Çocukların mektup yazıp istediği oyuncakları, perileriyle birlikte yaparak ren geyiklerinin çektiği kızağa yüklüyor. Sabaha kadar evlerin bacasından girip hediyeleri dağıtıyor. Çocukların, kendisi ve geyikleri için bıraktığı süt ve kurabiyeleri afiyetle yedikten sonra gelecek yıl siparişlerini beklemek için Kuzey Kutbu’ndaki evine dönüyor. Noel Baba, çocukların inandığı en güzel yalanlardan biri. Efsanenin dayandırıldığı Aziz Nikola ise, yoksullara ve çocuklara yaptığı yardımlardan dolayı 4. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan bir üne sahip. Doğum yeri Patara, ölüm yeri Babaeski. Günümüzdeki tonton dede imajının ilki karikatürist Thomas Nast’ın 1863 tarihli çizimine dayanıyor. Şişman, saçı sakalı beyaz, uçları tüylü beli kemerli kırmızı kıyafeti ve heybesiyle popüler ve ticari imajını ise 1931’de Haddon Sundblum sayesinde kuşanıyor. Al yanağı, koca göbeği ve kırmızı kukuletasıyla ticari kimliği dinsel kimliğini geri planda bırakmış; dünya çocukları için mutlu, umutlu, sevimli bir yalan olarak dolaşmaya devam ediyor; çünkü bütün çocuklar aslında aynı sevgi dilini konuşup aynı sevgi dinine inanıyor.

•••

2014’e girerken Saadet Partisi’nin gençlik örgütü olarak bilinen Anadolu Gençlik Derneği’ne üye bir grup, yılbaşı kutlamalarını protesto etmek için Beyazıt Meydanı’nda şişme Noel babayı sünnet edip bıçakladı. Bu öfkeli eylemin gerekçesi olarak yılbaşı kutlamasının yarattığı kültürel tahribat gösterildi. Örselenmiş Noel Baba balonunun önüne bira kutuları, haç ve enjektör bırakan grup bunun bir nefret suçu olduğuna dair eleştirileri kabul etmeyerek, Müslüman olmayanların haklarının Müslümanların teminatı altında olduğunu söyledi. 2015’e girerken Bolu’da Büyük Birlik Partisi üyeleri hazırladıkları mizansenle yılbaşı kutlamalarını protesto etti. Sokakta gelip geçene hediye paketi dağıtan Noel Baba, Padişah kostümü giyen oyuncunun emriyle Yeniçeriler tarafından kovalandı. 2016’ya girerken, bir önceki yıl sahnelenen piyesin devamı olarak bu kez Yeniçeriler tarafından kovalanan Noel Baba yakalanıp kadının önüne çıkarıldı. Oyun, Noel Baba’nın Müslüman olmasıyla son buldu.

•••

2017 yılını idrak etmemize sayılı günler kala bu kez haber Nazilli’den geldi. Alperen Ocakları üyesi bir grup, efe kostümü içine, Belediye Meydanı’na getirdikleri Noel Baba’nın başına silah dayayarak darp etti. Grup eylemlerinin finalini zeybek oynayarak yaptı. Her yıl tekrarlanan benzer olaylarda gerekçe sabit; Hıristiyanların Noel’inin Türkiye’de kutlanmasına tepki! Meseleyi illa ki “onlar bizim bayramlarımızı kutlamıyor, biz niye onların bayramını kutluyoruz” yanlışına kilitliyorlar. Sen bir kenarda “Noel ayrı, yılbaşı ayrı” diye tepiniyorsun ama nafile... İkisi arasındaki fark inatla ve ısrarla anlamazdan gelinirken, başkasının dini bayramına gösterilen saygısızlık ise, “benden olmayan yok olsun” anlayışının teslim aldığı Türkiye için ne yazık ki ölümcül bir zehir. Bütün meselesi çocuklara hediye dağıtan al yanaklı bir dede olmaktan ibaret olan Noel Baba’nın dayaktan kovalamaya, bıçaklanmaktan silahlı tehdide kadar, çekmediği zulüm kalmadı.

•••

Önceki yıl bir müftü, “Noel Baba bizim neyimiz olur!? Atamız eğil, babamız değil, kimdir yani bu adam?” diyerek cemaati yılbaşı kutlamamaları için uyarmıştı. Bu yıl başka bir hoca “ne var ya gavur merasimini kutlamak da normaldir, bunda ne var ya” diyenleri kafir ilan etti. Bir başkası yılbaşını kumarla, içkiyle, eğlenceyle, Milli Piyango’yla ilişkilendirip yozlaştırıcı etkilerinden dert yandı. Berbat bir yıldan çıkıp, daha beter olmayacağına dair de herhangi bir umut ibaresinin belirmediği 2017’ye giriyoruz. Ama gelenek değişmiyor; yılbaşı ve Noel aynı kısır döngü içinde, aynı inat ve idraksizlikte konuşulup duruyor. Noel Baba’yı sünnet etmenin, peşinden Yeniçeri koşturmanın, kafasına silah dayamanın ciddiye alınacak şeyler olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak öyle değil. Nefret, bu görmezden gelinen piyeslerde hazırlar, kuvvetlendirir kendini. Ak sakallı, al yanaklı, kırmızı heybeli Noel Baba’nın kafasına silah dayayarak giriyoruz 2017’ye. Çocukların tecavüz edilip öldürüldüğü yerde Noel Baba’nın ne işi olur zaten.