek Apartmanı’nda hayatını kaybeden 11 kişi için sorumluların yargılandığı davada mahkeme başkanı BİM hakkında suç duyurusunda bulundu.

30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sırasında yan yatan ve B Blok kısmının çökmesi sebebiyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ve 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili dava görüldü.
İzmir 9.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada tutuklu Mustafa Yılmaz Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz sanıklar ve avukatlar salonda hazır bulundu. Mahkeme başkanı yaptıkları incelemeler ve kanıtlar sonucunda binanın altında bulunan BİM A.Ş’nin taşıyıcı kolonları kestiklerini iddia ederek İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Ardından sanıkların dinlenilmesine geçildi. Sanıklardan zemin etüdüne imza atan inşaat mühendisi P.U. suçlamaları kabul etmediğini, kendisine gelen raporları imzalamadığını ve binanın yapılışı ya da tadilatıyla bir ilgisi olmadığını savundu. Bir diğer sanık Kooperatif kurucu üyelerinden olan A.Y. ise sayının tamamlanması için kurucu üye yapıldığını hiçbir şeyden haberi olmadığını söyledi.

Müştekilerden C.Ö. ise 2006 yılında yapılan yönetim kurulu toplantısında sorumlulardan şikayetçi olduğunu ve bina altındaki dükkânda taşıyıcı duvarların olmadığının konuşulduğunu söyledi.

Olayda tek tutuklanan isim olan Mustafa Yılmaz, hayatında hiç müteahhitlik yapmadığını söyledi. Yılmaz, “Çocuklarım vardı orada. Kolon kesildiğine dair bir tek kayıt varsa bana en ağır cezayı verin. Hayatımda hiç müteahhitlik yapmadım. Sorumluluk almamak için kat karşılığı arsa verdim. Denetleyici arsa sahibi statüsüyle ilgilendim. İlgilenmedim demiyorum. Keşke arsamı vermez olaydım” dedi.

Çöken binanın enkazından 17 saat sonra sağ çıkarılan H.Ö, deprem sırasında kapıya ilerlediği an binanın yıkıldığını, büyük bir sallantı hissetmeden binanın aniden yıkıldığını ve enkazdan 17 saat sonra çıkarıldığını söyledi. Bir diğer sağ çıkarılan BİM çalışasını M.K ise depremden 4 ay önce işe başladığını, çalıştığı sürede market içerisinde bir kolon kesilmediğini dile getirdi.

Mahkeme heyeti, Mustafa Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı erteledi.