Ankara’da Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz trenin çarpışması sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 86 kişi de yaralandı. Bakanlık “Kontrol lokomotifinin, YHT rayında olmaması gerekiyordu” derken, BTS, hattın sinyalizasyon programı tamamlanmadan açıldığını belirterek ihmale dikkat çekti

Yine ihmal yine ölüm

Ankara’da dün sabah 06.30’da Konya’ya hareket eden Yüksek Hızlı Tren (YHT), saat 06.40 sıralarında Yenimahalle ilçesinde Marşandiz İstasyonu yakınlarında aynı hat üzerindeki kılavuz trenle çarpıştı. Kaza sonucu 2 vagon devrilirken, üst geçit ve istasyon da trenin üzerine çöktü. Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan trende 206 yolcu bulunduğunu ve kazada 3’ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 47 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlık “Kontrol lokomotifinin, YHT rayında olmaması gerekiyordu” derken, Cumhuriyet Başsavcılığı yaralı sayısının 86’ya yükseldiğini duyurdu.

3 personele gözaltı
Cumhuriyet Başsavcılığı kazaya ilişkin soruşturma başlattığını ve üç cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturma kapsamında kusurlu oldukları gerekçesiyle TCDD’de görevli hareket memuru S.Y., tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve kontrolör E.E.E. hakkında gözaltı kararı verildi. Öte yandan trenin “kara kutusu” niteliğindeki cihaz ile trendeki güvenlik kamerası görüntülerinin bulunduğu hard disk emniyet tarafından incelemeye alındı.

CHP Grup Yönetimi’nin görevlendirmesiyle Milletvekilleri Murat Emir, Servet Ünsal, Gökhan Zeybek, Ulaş Karasu, Turan Aydoğan ile Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener kaza alanında inceleme yaptı.

İmaj politikasını bırakın
Faciadaki ihmale dikkat çeken TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, “Toplu ölümlere de yol açan ‘kazaların’ çoğu, mühendislik bilimlerinin gereklerinin yerine getirilmemesi, teknik ve altyapı eksikleri, zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı, bakım-onarım, yenileme çalışmalarının yetersizliği, personel yapısındaki nitelik düşüşü ve sayısal azalma nedeniyle yaşanmaktadır. İktidar, çağdaş bir gereksinim olan YHT’lere ilişkin imaj politikasını terk etmeli ve ifade ettiğimiz eksiklerin üzerine gitmelidir” dedi.

TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise “AKP, iktidarda bulunduğu 16 yıl boyunca hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını ve kamusal çıkarları değil, siyasi menfaatlerini ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmiştir. Akla, bilime ve mühendislik anlayışına dayanmayan, günü kurtarmaya yönelik projeler özellikle seçim dönemlerinde alelacele hayata geçirilmiştir. Yaşanan facianın sebebi siyasi anlayışın uygulamalarıdır” diye konuştu.

***

Tren hattı sinyalizasyon tamamlanmadan açıldı

yine-ihmal-yine-olum-541891-1.

BURCU CANSU

Facianın yaşandığı Ankara-Konya Hızlı Tren hattında sinyalizasyon programının tamamlanmadığı, makinistlerin telefonla haberleştiği ileri sürüldü. Facianın personel kusuru ile açıklanamayacağının altını çizen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, şöyle konuştu: “Sinyalizasyon hattı tamamlanmadığı için trafiğin merkezden yönetildiği bir sistem işletiliyor. Hem banliyö trenleri hem de hızlı trenler için durum böyle. Başından beri farklı raporlarda da bunun bir faciaya sebep olacağı uyarısı yer alıyordu. Diğer kazalarda olduğu gibi bu facia da sadece iki personelin üzerine yıkılacak ve kurum kendi kusurunu örtmek isteyecektir. Trafik kontrolü yapan kişi ve makascıya mal edilecek bu kazanın sebebi kurumdur. Eğer sinyalizasyon sistemi olsaydı bu kaza yaşanmazdı, trenler birbirini görmeden uyarı gelirdi.”