Aydın’ın Efeler İlçesi Yılmazköy Mahallesi Kanalyolu mevkiisi üzerinde Jeotermal Elektrik Santrali kurmak için çalışma yapan Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firması usulsüz çalışma yapmaya devam ederken, köylüler ise mücadeleye devam ediyor

Yılmazköylüler toprağını korumakta kararlı

AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Efeler İlçesi Yılmazköy Mahallesi Kanalyolu mevkiisi üzerinde Jeotermal Elektrik Santrali kurmak için çalışma yapan Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firması, usulsüz çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde şirketin sıcak su kuyularında tekrar boru hattı çalışmasına köylüler yine engel oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından gelen Efeler Belediyesi ekipleri, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden kazı izni alınmadığını tespit etti. Belediye ekipleri, bölge girişindeki yolları iş makineleriyle kapattı. Bugün de Efeler Belediyesi’nin tutanak tuttuğu öğrenildi.

Maren Enerji adlı şirket aylardır Yılmazköylülerin adeta kâbusu olmuş durumda. Hukuksuz bir şekilde köylülerin zeytin tarlalarının içinde JES kurmak isteyen şirkete karşı köylüler, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen şirket çalışma yapmaya devam ediyor.

Zeytinliklerde JES yapamayacağını anlayan şirket bu sefer de Yılmazköy'de bulduğu jeotermal suyu borularla komşu İmamköy'de bulunan JES tesislerine götürmek için çalışmalarına devam etti. Efeler Belediyesi tarafından lisansı iptal edilen şirket, DSİ ile protokol imzalayarak çalışmalarına devam etti. Kamuya ait olan ve DSİ’nin kanallarının geçtiği yolları kullanarak hukuksuzca çalıştı.

“HALKIMIZ DA DİRENİYOR”

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, kentin tam merkezinde bazı kuyuların çalıştığını ve bunun üzerine sayısız kuyu açılarak Jeotermal Elektrik Santrali kurulmaya çalışıldığına işaret ederek şunları söyledi: “Yılmazköy bu alanlarımızdan birisi. Günlerdir buraya gelip boru döşeme çalışması yapmak istiyorlar. Halkımız da direniyor. Yılmazköy halkı başta olmak üzere Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) ve bizler bu yatırımların halkı zehirleyeceğini biliyoruz ve yapılmaması için mücadelemiz sürüyor. Efeler’de yaşayan nüfusun yoğunluğuna karşın, jeotermal yatırımı Valilik binasının tam arkasında olmak üzere insanların yoğun yaşadığı alanlarda gerçekleşecek. Hepimiz tek bir şey istiyoruz, o da temiz bir çevre.”

“GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER”

Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, köy halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, “2014 yılında acele kamulaştırma yapmışlar. Bununla ilgili açılan davaların hepsini kaybettiler. Ancak yasa dışı uygulamalarına devam ediyorlar. Santral mühürlenmiş, lisanları iptal edilmiş buna rağmen var olan kuyuların yasa dışı bir şekilde kanal kenarından, vatandaşın tarlasından geçirmeye çalışıyorlar. Buna rağmen şirket, Devlet Su İşleri’nden aldıkları yasal olmayan izinlerle, halkın kullandığı su kanallarını kullanmaya çalışıyorlar. Köylünün mücadelesi devam ediyor. Cuma günü halkın dirayeti ile çalışmaları durduruldu. Bugün de tekrar geldiler ama geldikleri gibi gittiler. Bu yasal olmayan davranışa karşı, toprağını koruyor köylü. Biz de elimizden ne geliyorsa destek veriyoruz” diye konuştu.

Yılmazköy Mahallesi muhtarı Özkan Tosun da, “Bugün Efeler Belediyesi, şirketin yaptığı işlemi durdurdu ve mühürledi. Tutanaklar tutuldu. Yılmazköy olarak mahallemizde jeotermal istemiyoruz. Bunun için mücadelemiz devam ediyor. Efeler Belediyesi’ne bu süreçte bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

“NE KENDİMİZİ NE GELECEĞİMİZİ ZEHİRLEMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Yılmazköylü Şermin Çetin ise, “Şu anda belediye tutanak tutuyor. İşlemin durdurulması için. Buradan boru geçiremezler. Bu topraklar bizim. Buraları öyle birilerine peşkeş çektirmeyeceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bu köy bizim. Ne kendimizi ne geleceğimizi zehirlemelerine izin vermeyeceğiz. Mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.