Fabrikalarda peş peşe patlamalar yaşanıyor; işçiler ölüyor, yaralanıyor. Yine de önlem alınmıyor. Son olarak Zonguldak’ta bir salyangoz fabrikasında buhar kazanı patladı, 1 işçi yaşamını yitirdi

Yine ihmal yine patlama

EMEK SERVİSİ

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen, 7 işçinin can verdiği patlamanın yankıları sürerken dün de Zonguldak’ta bir salyangoz fabrikasında patlama yaşandı. 1 işçi hayatını kaybetti.

Zonguldak’ın Devrek ilçesi Çaydeğirmeni beldesinde faaliyet gösteren Ayanoğlu Salyangoz İşleme Tesisleri adlı fabrikanın buhar kazanı, dün sabah saatlerinde büyük bir gürültüyle patladı. Patlamada 55 yaşındaki işçi Bahattin Oruç olay yerinde yaşamını yitirdi. Oruç’un evli ve üç çocuk babası olduğu öğrenildi.


120 İŞÇİ ŞANS ESERİ KURTULDU

Patlamanın sabah erken saatlerde, mesai öncesi meydana gelmesi, 120 kişinin çalıştığı fabrikada olası bir katliamın önüne geçti. Patlama nedeniyle fabrikanın kazan dairesi ve bir bölümü kullanılamaz hale geldi. Çatı ve duvarlardan kopan taş ve demir parçalarının ise etrafa saçıldığı gözlendi.

NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Devrek Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında cumhuriyet savcısı fabrikaya gelerek incelemede bulundu.

Tüm beldenin yanı sıra Devrek ilçesinden de hissedilen patlamayla ilgili bilgi veren Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, patlamanın ilk belirlemelere göre buhar kazanında meydana geldiğini söyledi. Gebeş, şunları söyledi:

"Hepimize geçmiş olsun. Çaydeğirmeni beldemizde bu sabah saat 5.30 saatlerinde talihsiz bir kaza oldu. Patlama sesiyle uyandık. Ben de yakın oturuyorum. Ardından jandarmamızla olay yerine geldik. Sağlık ekipleri ve savcımız da geldi. Patlamamız sebebi henüz belli olmamakla birlikte buhar kazanın bir patlama meydan gelmiş. Sebebi henüz nedir bilinmiyor.”

FABRİKA BAŞKANIN ‘MEDARI İFTARI’YMIŞ

Belediye Başkanı Gebeş, fabrika sahibinin (Sadık Ayanoğlu) her zaman kurallara riayet ettiğini ve işyerinde makinelerin bakımının sürekli yapıldığını da iddia etti. Bir işçiye mezar olan fabrikayla ilgili olarak “gurur duyduğumuz, medarı iftarımız olan bir tesis” ifadelerini kullanan Gebeş, hayatını kaybeden işçiyi de yakından tanıdığını söyledi. Gebeş, “Gerçekten çok vahim bir olay. Allah beterinden korusun. Allah böyle kazaları bir daha yaşatmasın. Rahmetlinin yakınlarına işyeri sahibine, beldemize ve ülkemize baş sağlığı diliyoruz” diye konuştu.

DAHA KAÇ İŞÇİ ÖLECEK?

Bu patlama ilk değil. Her yıl çok sayıda fabrikada buhar kazanı patlamaları yaşanıyor. Bu patlamalarda işçiler yaralanıyor, hayatını kaybediyor; ancak yine de gerekli önlemler alınmıyor.

Yalnızca bu yılın ilk 6 ayında medyaya yansıyan buhar kazanı patlamalarından bazıları şöyle:

► 6 Şubat: İstanbul Bayrampaşa’da bir çamaşır yıkama fabrikasında buhar kazanı büyük bir gürültüyle patladı. 1 işçi yaralandı.

► 29 Mayıs: İstanbul Başakşehir’de Tem Tekstil adlı kot yıkama fabrikasında buhar kazanının patlaması sonucu 2 işçi hayatını kaybetti.

► 25 Haziran: Muğla Milas’ta bulunan bir strafor fabrikasında buhar kazanı patladı, Mustafa Özkurt adlı bir işçi ağır yaralandı.

***

KAZANLAR NEDEN PATLIYOR?

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’ya göre, buhar kazanlarının patlama nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir:

► Kazanın susuz kalması,

► Aşırı basınç artışı,

► Korozyon oluşumu,

► Kullanım suyu sebebiyle ısıtma yüzeyleri ve seviye kontrol cihazları gibi güvenlik komponentlerinde oluşan kireç taşı ve akabinde arıza oluşumu.

Bu nedenler içinde en yaygın görülen, kazanların çeşitli nedenlerle susuz kalması. Standartlara uygun olmayan kazan üretimi ve kullanımı da patlamalarda önemli rol oynuyor. MMO, özellikle tekstil ve ağır sanayi işletmelerinde yoğun olarak kullanılan buhar kazanlarının ilgili yönetmelik gereği her yıl periyodik kontrol ve denetimden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca buhar kazanlarını işleten operatörlerin MMO tarafından uzmanlık eğitimleri tamamlandıktan sonra sınava tabi tutularak belgelendirilmesi gerekiyor.