Yine denizi dolduracaklar

Batuhan Köse

Çevreye verilen zarar her geçen gün artıyor. Plansız şekilde yapılan dolgu alanları ekosisteme zarar vermeye devam ediyor. Ordu’nun Altınordu ve Fatsa ilçelerinde yapılması planlanan dolgu alanı da bunlardan bir tanesi. AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi, Fatsa ve Altınordu’da denize dolgu yapmayı planlanıyor. Uzmanlar ve yurttaşlar, balıkların kolayca ürediği ve deniz ekosistemi açısından önemli bir konumda olan alanlara dolgu yapılmasına tepki gösteriyor.


DOLGUYA GEREK YOK

Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, yapılması planlanan dolgu projesiyle ilgili konuştu. Dolgu alanını “Ucube bir şey” olarak nitelendiren Şahin, “Bu bir rant projesi. İhaleyi alan şirket kazanacak olan da Fatsa halkına olacak. Fatsa’nın böyle bir dolgu alana ihtiyacı yok’’ dedi.

Dolgu yapılacak alanın balıkların üreme alanı olduğunu belirten Şahin şöyle konuştu: “25 Mart’ta 7 Kişilik bilirkişi heyeti gelecek. Bilirkişi heyeti geldiğinde biz de alanda olacağız. Böylelikle ‘kimse karşı değil’ algısını ortadan kaldıracağız.’’

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gönül ise Altınordu ve Fatsa’da aynı tarihte dolgu projesi yapılacağı bilgisine ulaştıklarını aktararak “Fatsa’daki arkadaşlarımız oradaki dolgu projesi için, biz de Altınordu’daki proje için dava açtık. Mahkeme her iki dolgu alanı için keşif kararı verdi ve 25 Mart’ta keşif yapılacak’’ dedi. Bisiklet yolu adı altında her yere dolgu alanı yapıldığını ifade eden Gönül, bisiklet yolunun vitrin bir söylem olduğunu, projenin bisiklet yolu, eğlence ve fuar alanı olarak geçtiğini belirtti.

EKOSİSTEMİ TEHDİT EDİYOR

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Aydın’da dolgu yapılması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dolgunun iskeleyle balıkçı barınağı arasında geniş bir alana yapılmasının planlandığını belirten Aydın, projeye neden karşı olduklarını şu şekilde ifade etti: “Burada Deniz Bilimleri Fakültesi var, biz konunun uzmanlarıyız. Kimse gelip bize şurada dolgu alanı yapacağız, su canlılarına ve deniz yaşamına zararı var mı diye sormadı. Buralar balıkçılık açısından zengin ve önemli, denizbilimciler için kıymetli yerler.’’ Dolgu yapılması planlanan alanların korunması gerektiğini dile getiren Aydın, doğaya mümkün olduğunca az müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.