Ataması yapılmayan öğretmen sayısının yarım milyona dayandığı Türkiye, diplomalı işsiz sayısında da dünyada 2. sıraya yerleşti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk ise Bakanlığın ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili planı olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı.

Yine görmezden geldi
MUSTAFA MERT BİLDİRCİN
Ataması yapılmadığı için intihar eden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunu Güler Adam’ın ölümü, sayıları yarım milyona ulaşan işsiz öğretmenlerin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen yetiştirme ve atama süreçlerindeki plansızlığı nedeni ile Türkiye, diplomalı işsizler listesinde dünyada ikinci sıraya yerleşti.

Eğitim uzmanları, ülkedeki işsiz öğretmen sayısının 2022 yılında 1 milyona yaklaşacağı öngörüsünü paylaştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise atanmayan öğretmenlerle ilgili projelerini soran CHP Milletvekili Abrurrahman Tutdere’ye yalnızca ataması yapılan öğretmenlerin sayısını vermekle yetindi.

BAKANLIĞIN ÖNERİSİ VAR MI?

Sayıları her geçen yıl katlanarak artan işsiz öğretmenler, TBMM gündemine taşındı. CHP’li Tutdere, Bakan Selçuk’a yüksek KPSS puanına karşın ataması yapılmayan ve psikolojik sorunlar yaşayan öğretmenleri anımsatarak, “İşsiz ve atanmayan öğretmenler için Bakanlığın geliştirdiği çözüm önerileri var mıdır?” diye sordu. Tutdere, Bakan Selçuk’un, Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden 2002-2019 yılları arasında kaç öğrencinin mezun olduğunu ve kaçının öğretmenliğe başladığını bildirmesini istedi.

SORULARI GÖRMEZDEN GELDİ

Ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili birçok soruyu daha önce yanıtsız bırakan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tutdere’nin sorularını da yanıtlamadı. Ataması yapılmayan öğretmenler ile ilgili yürütülhen bir çalışma olup olmadığına ilişkin soruları görmezden gelen Selçuk, 2003-2009 yılları arasında 99 bin 188 sınıf öğretmeninin atandığını açıkladı. CHP Milletvekili Tutdere, Selçuk’un yanıtına tepki gösterdi.

TOPU TACA ATIYORLAR

Bakanlığın kendileri ile iletişim kurmamayı seçtiğini belirten CHP’li Tutdere, “Üzülerek söylüyorum ki ülkemizin ortak dertlerini bu yöntemle çözmemiz mümkün değil” dedi. Tutdere, önceden Bakanlıkların soru önergelerine yanıt vermediğini ifade ederek “Bu dönemde ise yanıt verdiklerini ama bu kez de adeta topu taca attıklarını görüyoruz” diye konuştu.

YANIT VERMİŞ OLMAK İÇİN…

Bakan Selçuk’un soruları yanıtsız bırakmasına tepki gösteren Tutdere, şunları söyledi: “Bakanlığa, kaç öğrencinin mezun olduğunu, işsiz sınıf öğretmenleri için yapacaklarını, projeksiyonlarını soruyoruz, onlar bize iki satırlık bir yanıt veriyor. Bu kez de yanıt vermiş olmak için yanıt veriyorlar. 2018 yılında MEB tarafından 109 bin öğretmen ihtiyacı olduğu açıklanmasına rağmen 20 bin öğretmen ataması yapılmış. Biz nedenini soruyoruz, Bakanlık bize adeta yanıt vermemeyi, yani bizimle iletişim kurmamayı seçiyor.”