‘Yine baştan Almanya’ sergisi kapılarını açıyor

Yine baştan Almanya başlığı altındaki geniş kapsamlı yan aktivitelerden oluşan etkinlikler 1 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında Berlin’deki Maxim Gorki Tiyatrosu’unda gerçekleşecek. Serginin düzenleyenlerden alınan bilgiye göre;

Küratörlüğünü Ayşe Güleç ve Fritz Laszlo Weber'in üstlendiği Açık Dava sergisi, 5. Berlin Güz Salonu kapsamında izleyiciye sunulacak. Sergi, NSU-Kompleksi'nin yeniden değerlendirilmesini talep ederek, sağcı ve ırkçı şiddetin sürekliliğine dikkat çekerek ve bu şiddete karşı gösterilen direnişin altını çizmektedir. Sergiye eşlik eden '61–'91–'21: Yine En Baştan Almanya başlıklı yan etkinlik programı paneller, konserler ve film gösterimleri aracılığıyla ırkçılık, aşırı sağdan gelen şiddet ve sınıfsal ayrımcılık deneyimlerini mercek altına alıyor ve göç (sonrası) sanatsal ve aktivist direniş stratejilerini gözler önüne seriyor.

Açık Dava

Küratörler Ayşe Güleç & Fritz Laszlo Weber Küratöryel Danışman Gorki Erden Kosova Dramaturji Gorki Edona Kryeziu Sanatsal Proje Yönetimi Elena Sinanina Proje Yönetimi Alexa Gräfe

Açık Dava sergisi, 2000-2006 yılları arasında aşırı sağcı terör örgütü NSU tarafından işlenen seri cinayetlerin önünü açan karmaşık ilişkileri masaya yatırıyor. Proje, cinayetleri halen ideolojik fanatizm bağlamında gerçekleştirilmiş tekil olaylar olarak tanımlayan resmi anlatıyı tartışmaya açıyor ve devlet aygıtlarının ve günlük yaşama alenen veya gizli biçimde sızmış ve kurumsallık kazanmış farklı ırkçılık biçimlerinin altını çiziyor. Hayatını kaybedenlere yapıştırılan mağduriyet etiketinin aksine, Açık Dava çerçevesinde sergilenen pek çok yapıt, dayatılan sessizliğe isyan eden akrabalarına ve sosyal çevrelerine ses veriyor. »Yaşayan bellek« yaklaşımını izleyen proje dışlanmışlara ait bakış açılarını serginin merkezine yerleştiriyor. Aktivist inisiyatifler bu şiddetin hedefi olmuş insanların hatırasını canlı tutuyor ve ırkçı şiddete karşı duranların sesi oluyor. Proje çerçevesinde dinleme eylemi siyasal bir pratik olarak, hatırlama ise bir süreç olarak ele alınıyor. Sergi izleyiciyi eyleme geçmeye çağrıyor. Almanya ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerini ziyaret edecek olan sergi eğitsel programlarla ve yan etkinliklerle destekleniyor.

Serginin açılış 1 Ekim, Saat 17:30, Gorki Bahçesi’inde yapılacak.

Girişi ücretsiz olacak sergi: Pazartesi - Cuma: 16:00 - 22:00 ve Cumartesi + Pazar: 12:00 - 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.