Sanatçı Yılmaz Güney ölümünün 35. yıldönümünde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Yılmaz Güney ölümünün 35. yıl dönümünde anıldı

Paris Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile Paris Pére Lachais mezarlığında bir araya gelen sanatçı ve siyasetçiler Yılmaz Güney'in muhalif kimliği ve sanatı üzerine konuşmalar yaptı.

HDP 25 ve 26. dönem milletvekillerinden Mehmet Ali Aslan; "Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya bu mezarlıkta en çok ziyaret edilen iki kişi. Bunu bize Fransızlar söylüyor. Çünkü Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya sanatçı, sinemacı olmakla birlikte devrimci iki insandı. Onların yüreği bütün insanlık için atıyordu. Türkiye'deki faşist uygulamalar ve baskılardan ülkelerinden ayrıldılar. Bugün insanların yüreğinde yaşamaya devam ediyorlar. Ama o zamanın diktatörleri ise nefret ile anılıyorlar" diye konuştu.

Paris Demokrasi Platformu adına konuşan Cemal, "Halkın sanatçısı, halkın savaşçısı şiarının ete-kemiğe bürünmüş hali Yılmaz Güney, faşizmin önemli ideolojik saldırı cephelerinden olan sanat alanında devrimci duruşuyla halkının önemli bir neferi olmuş, sanatını politik duruşuyla bütünleştirerek onu unutulmayacak kılan çalışmalara imza atmıştır" ifadelerini kullandı.

Anma sanatçıların Yılmaz Güney anısına okuduğu Kürtçe ezgiler ile son buldu.

9 Eylül 1984’te Paris’te hayatını kaybeden Güney için, sosyal medyada da çok sayıda anma mesajı paylaşıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Adana'mızın bereketli topraklarının yetişdirdiği en büyük değerlerden biri olan, Türk Sinemamızın Çirkin Kral'ı, hemşehrimiz Güney’i aramızdan ayrılışının 35. yılında özlemle anıyorum” paylaşımını yaptı.

ÖDP ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Hapislerle, sürgünlerle, baskılarla geçen bir ömürde bize bıraktığı onlarca yapıtla, devrimci mücadelenin önemli isimlerinden Yılmaz Güney'i ölümünün 35.yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.