Erdoğan, kriz sürecinin tavan yaptığı son iki yılda dört kez doğalgaz rezervi ‘müjde’si verdi. Son rezerv duyurusunun etkisi de diğerleri gibi sınırlı kaldı.

Yine ‘müjde’ye sarıldı
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte ekonomide ve siyasi hayatta yaşanan bozulma, AKP’ye günden güne kan kaybettirirken bu durumdan çıkışın yolunu müjdelerde arayan Saray yönetimi, iki yılda dört kez doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurmayları krizlerden çıkışın yolunu, henüz somut bir sonuç elde edilemeyen rezerv müjdelerinde arıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle yerel seçimlerin ardından iktidara duyulan güvenin azalması ve ekonomik krizle kur şokunun derinden hissedilmesinin ardından bir bir müjdeler açıklamaya başladı. Erdoğan’ın ilk müjdesi, 2020 yılının Ağustos ayında geldi. AKP’li Erdoğan, bu tarihte yaptığı açıklamada, Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervine rastlandığını söyledi. Bu müjdeyle bir süre kamuoyunu meşgul eden Erdoğan, iki ay sonra etki azalmaya başlayınca bir kez daha aynı “müjdeye” başvurdu. Erdoğan, 2020 yılının Ekim ayında, bu kez 85 milyar metreküplük rezerv bulunduğunu ifade etti.

YİNE BİLİNDİK AÇIKLAMALAR

Krizden çıkışın yolunu 2021 yılında da bulamayan Erdoğan, bu durumu yeniden rezerv müjdesiyle “telafi etmeye” çalıştı. Erdoğan, geçen yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada, 135 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı, son olarak seçimlerin yaklaşmaya başladığı süreçte rezerv açıklamasına başvurdu. Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunu bildirdi. Rezervin maddi karşılığını da açıklayan Erdoğan, “Karadeniz’de keşfettiğimiz gazın bugünkü rakamla karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Bu, Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik değeridir. Akdeniz’deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve ekranları başında bizi izleyen milletimizin desteği 2023 ve sonrasında sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz” dedi.

Sosyal medya platformları üzerinden görüşlerini ileten vatandaşlar ise tıpkı son üç açıklamada olduğu gibi bu açıklamaya da iktidarın umduğu şekilde sahip çıkmadı. Vatandaşlar, krize karşı somut destek talebinde bulundu.

HALK NEZDİNDE BİR KARŞILIĞI YOK

Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, müjde duyurularını, “Nazi Almanya’sı propagandalarına” benzetti. “Seçimler günden güne yaklaştıkça iktidarını koruyamayacağını bilen AKP’nin akla zarar açıklamaları ile karşı karşıyayız” diyen Bingöl, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Sözde her gün bir ‘müjde’ her gün yeni bir ‘çözüm’ peşindeler. Ama attıkları veya atacakları hiçbir adımın halk nezdinde karşılığı yok. Çünkü geçen hafta asgari ücret müjdesi diye duyurdukları açıklamanın ardından daha çalışanların ücretleri yatmadan zam buhar oldu. Türkiye’nin kendi petrol ve doğalgazı süreci de AKP için böyle. Zaman zaman bulunan, müjdelerle duyurulan ancak halkın hiç erişemediği adımlar. Her sıkıştıklarında, her seçim döneminde müjdeyi büyütüyorlar ama artık halk için de inandırıcılığı kalmadı. Bunlar Nazi Almanya’sının algı yönetimi ve propaganda yöntemleri. Yalan ne kadar büyükse inandırıcılığının da o kadar çok olacağını düşünüyorlar. Ama AKP’nin yarattığı ekonomik ve siyasi krizin faturası günübirlik müjdelerle, her gün büyütülecek yalanlarla örtülemeyecek kadar büyük. Seçmenler de bunun farkında. Sandıkta da hesabını soracaklar.”