TRT1’de yayımlanan Gönül Dağı isimli dizinin setinde ihmaller nedeniyle Covid-19 vakaları tırmanışa geçti. Set işçilerinin ve oyuncuların bulunduğu 39 kişi Covid-19’a yakalandı. Sine-Sen’den Görür, “Testlerin zamanında yapılması ve gerekli karantinanın uygulanması gerekiyor. Ancak bunun yapılmadığını görüyoruz” dedi.

Yine bir TRT dizisi setinde işçiler Covid-19'a yakalandı: İşçilerin canıyla oynuyorlar

Rıfat Kırcı

Salgın sürecinde sınavı geçemeyen bir diğer sektör de dizi setleri oldu. En çok tartışmalar ise TRT dizilerinin setlerinde yaşandı. Covid-19 vaka sayıları tekrar patlamaya geçmişken yine bir TRT dizisi setinde çalışanlar ihmallerin kurbanı oldu.

Eskişehir’de çekimleri yapılan TRT dizisi Gönül Dağı’nın setinde 39 çalışan koronavirüse yakalandı, kronik rahatsızlığı bulunan işçilerden birisi hastaneye kaldırıldı. DİSK’e bağlı Sinema Sendikası’nın Örgütlenme Daire Başkanı Galip Görür “Sette herkes iç içe çalışıyor. Oraya virüs girdiğinde yayılmaması mümkün değil. Testlerin zamanında yapılması ve gerekli karantinanın uygulanması gerekiyor. Ancak bunun yapılmadığı görüyoruz” dedi.

1 İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI

Setteki vaka sayılarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Görür süreci şu şekilde anlattı: “İşçilerin bize aktardığına göre koronavirüs vakası yaşanıyor. Bunun üzerine antikor test yapılmış ancak sürüntü testi yapılması gerekiyor. Antikor testi kendini hemen göstermiyor. Burada bir zaman kaybetmişler bütün sete yayılmış. Hatta işçiler bunun saklandığını söylüyor. Şimdi 39 kişi karantinada. Ne yazık ki kronik rahatsızlığı bulunan bir arkadaşımızın ciğerlerine inmiş virüs. Hastaneye kaldırıldı kendisi.”

Sette çalışmaların durduğunu belirten görür şunları söyledi: “Ellerinde eleman kalmadı zaten çalışamazlar. Şu an otelde karantinadalar. Oyuncular farklı bir otelde işçiler farklı bir otelde karantinada. Test sonucu henüz çıkmayanlar da var. 39 arkadaşımız ise karantinada.”

Setteki çalışma koşullarına göre böyle bir salgında vakaların görülmesinin çok yüksek ihtimalli olduğunu vurgulayan görür şu ifadeleri kullandı: “O kadar iç içe çalışıyorlar ki bu bulaş yaşanır. İlk semptomlar gösterildiğinde herkese test yapılması gerekiyor ve bu antikor değil sürüntü olmalı. Maske ya da hijyen gibi konularda işçilerden şikayet gelmedi. Ancak sette 80 kişi çalışıyor 2 tuvalet bulunuyor. Herkes orayı kullanmak durumunda. Birisi Covid-19 olduğunda zaten bulaşmama ihtimali yok. Çay içerken maske iniyor, yemekler yeniyor. Böyle bir salgında setlerde de Covid-19 çıkması çok mümkün. Bizim sendika olarak önerdiğimiz şey ise vaka semptomları yaşanırsa ya da birinin eşinden doğru bir şey gelirse hemen setin durması, herkese başta sürüntü olmak üzere testler yapılması gerektiğini söylüyoruz. Testin sonucu gelene kadar setin durması gerektiğini söylüyoruz ama devam ediyorlar.”

Galip Görür sözlerine şöyle devam etti: “İlk 2 vaka ekim ayının 21’inde ortaya çıktı. Kasım’ın 5’inde ise son sürüntü testi yapılıyor ve şu anda rakam 39. Henüz açıklanmayan testler de var. Bazı işçilerin iddiasına göre ilk vakalar çalışanlardan gizlendi.”

'ŞİKAYET EDECEĞİZ'

Çalışanların maddi sıkıntılar da yaşayacaklarına değinen görür son olarak şunları vurguladı: “Bizim sektörde ne yazık ki ücretler bölüm başı alınıyor. Bölüm bir haftada da 15 günde de bitebilir. Bu arkadaşlara ek bir ödeme yapmak istemeyeceklerdir. Ancak işçi arkadaşlara biz söyledik. Ek bir ödeme talep edebilirler. Birer kaşe verilmesi gerektiğini düşünüyoruz biz sendika olarak ve bunu ileteceğiz. Çünkü bu arkadaşlarımızın da para göndermesi gereken aileleri var. Ne yazık ki bakanlığın denetimlerinden çok uzak bir sektörüz. Sete bir müfettiş yollamak istesek 2 ay sonra gidiyor. İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet edeceğiz biz bu durumu ama denetim ne zaman gider bilemiyorum.”

ATV DİZİSİ AKINCI SETİNDE COVID-19

ATV dizisi ‘Akıncı’ setinde de Covid-19 vakaları olduğuna değinen görür şunları söyledi: “Orada bir Covid-19 vakası çıktığı söyleniyor ve test yapılıyor herkese. Bu testlerin sonucu beklenmeden çalışmaya devam ediliyor ve o gün 17 saat çalıştırılıyorlar. Oradan bize şikayet geldi. Biz de işi durdurun dedik. Ancak tabi işçiler işsiz kalmamak için bunu yapamadılar. Biz NTC’yi de şikâyet edeceğiz.”